ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η εορτή της Μεσοπεντηκοστής στο εξωκλήσι της Παναγίας Ελεημονήτριας στο Πελεζίκι

0
1870

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Με την προσέλευση πολλών προσκυνητών τελέστηκε και φέτος ο πανηγυρικός Εσπερινός, στο Εξωκλήσι της Παναγίας Ελεημονήτριας της οικογένειας Κουτσουράδη στο Πελεζίκι (στον παραλιακό δρόμο Τιγκάκι – Κω, πίσω από το ξεν. Αίολος).

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ,  αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής της Μεσοπεντηκοστής η οποία ενώνει τις δύο εορτές του Πάσχα και της Πεντηκοστής.

Οι Χριστιανοί βάζουν την Παναγία ως μεσίτρια – Ελεημονήτρια για να μεσιτεύσει να παραμείνει σε εμάς το Άγιο Πνεύμα.

Μέσα στο Κάστρο της Κω, υπάρχει ένα μικρό καστράκι βυζαντινό στο οποίο υπήρχε Ναός της Παναγίας Ελεημονήτριας. Όταν καταστράφηκε από το σεισμό οι Ιππότες που έφτιαξαν το σημερινό κάστρο της Νερατζιάς δεν ξαναέχτισαν μέσα σε αυτό την εκκλησία, αλλά οι κάτοικοι έκτισαν το Ναό στην αρχαία αγορά (κοντά στο σπίτι της αείμνηστης Περσεφόνης Κουτσουράδη), όπου και μετέφεραν την εικόνα.

Η εκκλησία αυτή γκρεμίστηκε στο σεισμό του 1933. Οι Ιταλοί δεν επέτρεψαν να αναστηλωθεί και η εικόνα είναι αυτή που σήμερα υπάρχει στην Πνευματική Εστία της Ιεράς Μητροπόλεως για να μας ευλογεί.

Η αείμνηστη Περσεφόνη Κουτσουράδη, αποφάσισε τότε να χτίσει αυτό το εκκλησάκι στο κτήμα της οικογένειάς της, στη μνήμη του αδελφού της Πραξιτέλη Μουζάκη, εις μνημόσυνο αιώνιον.

Άμα έχουμε πολύ εγωισμό κατέληξε ο Σεβασμιώτατος δεν μπορούμε να δούμε το πρόσωπο του Θεού που είναι οι άλλοι. Επομένως, δεν μπορούμε να δούμε ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Αυτό μας θυμίζουν οι εορτές και οι ύμνοι μας που τόσο ωραία απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης Ιωάννης Πεταλάς και ο κ. Φίλιππος που τον βοήθησε.

Αυτά που δεν μπορούμε να καταλάβουμε με το μυαλό μας, τα καταλαβαίνουμε με την καρδιά μας μέσα από την ησυχία που κάνουμε στην εκκλησία.

Ευχαρίστηκε τέλος και τον κ. Αντώνη που φροντίζει να είναι το εκκλησάκι πάντα καθαρό και περιποιημένο.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: η Περιφερειακή σύμβουλος Ε. Νάκη, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Δ. Καπανδρίτης, ο καθηγητής Αχ. Κουτσουράδης καθώς και όλα τα μέλη της Οικογένειας Κουτσουράδη και πολλοί προσκυνητές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ