Μάνη: Ανακοπή καρδιάς υπέστη την ώρα της Θ. Λειτουργίας στους Ταξιάρχες ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος

0
1159

Υπέστη ανακοπή καρδιάς κατά την ώρα της θείας λειτουργίας στην Αρεόπολη – Θλίψη για την απώλεια ενός επιφανούς ιεράρχη με σπουδαία προσφορά στον τόπο..

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μάνης κυρός Χρυσόστομος

Στο πένθος βυθίστηκε η Μάνη λόγω της εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Χρυσοστόμου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής θείας λειτουργίας για τον εορτασμό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον φερώνυμο Ιερό Ναό στην Αρεόπολη Αν. Μάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μακαριστός Χρυσόστομος υπέστη -πιθανότατα- καρδιακό επεισόδιο και κατέρρευσε μπροστά σε εκατοντάδες πιστούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο ναό. Επικράτησε αναστάτωση και ο ιεράρχης διεκομίσθη άμεσα στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του διευθυντή και του ιατρικού προσωπικού, δυστυχώς ο Μητροπολίτης Μάνης κατέληξε σε ηλικία 84 ετών.

Το άγγελμα της εκδημίας του κυρού Χρυσοστόμου σκόρπισε θλίψη σε όλο το ποίμνιο της Μάνης και στις τάξεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς ο μακαριστός ιεράρχης, ο οποίος υπηρέτησε για 21 συναπτά έτη τη Μητρόπολη Μάνης, υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός με μεγάλη προσφορά στον τόπο και ανιδιοτελή βοήθεια σε όλους όσοι ζητούσαν τη στήριξή του.

Την Παρασκευή παρουσία Ιερωνύμου
η εξόδιος ακολουθία

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Χρυσοστόμου θα ψαλεί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου και ώρα 2:00 το μεσημέρι  στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Γύθειο, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Η ταφή θα γίνει στην Κοινότητα Καλυβίων.

Σε λαϊκό προσκύνημα
από σήμερα το σκήνωμα
Σήμερα Τετάρτη 8/11 και ώρα 6 το απόγευμα θα γίνει η υποδοχή του σκηνώματος του μακαριστού ιεράρχη στο Ηρώο Γυθείου και στη συνέχεια με πομπή θα κατευθυνθεί προς τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Γυθείου, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητρόπολης Μάνης ορίσθηκε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Ο βίος του κυρού Χρυσοστόμου
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου Χρυσόστομος (κατά κόσμον Δημήτριος Κορακίτης) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαμβάνοντας το πτυχίο του το 1957.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1960 και πρεσβύτερος το 1966. Από το 1958 έως το 1963 διετέλεσε καθηγητής στην Μέση Εκπαίδευση, ενώ από το 1969 υπηρέτησε ως γραμματέας και κωδικογράφος στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας.

Από το 1966 έως και την εκλογή του διακόνησε ως προϊστάμενος στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης στην Αθήνα (οδός Αιόλου), για την ανακαίνιση του οποίου συνετέλεσε τα μέγιστα.

Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου χειροτονήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1996.

Ύστερα από πρόταση του μακαριστού Χρυσοστόμου, η Ιερά Μητρόπολη (με απόφαση της Ιεραρχίας) έλαβε τον παλαιό τίτλο της (από το 907 έως το 1846), Ιερά Μητρόπολη Μάνης.

Τον Απρίλιο του 2017, ο μακαριστός Χρυσόστομος είχε ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης του Δήμου Ανατολικής Μάνης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 MG 0142

 MG 0168

23319231 1876515185710603 4946109094316890765 n

maxresdefault

2309060

Τατούλης: «Καλό Παράδεισο
Σεβάσμιε Δέσποτα»
Για την εκδημία του μακαριστού Χρυσοστόμου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης σε μήνυμά του ανέφερε: «Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα την ξαφνική απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου. Διακρίθηκε για την ιεροπρέπειά του, τη σύνεση, τη σωφροσύνη αλλά και τη σεμνότητά του, προσφέροντας ποιμαντικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο. Διακρίθηκε επίσης για την άδολη αγάπη του για τη Μάνη, την οποία υπηρέτησε με αυταπάρνηση και αφοσίωση.

Καλό Παράδεισο Σεβάσμιε Δέσποτα».

Διαβάστε μήνυμα του γγ Συντονισμού υπουργείου Εσωτερικών, Τζ. Φιλιππάκουεδώ

lakonikos.gr/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ