Gasah – Pegasus: 4 νέα περιστατικά κακοποίησης ζώων στο νησί της Κώ

6
3228

O Σύλλογος Gasah σε συνεργασία με τον Pegasus Animal Care Κalymnos το τελευταίο διάστημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει αρκετές Κακοποιήσεις ζώων στο νησί της Κώ

Συγκεκριμένα η πρώτη Καταγγελία αφορούσε 4 σκυλιά τα οποία ζούσαν αλυσοδεμένα μόνιμα σε ένα χωράφι στην Αντιμάχεια ,Ο Ιδιοκτήτης δεν τηρούσε τις συνθήκες ευζωίας για τα ζώα όπως ο νόμος ορίζει ,έγινε η αυτοψία από τους αστυνομικούς και η υπόθεση πήγε στην Εισαγγελία και αναμένουμε τα αποτελέσματα .

Η Δεύτερη υπόθεση αφορούσε ένα Rotweiller το οποίο άνηκε σε ιδιοκτήτη γνωστoύ καταστήματος στο Μαρμάρι ,το ζώο ζούσε σε ένα κλουβί , ήταν γεμάτο τσιμπούρια και φανερά υποσιτισμένο ,δυστυχώς ώσπου να έρθει η αστυνομία Ο Ιδιοκτήτης εξαφανίστηκε και οι συγγενείς του φυγάδευσαν το σκυλί ,έχουμε όμως όλα τα στοιχεία , τις φωτογραφίες και την μαρτυρία του δημοτικού αστυνομικού ο οποίος ήρθε αρχικά μαζί μας για να κάνει τις απαραίτητες συστάσεις και η Εισαγγελία εξετάζει τα στοιχεία για να προβεί στις ανάλογες ενέργειες για την τιμωρία του δράστη.

Το τρίτο περιστατικό αφορά μια κακοποιημένη αγελάδα με σπασμένο πόδι την οποία ο ιδιοκτήτης παρέτεινε το μαρτύριο της για να την χρησιμοποιεί για παραγωγή μοσχαριών..Την υπόθεση έχει αναλάβει ο αστυκτηνίατρος Κω και όλα δείχνουν ότι ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει το ανάλογο πρόστιμο.Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα όταν προσπαθούμε να φέρουμε μια υπόθεση κακοποίησης στην δικαιοσύνη γιατί υπάρχουν πολλές ελλείψεις και κενά στο νομικό πλαίσιο που αφορά τα ζώα αλλα επίσης υπάρχει και ελλειψη γνώσης από τα αρμόδια ‘οργανα ,πολλές φορές δεν μπορούν να κρίνουν τι είναι παθητική κακοποίηση ,αυτό μπορεί να το κρίνει καλύτερα ένας κτηνίατρος που θα ορίσει ο Δήμος.Επίσης όπως μας έχει δηλώθει , δεν υπάρχουν μπλόκ για να βεβαιώνονται τα διοικητικά πρόστιμα και πολλές φορές όταν το περιπολικό είναι απασχολημένο δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης σύλληψης των δραστών.

Έχουμε στείλει αρκετό υλικό από κακοποιημένα ζώα στο νησί , κυρίως παραγωγικά τα οποία ζούν κάτω από άθλιες συνθήκες δεμένα ,κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς πρόσβαση σε νερό ,στην κτηνιατρική υπηρεσία Ρόδου ,έχουμε κοινοποιήσει στην Εισαγγελία και στον Δήμο της Κώ για να επιληφθούν και να επιλύσουν αυτή την τραγική κατάσταση την οποία όλοι έχουν συνηθίσει και εθελοτυφλούν στον αδιάκοπο πόνο των άμοιρων ζώων.

Η Επόμενη κίνηση είναι να κάνουμε μια διαβούλευση με τον Δήμο Κω ώστε να να αναλάβει τις ευθύνες του όπως ο νόμος ορίζει στην περισυλλογή ,στείρωση και σήμανση των αδέσποτων ζώων και την συνεργασία του με τα φιλοζωικά σωματεία.Είμαστε μέλη της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και θα έχουμε την απαραίτητη στήριξη τους σε κάθε βήμα μας για την προστασία των ζώων.

Είναι πραγματικά μεγάλη ντροπή ένα νησί που δέχεται καθημερινά χιλιάδες Ευρωπαίους τουρίστες να επιδεικνύει ένα τέτοιο θέαμα που μόνο περηφάνια δεν προκαλεί και φανερώνει την ποιότητα και την κουλτούρα των ντόπιων κατοίκων αλλά και την έλλειψη μέριμνας του Δήμου.Τα φιλοζωικά σωματεία χωρίς την στήριξη των αρχών και του Δήμου δεν μπορούν να εχουν την ανάλογη αποτελεσματικότητα..

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. συμπεριφορά στα ζώα.ειδικα τις τελευταίες μέρες μετά το σεισμό,πολλά δεμένα σκυλιά φώναζαν απ το φόβο τους κ έμειναν έτσι δεμένα,αν κ προειδοποίησαν.

  2. Ήρθα για 4 μόνο ημέρες στο νησί σας και σας συγχαίρω για το πολιτισμένο περιβάλλον και τα ελάχιστα σκυλάκια που συνάντησα να περιφέρονται
    Παρατήρησα όμως κ στο χώρο του ξενοδοχείου και στις ταβέρνες, αλλά ιδιαίτερα κ στον αρχ. χώρο του Αςκληπιειου παρα πολλές γατούλες, κακοποιημένες και πεινασμένες
    Οι πιο πολλές είναι κτυπημενες κ άρρωστες, μια δε, με έναν όγκο κοντά στο μάτι μου σπάραξε την καρδιά
    Κατανοώ ότι είναι δύσκολο, όμως αν τις στειρώσετε με κάποιο προγρσμμα μέσω του Δήμου σας, θεωρώ ότι θα λυθεί μακροπρόθεσμα το πρόβλημα στο νησί σας. Οι καταστηματάρχες δεν επιτρέπουν να τις ταΐζουμε γιατί λένε ότι επιτίθενται στα μικρά παιδιά. Όμως οι ίδιοι δε τις νοιάζονται καθόλου
    Σας ευχαριστώ
    Καλή συνέχεια στο έργο σας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ