Αποδημία Αρχιμανδρίτη Βραχνά Ευάγγελου (ΦΩΤΟ)

0
1306

Θέμα: Αρχιμανδρίτης Βραχνάς Ευάγγελος εκ Κω ορμώμενος 

Επιμέλεια, Νίκος Στ. Μανούσης

Α.  Αποδημία Αρχιμανδρίτη Βραχνά Ευάγγελου

Με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνεται ότι έφυγε από την ζωή την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 ο συμπατριώτης μας Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Βραχνάς σε ηλικία 91 ετών μετά από σύντομη νοσηλεία στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στον ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Μάνδρας Αττικής όπου και προΐστατο επί σειρά δεκαετιών.

Στη νεκρώσιμο ακολουθία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνας κ.κ. Κωνσταντίνου παρέστη ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου, Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ και οκτώ εφημέριοι της Μητροπόλεως.

Ο ενταφιασμός έγινε στο κοιμητήριο Μάνδρας σε οικογενειακό τάφο δίπλα στην Μητέρα του με την οποία ζούσε όλα τα χρόνια. Το άγγελμα του θανάτου προκάλεσε συναίσθημα θλίψης στους κατοίκους της Μάνδρας Αττικής και σε όσους τον γνώριζαν.

Ο πατήρ Ευάγγελος Βραχνός απετέλεσε έναν από τους σημαντικότερους ποιμενάρχες της Μάνδρας. Υπήρξε καθοδηγητής της τοπικής κοινωνίας προσφέροντας απλόχερα βοήθεια σε όποιον είχε ανάγκη.

Αγωνίσθηκε με αγάπη για τον τόπο και την εκκλησία καθώς υλοποίησε θεάρεστο έργο το οποίο αφήνει παρακαταθήκη στην πόλη της Μάνδρας. Η απώλεια του λύπησε βαθύτατα. Αιωνία του η μνήμη.

Β. Βιογραφικά στοιχεία

Ο αείμνηστος κοιμηθείς Αρχιμανδρίτης, Ευάγγελος Βραχνάς εγεννήθη στην ΚΩ το 1928. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές στο Ιπποκράτειο Γυμνάσιο ΚΩ, αρχικά στην Αγία Παρασκευή και αργότερα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, έκανε αισθητή την παρουσία του με την μελωδική φωνή του κοντά στους ιεροψάλτες της εποχής. Αργότερα (δεκαετία 1950) ευλογήθη από τον Μητροπολίτη ΚΩΟΥ κ.κ. Εμμανουήλ Καρπάθιο ως ιεροψάλτης και στην συνέχεια εχειροτονήθη ιεροδιάκονος.

Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και λίγο αργότερα τιμήθηκε με το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Διορίσθηκε στην Μάνδρα Αττικής και μετά λίγα χρόνια μετετέθη από τον τότε Μητροπολίτη Αττικής Νικόδημο Γκατζιρούλη (στην διάρκεια της Δικτατορίας που τον ανέδειξε) στα Νέα Παλάτια, οικισμό της Αττικής του Δήμου Ωρωπού ως προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (Νέων Παλατιών Ωρωπού).

Μετά την δικτατορία επανήλθε στα καθήκοντα του στον Άγιο Κωνσταντίνο Μάνδρας Αττικής όπου και λειτουργούσε και προσέφερε τις δυνάμεις του μέχρι πριν από δέκα χρόνια.

Ζούσε με την Μητέρα του. Συγγενείς του στην ΚΩ οι οικογένειες Θρασύβουλου Χατζηπέτρου (από την σύζυγο του),οικογένεια Σταμάτη Κ. Μανούση (από την μητέρα του Σοφία) και με την οικογένεια Ευαγγελίας Παυλάκη.Μεταξύ άλλων ο Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Βραχνάς συνέβαλε στον εξωραϊσμό της Εκκλησίας του Αγίου Παύλου στην Κω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ