ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Μοναδικής ομορφιάς & διασκέδασης το πανηγύρι του Προφήτη Ζαχαρία σε μια εκπληκτική τοποθεσία στην Κω

1
4065
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Μπορεί να γεμίσαμε σκόνη στη διαδρομή… όμως η μοναδική ομορφιά του τοπίου μας αποζημίωσε με τον καλύτερο τρόπο, ο λόγος για τον Εσπερινό και το Πανηγύρι του Προφήτη Ζαχαρία, στην ομώνυμη περιοχή πίσω από το βουνό στην Κω (κάτω από την περιοχή «χαλκίπετρα») η οποία μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά τα τελευταία εννιά χρόνια από μια ερημική και άγρια περιοχή σε μια εντυπωσιακή όαση προσκυνήματος και αναψυχής.

Για το δρόμο -λόγω του δύσβατου της περιοχής- φρόντισε για άλλη μια φορά ο δήμος Κω και η Πολιτική Προστασία με τα μηχανήματά τους τις τελευταίες ημέρες.

Φέτος, δεν χοροστάτησε στον εσπερινό ο Σεβασμιώτατος λόγω απουσίας του στο Φανάρι. Τον χαιρετισμό και την ευλογία του μετέφερε ο γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης Διακοπαναγιώτης ο οποίος στην ομιλία του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον π. Ιωάννη Κουτάντο και τους «μαύρους λύκους» για την απίστευτη δουλειά που έχουν κάνει στην περιοχή, η οποία χρόνο με το χρόνο γίνεται ολοένα και ομορφότερη.

Τον εσπερινό τέλεσαν ο π. Ιωάννης Κουτάντος, ο π. Αναστάσιος Γιώτης, ο π. Νικόλαος Γρύλλης και ο π. Αναστάσιος Τσουκνιάς.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Τοπικός σύμβουλος και Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Μ. Γιωργαλλής και πολλοί προσκυνητές.

Στην ομιλία του ο γενικός Αρχιερατικός αναφέρθηκε στη ζωή του Προφήτη Ζαχαρία και στη γέννηση του Ιωάννη του Προδρόμου όταν ο ίδιος και η συζυγός του Ελισάβετ ήταν σε προχωρημένη ηλικία.

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

Ο προφήτης Ζαχαρίας κατήγετο από τον οίκο του αρχιερέως Αβιά, απογόνου του Ααρών, και ζούσε στα Ιεροσόλυμα με την γυναίκα του Ελισάβετ, απόγονο και αυτή του Ααρών. Και οι δύο επολιτεύοντο σύμφωνα με τις θείες εντολές, ήσαν δέ δίκαιοι και άμεμπτοι ενώπιον του Θεού. Είχαν μείνει όμως άτεκνοι και η ηλικία τους είχε περάσει.Την ημέρα της μεγάλης εορτής του Εξιλασμού, όταν ο Ζαχαρίας εισήλθε μόνος ως εφημερεύων αρχιερεύς στον ναό για να προσφέρη θυμίαμα, παρουσιάσθηκε στα δεξιά του θυσιαστηρίου του ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Εξαστράπτοντας από θείο φως τού ευαγγελίσθηκε ότι ο Θεός εισήκουσε τις προσευχές του και θα του δώση στα γηρατειά υιό, ο οποίος θα ονομασθή Ιωάννης· πρόσθεσε δέ· «Και Πνεύματος Αγίου πλησθήσεται έτι εκ κοιλίας μητρός αυτού, και αυτός προελεύσεται ενώπιον του Κυρίου ετοιμάσαι Κυρίω λαόν κατεσκευασμένον».

Ο ευαγγελισμός του Ζαχαρία. Μικρογραφία από αρχαίο αρμενικό χειρόγραφο.

Ο ευαγγελισμός του Ζαχαρία. Μικρογραφία από αρχαίο αρμενικό χειρόγραφο.

Ο Ζαχαρίας έκθαμβος από την οπτασία δυσπίστησε στο χαρμόσυνο μήνυμα και ο άγγελος τον ετιμώρησε με αφωνία ως την γέννησι και τα ονομαστήρια του Προδρόμου, για να τον διδάξη να μην αμφιβάλλη στις θείες επαγγελίες.

Την ογδόη ημέρα από την γέννησι του παιδιού, κατά την περιτομή του, οι συγγενείς ρώτησαν τον πατέρα του πώς θα το ονομάση. Ο Ζαχαρίας εζήτησε πλάκα και έγραψα: «Ιωάννης εστί το όνομα αυτού». Αμέσως λύθηκε η γλώσσα του και πλήρης Πνεύματος Αγίου έψαλε την προφητική ωδή: «Ευλογητός Κύριος, ο Θεός του Ισραήλ, ότι επεσκέψατο και εποίησε λύτρωσιν τω λαώ Αυτού, και ήγειρε κέρας σωτηρίας ημίν εν οίκω Δαυίδ του παιδός αυτού, καθώς ελάλησε διά στόματος των αγίων, των απ’ αιώνος προφητών Αυτού… Και σύ, παιδίον, προφήτης Υψίστου κληθήση· προπορεύση γάρ πρό προσώπου Κυρίου ετοιμάσαι οδούς Αυτού, του δούναι γνώσιν σωτηρίας τω λαώ Αυτού, εν αφέσει αμαρτιών αυτών διά σπλάγχνα ελέους Θεού ημών, εν οίς επεσκέψατο ημάς ανατολή εξ ύψους, επιφάναι τοις εν σκότει και σκιά θανάτου καθημένοις, του κατευθύναι τους πόδας ημών εις οδόν ειρήνης » (Λουκ. 1,5-20· 53-79).

Μετά την γέννησι του Χριστού ο Ζαχαρίας, σύμφωνα με την παράδοσι, εκήρυττε με παρρησία ότι η Μαριάμ όντως εγέννησε τον Θεό και ότι μετά τον θείο τοκετό έμεινε και πάλι Παρθένος. Επειδή δέ στον ναό της όρισε να στέκεται όπου εστέκοντο αι παρθένοι, διήγειρε εναντίον του το μίσος των Εβραίων.Έτσι, όταν κατά την βρεφοκτονία της Βηθλεέμ έκρυψε την Ελισάβετ μαζί με τον Ιωάννη, νήπιο τότε δυόμισι ετών, σε σπήλαιο πέραν του Ιορδάνου, τον κατήγγειλαν στον θηριώδη Ηρώδη και τον κατεδίωξαν ώς το εσωτερικό του ναού. Εκεί τον εφόνευσαν μεταξύ ναού και θυσιαστηρίου, στον τόπο όπου είχε ορίσει να στέκεται η Παρθένος μετά την θεοτοκία της. Το αίμα του κύλησε έως το εσωτερικό του θυσιαστηρίου, μαρτυρώντας ενώπιον του Θεού την μιαιφονία των Εβραίων. Οι ιερείς ενεταφίασαν το σώμα του στον τάφο των πατέρων του, στα Ιεροσόλυμα.

Από το γεγονός αυτό και εξής στον ναό των Ιεροσολύμων έλαβαν χώρα σημεία και τέρατα, που προεμήνυαν την προσεχή κατάργησι της λατρείας και του Νόμου. Οι ιερείς έπαυσαν να έχουν οπτασίες θεοπέμπτων αγγέλων· τους αφαιρέθηκε το χάρισμα της προφητείας και δεν μπορούσαν πλέον να δώσουν χρησμό από το Δαβήρ (άδυτο του ναού), ούτε να ρωτήσουν στο εφούδ (άμφιο του Ααρών) και να διασαφηνίσουν στον λαό τα δυσνόητα σημεία της Αγίας Γραφής.

 

Ακολούθησε το καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι με άφθονο φαγητό από την ομάδα των εθελοντών και πολύ χορό με την δυναμική παραδοσιακή ορχήστρα των: Μανώλη Κεφαλιανού (βιολί), Μανώλη Πόγια (λαούτο-τραγούδι), Γιώργου Σκαρπαθιωτάκη (λαούτο-τραγούδι) και Ζαχαρία Κασίου (λαούτο).

Με τον αειθαλή πρωτοχορευτή μας Δημήτρη Κουσπακίδη να σέρνει πρώτο το χορό…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Βοηθεια μας ο Αγιος. Και του χρονου. ΥΓ. Τελευταια φορα που πηγα εκει ηταν οταν σκαβανε για τα πρωτα τσιμεντα. Κωστα αξιοι μαζι με την παρεα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ