Η γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Κω (φωτο-βίντεο)

2
1430
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και εφέτος η ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Πολλά Εξωκλήσια στο νησί μας, είναι αφιερωμένα στον Τίμιο Σταυρό.

Ένα από αυτά είναι και το Παρεκκλήσιο που βρίσκεται απέναντι από το Νοσοκομείο.

Την παραμονή της μεγάλης εορτής, έγινε πανηγυρικός Εσπερινός, από του εφημέριους του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου.

Πλήθος κόσμου, πλημμύρισε το μικρό Εκκλησάκι και το προαύλιο του.

Την επομένη και πάλι το ευλαβές εκκλησίασμα, προσήλθε για να παρακολουθήσει την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στο Παρεκκλήσιο το Τιμίου Σταυρού.

Στο μεστό κήρυγμα του ο Μητροπολίτης μας, αναφέρθηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο της ημέρας, που είναι το ίδιο με αυτό της Μεγάλης Παρασκευής.   Επίσης μίλησε και για την αυστηρή νηστεία που τηρείται την ημέρα αυτή, εκτός εάν συμπέσει Σαββατοκύριακο η ημέρα του Σταυρού και τότε μόνο επιτρέπεται η κατανάλωσης ελαίου.

Η Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, είναι αφιερωμένη στην ημέρα όπου ο Μέγας Άγιος Κωνσταντίνος, ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, μαζί με την μητέρα του την Αυτοκράτειρα Αγία Ελένη, βρήκαν τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα, στο ύψωμα οποίου είχε περάσει το φρικτό μαρτύριο της Σταύρωσης ο Χριστός. Στο σημείο εκείνο ανήγειραν οι δυο Βυζαντινοί Αυτοκράτορες, περίλαμπρο Ιερό Ναό.

Η παράδοση λέει, ότι μια Εβραία που γνώριζε από στόμα σε στόμα, την τοποθεσία όπου βρισκόταν το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού, υπέδειξε στους ερευνητές του Βυζαντίου, τον ακριβή τόπο. Πράγματι ευρέθησαν τρεις Σταυροί, του Χριστού και των δυο ληστών.   Όμως ο Σταυρός του Ιησού Χριστού, ήταν καλυμμένος από ευωδιαστά φυτά βασιλικού.

Για αυτό και την ήμερα τη Υψώσεως του Σταυρού μοιράζονται μαζί με το αντίδωρο και τα ευλογημένα κλωνάρια του βασιλικού. Οι νοικοκυρές τα βάζουν στα εικονίσματα ή τα φυτεύουν και τα διατηρούν σε γλάστρες για πολλούς μήνες.

*Άλλο ένα Εκκλησάκι αφιερωμένο στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, είναι αυτό που βρίσκεται στο χωριό Πυλί της Κω, στη θέση Χαρμύλι. Την παραμονή ο Μητροπολίτης κ.κ. Ναθαναήλ τέλεσε πανηγυρικό, Αρχιερατικό Εσπερινό και την επόμενη ήμερα με την παρουσία πλήθους κόσμου έγινε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία.

*Επίσης η ευλαβής οικογένεια Μαρίας Τουλαντά Παρισσίδου έκτισε στον προαύλιο χώρο του Ξενοδοχείου ‘Νηρηίδες,’ Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Την παραμονή τελέσθηκε κατανυκτικός Εσπερινός από του ιερείς παπά Χρήστο και παπά Αναστάσιο Τσουκνιά που τον παρακολούθησε πλήθος ευλαβών πιστών. Ακολούθησε ζεστή φιλοξενία από την οικογένεια των δωρητών του Ιερού Ναΐσκου.

Ξανθίππη Αγρέλλη

ΒΙΝΤΕΟ από Δημοτική τηλεόραση/Μ. Παπαζαχαρίου

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ