ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ξεκινάει η διαδικασία της μελέτης αναστήλωσης της Αγίας Κλαυδίας στο Πυλί | Με ευλάβεια και αισιοδοξία ο Εσπερινός | κ. Ναθαναήλ: Έχουμε υποχρέωση στις επόμενες γενιές…

1
1421
Συνεργάτης aegeanews.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με ευλάβεια και κατάνυξη αλλά και με την ελπίδα για γρήγορη αναστήλωση του Ναού της Αγίας Κλαυδίας στο Πυλί, τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο εσπερινός της εορτής της Αγίας στα ερείπια (στο δρόμο από λίμνη Πυλίου προς Άι Γιώργη).

Να τιμάμαι τα όσια και τα ιερά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, τόνισε μεταξύ λάλλων στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ που χοροστάτησε στον εσπερινό. Να βρισκόμαστε έστω πάνω στα ερείπια για να μπορούν να ενεργοποιούνται οι συνειδήσεις μας. Για να μπορούμε να κάνουμε όνειρα και να τα πραγματοποιούμε. Για να συναισθανόμαστε τις ευθύνες που έχουμε απέναντι στα παιδιά μας.

Να μην υπερηφανευόμαστε. Γιατί πως μπορούμε να υπερηφανευτούμε σήμερα για την πρόοδο και τον πολιτισμό αυτού του τόπου, όταν τόσα χρόνια βλέπουμε τα ερείπια της Αγίας Κλαυδίας; Προσπαθούμε με μεγάλη δυσκολία τα τελευταία χρόνια να πείσουμε τις υπηρεσίες και ιδίως την Αρχ. υπηρεσία για να μπορέσουμε να δούμε αναστηλωμένο το Ναό της Αγίας Κλαυδίας. Εγώ προσωπικά ντρέπομαι πολύ. Γιατί είμαι Χριστιανός, είμαι Έλληνας και πολύ περισσότερο είμαι κι από δω. Και ντρέπομαι κάθε φορά που έρχομαι εδώ και που περνάω κάθε φορά από ερείπια εκκλησιών που οι πρόγονοί μας έχτισαν με μεγάλη φροντίδα, με πολλή πίστη με πολλή αγάπη. Έχουμε μεγάλη υποχρέωση να τα αναστηλώσουμε και να τα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Ο π. Ηρακλής είναι στη διαδικασία να ξεκινήσει η μελέτη, θέλω να τον βοηθήσετε για να είμαστε αύριο που θα αναστηλωθεί υπερήφανοι. Όπως είμαστε υπερήφανοι που με τις ενέργειες του π. Κωνσταντίνου έχει αναστηλωθεί εκ βάθρων ο Ναός του Αγίου Αντωνίου στο Χάντακα.

Εύχομαι η Αγία Κλαυδία να βοηθήσει όσους βοήθησαν μέχρι τώρα, να μην λέμε κάθε χρόνο τα ίδια ονόματα, τα ξέρετε αλλά και όσους θα βοηθήσουν μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.

Βιογραφία
Οι Αγίες Αλεξανδρία, Κλαυδία, Ευφρασία, Ματρώνα, Ιουλιανή, Ευφημία και Θεοδώρα (ή Θεοδοσία) άθλησαν κατά τους χρόνους του ασεβούς αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) στην Αμισό (ή Αμινσός ή Αμσός ή Εμήδ) του Πόντου, όταν ξεσηκώθηκε μεγάλος διωγμός κατά των ανθρώπων που ομολόγησαν τον Χριστό.

Οι Αγίες συνελήφθησαν από τον άρχοντα της Αμινσού, που ήταν ειδωλολάτρης και όταν στάθηκαν ενώπιόν του, ομολόγησαν ότι είναι Χριστιανές και τον έλεγξαν με παρρησία, αφού τον αποκάλεσαν σκληρό και άδικο και εχθρό της αλήθειας. Ο άρχοντας εξοργίσθηκε και έδωσε εντολή και τις τοποθέτησαν σε δημόσιο μέρος για θέαμα, όπου άρχισαν να τις χτυπούν με ραβδιά. Στην συνέχεια έκοψαν τους μαστούς αυτών με ξίφη και, αφού τις κρέμασαν, τις έγδαραν τόσο πολύ, ώστε φάνηκαν τα έντερά τους. Τέλος, τις έριξαν σε μεγάλο καμίνι φωτιάς και, ενώ έψαλλαν και προσεύχονταν στον Θεό, παρέδωσαν τις ψυχές τους.

Το μαρτύριό τους έγινε μεταξύ των ετών 303 – 305 μ.Χ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ