Μυστήριο με την «ξανθιά καλόγρια»! ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ: ΔΕΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΜΟΝΑΧΗΣ

0
563

Εζησε μέχρι τα 22 της σε σπηλιές και πέθανε ίσως από κάποια μόλυνση ή ασθένεια, καθώς στο σώμα της δεν υπάρχουν ίχνη χτυπήματος

Από τον
ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΤΣΑΛΑ

Η μυστικιστική σιωπή της καθηλώνει και το άφθαρτο χιλιόχρονο σκήνωμά της προκαλεί δέος σε δεκάδες Ελληνες προσκυνητές αλλά και σε χιλιάδες Τούρκους, που επισκέπτονται κάθε χρόνο την πόλη της Νίγδης στην Καππαδοκία για να αντικρίσουν από κοντά την «ξανθιά καλόγρια», όπως αποκαλείται το ανέπαφο σώμα της ορθόδοξης μοναχής που έζησε ασκητικό βίο στις σπηλιές της Ιλχάρα πριν από περίπου 1.000 χρόνια.

Ειδικά τις τελευταίες ημέρες κατά έναν ανεξήγητο τρόπο ο αριθμός εκείνων που συρρέουν για να αντικρίσουν το σκήνωμα έχει αυξηθεί, γεγονός που σχολιάζεται σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης! Η «ξανθιά καλόγρια» αποτελεί έναν από τους πολλούς κρίκους που ενώνουν το σήμερα με το ένδοξο βυζαντινό παρελθόν της γης της Καππαδοκίας, με την άσβεστη χριστιανική παράδοση. Δεν είναι τυχαίο ότι την πόρτα του μουσείου της Νίγδης περνούν ετησίως έως και 50.000 επισκέπτες, ανάμεσά τους εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης και ερευνητές. Ολοι εντυπωσιάζονται από την άριστα διατηρημένη σορό της γυναίκας που μόνασε, όπως θεωρούν οι ειδικοί, στην κοιλάδα της Ιλχάρα με τις αμέτρητες σπηλιές. Σε αυτό το φαράγγι, που μοιάζει με σεληνιακό τοπίο, οι πρώτοι χριστιανοί έσκαψαν στα βράχια και δημιούργησαν υπόγεια τις πρώτες εκκλησίες με τοιχογραφίες από σκηνές της Βίβλου. Εκεί, σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή Αρχαιολογίας Mustafa Eryaman, έζησε γύρω στο 1.100 η «ξανθιά καλόγρια», η οποία, κατά τους επιστήμονες, έζησε μέχρι την ηλικία των 22 ετών και πέθανε ίσως από κάποια μόλυνση ή ασθένεια, καθώς στο σώμα της δεν υπάρχουν ίχνη χτυπήματος.

Η 22χρονη μοναχή είχε ύψος 1,62 μέτρα και πήρε το όνομα «ξανθιά καλόγρια» ή «αδελφή» λόγω του κίτρινου χρώματος στα μαλλιά και τα βλέφαρά της. Από το DNA που ανιχνεύτηκε στα μαλλιά της διαπιστώθηκε ότι τρεφόταν με προϊόντα από τη θάλασσα. Κάποιοι πιο τολμηροί -όχι μόνο χριστιανοί- δεν διστάζουν να αποδώσουν το σκήνωμα σε κάποιο πρόσωπο που, αν και θαμμένο, παρέμεινε ανέπαφο για να αποκαλύψει την αγιοσύνη του.

Από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορεί να φανεί αν είναι μια άγνωστη αγία. Ομως όλοι μπορούν να φανταστούν την εικόνα της γυναίκας αυτής, που έφυγε από τη ζωή στα 22 χρόνια της, να προσεύχεται ευλαβικά στον Κύριο μέσα σε μία από τις σπηλιές-μοναστήρια.

Οι Τούρκοι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ύπαρξη της καλόγριας και την έχουν μεταφέρει στο μουσείο, όπου έχει τοποθετηθεί σε ειδική γυάλινη θήκη. Αυτό που εντυπωσιάζει όσους τη βλέπουν είναι πόσο καλά έχει διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων. Οι ερευνητές του «National Geographic» που μελέτησαν πριν από λίγα χρόνια το σώμα της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είχε γίνει μητέρα, λόγω του σχήματος της λεκάνης της. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι κοντά της βρέθηκαν θαμμένα τέσσερα μικρά παιδιά, πράγμα που περιπλέκει περισσότερο το μυστήριο. Μάλιστα, το ένα -υπολογίζεται δύο ετών- ήταν τυλιγμένο με σπάργανα.

Ηταν κάποια ασθένεια που προκάλεσε τον θάνατό τους, μια μόλυνση, μια δηλητηρίαση; Δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί για την ώρα. Το μόνο σίγουρο για την «ξανθιά καλόγρια» είναι ότι, όσο και να παραμένει σιωπηλή, «φωνάζει» σε όσους στέκονται με δέος μπροστά της ότι η Καππαδοκία ήταν και παραμένει μία από τις κοιτίδες του χριστιανισμού και μας μεταφέρει στα βάθη του χρόνου, όταν στα μέρη της κυμάτιζε η σημαία με τον δικέφαλο αετό.

espressonews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ