Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Σύμης Χρυσόστομος – Παρασκευή μεσημέρι η κηδεία -Τριήμερο Πένθος στη Σύμη

6
1657

Την Παρασκευή το μεσημέρι πρόκειται να γίνει η κηδεία του Μητροπολίτη Σύμης, Χάλκης, Τήλου και Καστελλορίζου Χρυσόστομου – Την Πέμπτη το πρωί η σορός του θα βρίσκεται στον Ευαγγελισμό

PANORMITHS PASXA 7a

Την Παρασκευή το μεσημέρι πρόκειται να γίνει η κηδεία του Μητροπολίτη Σύμης, Χάλκης, Τήλου και Καστελλορίζου, Χρυσόστομου

Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη, που, όπως είναι γνωστό, χθες «έφυγε» σε ηλικία 73 ετών, ύστερα από πολύμηνη ασθένεια, θα γίνει σε εκκλησία της Σύμης, και στη συνέχεια η κηδεία του στην Ιερά Μονή του Πανορμίτη, που τόσο πολύ αγάπησε αλλά και που προσπαθούσε καθημερινά για την αναβάθμιση της περιοχής.

SEBASMIOTATOSPANORMITHS PASXA 6Νωρίτερα, και συγκεκριμένα την Πέμπτη στις 7 το πρωί, η σορός του θα εκτεθεί σε προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Ρόδου, και γύρω στις 5 το απόγευμα θα μεταφερθεί στη Σύμη, όπου όλη νύχτα θα βρίσκεται στην εκκλησία για λαϊκό προσκύνημα. Την επόμενη μέρα, κι ύστερα από την εξόδιο ακολουθία η πομπή θα μεταβεί στον Πανορμίτη, όπου εκεί θα γίνει η ταφή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην κηδεία του αγαπητού Μητροπολίτη Χρυσόστομου αναμένεται να παραστούν πολλοί επίσημοι απ΄ όλα τα Δωδεκάνησα, ενώ είναι βέβαιο πως όλη η Σύμη θα είναι κοντά του για να τον ασπαστεί και να τον αποχαιρετίσει στο τελευταίο του ταξίδι.

Εκοιμήθη, σε ηλικία 73 ετών, ο μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελόριζου, Χρυσόστομος.

Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος (κατά κόσμο Ιωάννης Δημητριάδης) γεννήθηκε το 1944, στην Ίμβρο. Τελείωσε το Λύκειο στο αντίστοιχο τμήμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και έλαβε το πτυχίο της Θεολογίας από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας στη Χαλκιδική.

Το 1968, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Στη συνέχεια, από το 1974 έως το 1976, υπηρέτησε ως εφημέριος στην Αμερική και κατόπιν στη Γερμανία, στην Ενορία του Αγίου Βασιλείου Αννοβέρου.

Το 1980, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε βοηθό επίσκοπο της Μητρόπολης Γερμανίας. Κατά τα έτη 1995-2000 διετέλεσε πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας.

Στις 20 Απριλίου 2004, εξελέγη παμψηφεί πρώτος μητροπολίτης της Μητρόπολης Σύμης.

(κυρός: τιμητική προσφώνηση επισκόπων της ορθόδοξης εκκλησίας μόνο μετά το θάνατό τους).

h29tfq1w

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ν. ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ:«Συλλυπητήριο Μήνυμα για την Κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Χρυσοστόμου:

Τα νησιά μας πενθούν έναν χαρισματικό ιεράρχη»

Η είδηση της κοίμησης του Μακαριστού Μητροπολίτη Χρυσοστόμου γέμισε πένθος και θλίψη τα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο. Τα νησιά της Σύμης, της Τήλου, της Χάλκης και του Καστελόριζου είχαν την τύχη, για δεκατέσσερα συναπτά έτη, να διαβιούν υπό τη σκέπη της φροντίδας του, του κηρύγματός του και της πνευματικότητάς του.

Ιεράρχης χαρισματικός, φιλάνθρωπος, γαλήνιος, συμπονετικός και πάντα δίπλα στους ανθρώπους- στις ανάγκες και στις αδυναμίες τους. Ακούραστος εργάτης της Εκκλησίας, Φωτισμένος Κληρικός και ένας Ποιμένας που αφήνει πίσω του ένα πλούσιο κοινωνικό και πνευματικό έργο.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στο λαό της Μητροπολιτικής Περιφέρειας του Μακαριστού Χρυσοστόμου, τον οποίο διακόνεψε, όλα αυτά τα χρόνια, με ειλικρινή έγνοια και απεριόριστη καλοσύνη. Η μνήμη μας θα είναι γεμάτη με σεβασμό και αναγνώριση στον πεφωτισμένο εκείνο Κληρικό που αφοσιώθηκε στα νησιά μας και πρόσφερε απλόχερα την αγάπη του στους νησιώτες μας, πληρώντας απόλυτα, για όλους όσους τον γνώρισαν από κοντά, τον τίτλο του Πνευματικού Δασκάλου.

η δημαρχοσ τηλου και το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ τηλου κατοπιν της κοιμησεωσ του σεβασμιοτατου μητροπολιτου συμησ, τηλου, χαλκησ και καστελοριζου κυρου χρυσοστομου συνηλθε σε κατεπειγουσα συνεδριαση και ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ. ΑΡΙΘ. 02/2018 ομοφωνη ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ αναφέρει:

Συλλυπητήρια δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, για την Κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Χρυσοστόμου

Ο τόπος μας έγινε φτωχότερος μετά την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτου Σύμης Τήλου Χάλκης και Καστελλορίζου κυρού Χρυσοστόμου. Ο Εκλιπών, εκλεγείς πρώτος Μητροπολίτης της αρτισυστάτου Μητροπόλεως Σύμης το 2004, μετά από μακρά και λαμπρή σταδιοδρομία κυρίως στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, εκλήθη να οργανώσει μια Νησιωτική Μητρόπολη εξαρχής, έργο το οποίο επιτέλεσε με μεγάλη επιτυχία, κατορθώνοντας επίσης  να  αναδιοργανώσει την ιστορική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Πανορμίτου. Η συνεργασία μας με τον Ποιμενάρχη υπήρξε πάντοτε άψογη και ιδιαιτέρως αποδοτική.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Εκκλησία, το ποίμνιο και τους οικείους του.

Ας είναι αιώνια η μνήμη του.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Γιώργος Χατζημάρκος

«Τριήμερο Πένθος στη Σύμη»

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης συνεδρίασε χθες Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο Σύμης με αφορμή την κοίμηση του Μακαριστού μητροπολίτη μας, κυρού Χρυσοστόμου.

Για μας δεν είναι απλά μια δύσκολη στιγμή. Δεν είναι μόνο μια θλιβερή συγκυρία.  Είναι  μια ώρα πένθους και μεγάλης λύπης για όλη την ορθοδοξία.

Με τον Μακαριστό Χρυσόστομο είχαμε την μεγάλη ευλογία να έχουμε μαζί του μία άριστη, αγαστή και άκρως εποικοδομητική συνεργασία.

Για μας προσωπικά,  αποτελεί τη μεγαλύτερη ευλογία από τον Θεό το γεγονός ότι συνδέσαμε την παρουσία μας στην Δημοτική Αρχή με το σπουδαίο γεγονός της μονιμοποίησης της Μητρόπολής μας, όπου πρώτος μητροπολίτης υπήρξε ο Μακαριστός, κυρός Χρυσόστομος.

Η απουσία του ποιμενάρχη μας από τα εκκλησιαστικά δρώμενα του τόπου μας αποτελεί ήδη μεγάλη απώλεια και θεωρούμε δυσαναπλήρωτο το κενό που δημιουργείται.

Με αφορμή τα ως άνω, το Συμβούλιο έλαβε υπόψη του την εισήγηση του Προέδρου, τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010 και αφού έκανε διαλογική συζήτηση

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

  1. Να κηρυχθεί ο Δήμος Σύμης σε τριήμερο πένθος.

  2. Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία του και να καταθέσει στεφάνι στο σκήνωμά του.

  3. Τις ημέρες του πένθους οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στο Δημοτικό Κατάστημα.

  4. Την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας και ταφής να μην λειτουργήσουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σύμης, ενώ οι δημοτικές υπηρεσίες να κλείσουν στις 10:00 και μέχρι το πέρας του ωραρίου, προκειμένου να παρευρεθούν οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι σ’ αυτήν. Επίσης εκφράζουν την παράκληση και την βούλησή τους να ακολουθήσουν το ίδιο ωράριο οι δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. την ημέρα αυτή.

  5. Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ι. Μητρόπολη Σύμης και να δημοσιευθεί στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Ο Δήμαρχος Σύμης

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΛΟΥ

«Το Δ.Σ Τηλου κατοπιν της κοιμησεως του μητροπολιτου Σύμης, Τηλου, Χαλκης και Καστελοριζου κυρου Χρυσοστομου εκδίδει ψήφισμα το οποίο έχει ως εξής:

  • Να κηρυχθεί ο Δήμος Τήλου σε τριήμερο πένθος.

  • Να παρευρεθεί στην κηδεία εκπρόσωπος του Δήμου Τήλου

  • Να κατατεθεί στεφάνι στο σκήνωμά του

  • Τις ημέρες του πένθους οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στο Δημοτικό Κατάστημα.

  • Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ι. Μητρόπολη Σύμης και να δημοσιευθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.»

10-01-2018

Εκ του Δήμου Τήλου

Συλλυπητήρια δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου για το θάνατο του μητροπολίτη Σύμης Χρυσοστόμου

Με αφορμή την κοίμηση του σεβασμιότατου μητροπολίτη Σύμης – Τήλου – Χάλκης και Καστελορίζου Χρυσοστόμου, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στα συγγενικά του πρόσωπα και στο λαό της Σύμης και της Δωδεκανήσου. Η προσφορά του και το έργο του στην Εκκλησία μας και στην Ιερά Μητρόπολη Σύμης που διακονούσε για 14 έτη, ήταν σημαντική και το έργο του μεγάλο και αναγνωρίζεται απ’ όλους. Αιωνία η μνήμη του.


  Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου:

                                                 Χαράλαμπος Κόκκινος

 

Attachments

Συλλυπητήρια δήλωση Δρ. Στέφανου Δράκου

Με αφορμή το θλιβερό άγγελμα της κοίμησης του επί δεκατέσσερα έτη (14) Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύμης, υπέρτιμου και έξαρχου Νοτίου Αιγαίου Πελάγους Χρυσοστόμου κατά κόσμον Ιωάννη Δημητριάδη, εκφράζω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στο λαό της Σύμης και της Δωδεκανήσου και εύχομαι ολόψυχα την ανάπαυση της ψυχής του.

Το έργο του και η προσφορά του προς την Ιερά Μητρόπολη Σύμης και την Εκκλησία εν γένει, ήταν διαρκές και αναγνωρισμένο.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Δρ. Στέφανος Δράκος

Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

Πολιτευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ.

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου

Κρεμαστινός Δημήτριος

 

Με το άγγελμα της κοιμήσεως του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύμης Χρυσοστόμου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης υπήρξε άγρυπνος ποιμενάρχης της Σύμης, της Χάλκης και του Καστελλόριζου και παρά τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του μέχρι το τέλος παρέμενε στις επάλξεις ποιμένοντας το ποίμνιό του.

Γιάννης Παππάς: Δήλωση για την Απώλεια του Μητροπολίτη Σύμης

Μόνο θλίψη για την απώλεια του σπουδαίου Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλοριζου κυρού Χρυσοστομου.
Ο Μακαριστός υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση επι σχεδόν 14 έτη το ποίμνιό του, η παρουσία του ήταν συνυφασμένη με την ιστορική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Πανορμίτου.Η κάθε συνάντηση μαζί του, ευλογία.Είη η μνήμη του αιωνία !

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Διαγνώστηκε ότι πάσχει ακριβώς την επομένη της εορτής του Αρχαγγέλου και σ ένα χρόνο ταξίδεψε…μεγάλο το Έργο του .

  2. Μια χρυσοφόρα Μητρόπολη που θα γίνει μήλο διαπραγμάτευσης στου Φανάρι...

    Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ να βάλει το χέρι του…

  3. Καλό παράδεισο και καλή αναπαυση Δεσποτα. Κάθε φορά που πηγαιναμε προσκυνηματικη εκδρομη στον Πανορμιτη τον συναντουσαμε και παιρναμε την ευλογία Του.

  4. κ.Κιάρη αυτό που έγραψε αρνητικά,ήταν η ανακήρυξη του επομένου πρόωρα,ενώ ο άλλος μετρούσε ημέρες.

    μήπως φοβήθηκαν απ το Πατριαρχείο ότι θα χάσουν τις ‘καραμέλλες’?Δεν του άξιζε του Χρυσόστομου τέτοια συμπεριφορά.Ας ‘περίμεναν’ τα καθήκοντα μερικές ημέρες,αφού όλοι γνώριζαν ακόμα και την πιθανή ημερομηνία κοίμησης.Κρίμα.Θεός ας τον αναπαύει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ