ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με πολλούς προσκυνητές ο εσπερινός της Αγίας Άννας στην πόλη της Κω| κ. Ναθαναήλ: Να ρυθμίσουμε τη ζωή μας σύμφωνα με το θέλημα του άλλου

1
1433
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών συνέρρευσε για άλλη μια χρονιά στον πανηγυρικό εσπερινό της εορτής της Αγίας Άννας στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της ενορίας της Αγίας Παρασκευής Κω.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος αναφέρθηκε στην Αγία Άννα την μητέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου αλλά και στη δυνατότητα που δίνει η εκκλησίας μας να ζήσουμε μέσα σε αυτή τη ζωή και τα μαρτύρια όλων των Αγίων  και των Μαρτύρων και πάνω απ’ όλους τη ζωή της Παναγίας μας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε ακόμη στην εγωιστική θεώρηση του ανθρώπου που θέλει πάντα να γίνεται το θέλημα το δικό του, ότι συμφέρει καλύτερα τον ίδιο, αδιαφορώντας για όλους τους υπόλοιπους συνανθρώπους του. Αν θέλουμε να δούμε όμως την πορεία μας στην αιωνιότητα θα πρέπει να ρυθμίσουμε τη ζωή μας σύμφωνα με το θέλημα του άλλου, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος (αν και η ομιλία διεκόπη κάπως απότομα μιας και κάποιοι γονείς προτίμησαν να μην απομακρύνουν τα παιδιά τους που έκαναν φασαρία).

Παρόντες στον εσπερινό ήταν μεταξύ άλλων: ο Βουλευτής Δωδ/σου της ΝΔ Μ. Κόνσολας, ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, Αντιδήμαρχοι, στελέχη της δημ. αρχής και πολύς κόσμος.

Το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Άννας βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης της Κω (Μεγ. Αλεξάνδρου και 25ης Μαρτίου) μέσα σε ένα μεγάλο αρχαιολογικό χώρο. Η ανέγερσή του έγινε ανάμεσα στο 13ο και 14ο αιώνα μ.Χ.

Εικόνα του Κρητικού αγιογράφου Γεωργίου Ακοτάντου (15ος αιώνας)Εικόνα του Κρητικού αγιογράφου Γεωργίου Ακοτάντου (15ος αιώνας)

Η μητέρα της Θεοτόκου. Αν και δεν αναφέρεται σε κανένα βιβλίο της Καινής Διαθήκης, η Αγία Άννα κατέχει περίοπτη θέση στην ευσέβεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι όποιες πληροφορίες για την Άννα αντλούνται από τα Απόκρυφα Ευαγγέλια, ιδίως το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου και το Περί Νηπιότητας του Σωτήρος. Το όνομά της είναι ο εξελληνισμένος τύπος της εβραϊκής λέξης «Hannah», που σημαίνει εύνοια, χάρη.

Σύμφωνα με το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου, η Άννα ήταν σύζυγος του Ιωακείμ. Το ζευγάρι δεν είχε παιδιά και παρακαλούσε τον Θεό να του χαρίσει ένα. Το αίτημά τους δεν έμεινε αναπάντητο από τον Θεό, ο οποίος απέστειλε άγγελο να τους γνωστοποιήσει ότι όχι μόνο θα αποκτούσαν τέκνο, αλλά ότι αυτό θα γινόταν διάσημο σε όλο τον κόσμο («λαληθήσεται το σπέρμα σου εν όλη τη οικουμένη»).

Πράγματι, η γηραιά Άννα απέκτησε ένα κοριτσάκι «εξ επαγγελίας, αλλά και κατά τους νόμους της φύσεως», σύμφωνα με την Ορθόδοξη θεολογία. Το ονόμασε Μαριάμ και ήταν προορισμένη να γίνει η μητέρα του Χριστού. Η Καθολική Εκκλησία προχώρησε περισσότερο και δέχθηκε την Άσπιλο Σύλληψη της Θεοτόκου (Immaculata Conceptio).

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τρεις φορές την Αγία Άννα κατά τη διάρκεια του εορταστικού κύκλου: Στις 9 Δεκεμβρίου, τη Σύλληψή της, στις 25 Ιουλίου την Κοίμησή της και στις 9 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον σύζυγό της Ιωακείμ. Η Καθολική Εκκλησία τιμά την Αγία Άννα στις 26 Ιουλίου.

Κατά τον 5ο αιώνα η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ευδοξία ανήγειρε ναό προς τιμήν της στα Ιεροσόλυμα, όπου, κατά την παράδοση, γεννήθηκε η Άννα. Το 550 ο Ιουστινιανός ίδρυσε ναό στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της Αγίας Άννας.

Η Αγία Άννα (Hannah στα Αραβικά) τιμάται και από τη Μουσουλμανική Θρησκεία. Στο Κοράνι, η Άννα αναφέρεται ως σεβάσμια και πνευματική γυναίκα, μητέρα της Παναγίας.

Λείψανα της Αγίας Άννας υπάρχουν στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννας (Μονή Μεγίστης Λαύρας), στον Ιερό Ναό της Αγίας Άννας Κατερίνης, καθώς και σε πολλά ιερά προσκυνήματα του κόσμου.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ