Μονιμότητα! Το ψέμα και η υποκρισία ενός απηρχαιωμένου κομματικού πολιτικού συστήματος
Από τότε που ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος εφάρμοσε την μονιμότητα στο δημόσιο για να σταματήσει τα κλάματα των υπαλλήλων στην πλατεία Κλαυθμώνος κάθε φορά που άλλαζε η κυβέρνηση και απολύονταν, η μονιμότητα και η κατάργηση της συζητείται για να δικαιολογήσουν την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και ότι για τα χάλια του δεν ευθύνονται οι πολιτικοί και τα κόμματα αλλά οι υπάλληλοι!!.
Συνταγματική αναθεώρηση λοιπόν για την κατάργηση της μονιμότητας ή και τιμωρία απόλυσης μέσα από την αξιολόγηση! Αυτά μας λένε όλα τα κόμματα όταν οι μισοί υπάλληλοι είναι μετακλητοί, δάσκαλοι, καθηγητές, υγειονομικοί, ωρομίσθιοι και εποχικοί, συμβασιούχοι χρόνου και έργου που έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, όταν όλοι αυτοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, όταν έχουν προσληφθεί από τους πολιτικούς και δυστυχώς είναι και όμηροι των πολιτικών!
Και το σπουδαιότερο! Την αξιολόγηση των υπαλλήλων θα την κάνουν οι προϊστάμενοι τους που είναι οι πολιτικοί και αυτοί που διορίζουν οι πολιτικοί!
Ο πρωθυπουργός διορίζει τους υπουργούς και τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων!! Οι Υπουργοί και οι Γενικοί Γραμματείς διορίζουν τους προέδρους και τους διευθύνοντες συμβούλους όλων των οργανισμών και των επιχειρήσεων του δημοσίου μέχρι και του τελευταίου μικρού νοσοκομείου και παράλληλα οι ίδιοι κάνουν τις επιλογές των Γενικών διευθυντών και των διευθυντών όλων των δημόσιων υπηρεσιών! Αυτοί οι κύριοι και οι κυρίες είναι οι προϊστάμενοι των υπαλλήλων!!!
Οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι είναι προϊστάμενοι όλων των υπηρεσιών τους. Αυτοί διορίζουν τους αντιπεριφερειάρχες και τους αντιδημάρχους και αυτοί επιλέγουν τους διευθυντές των υπηρεσιών, αυτοί βαθμολογούν τους υπαλλήλους και αυτοί τους χειρίζονται ανάλογα με τον βαθμό των εξυπηρετήσεων τους!
Αλήθεια για την κατάντια του νοσοκομείου μας, φταίνε οι υπάλληλοι?? Για την κατάντια της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας φταίνε οι υπάλληλοι που είναι άφαντοι?? Για την κατάντια των υπηρεσιών του Δήμου φταίνε οι υπάλληλοι?? Για την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και την κατάντια των πανεπιστημίων φταίνε οι υπάλληλοι??
Στα αναπτυγμένα κράτη ο αποκλεισμός της ανάμειξης των πολιτικών από την κρατική διοίκηση είναι απόλυτος! Οι πολιτικοί νομοθετούν και κατανέμουν το δημόσιο χρήμα με τους προϋπολογισμούς ανάλογα με τους στόχους τους και ο κρατικός μηχανισμός ελέγχεται από τους πολιτικούς μόνο για την απόδοση τους. Οι πολιτικοί δεν έχουν καμιά δουλειά με την εκτελεστική κρατική μηχανή, όπως δεν πρέπει να έχουν και καμιά δουλειά με την δικαστική εξουσία!
Συνταγματική αναθεώρηση λοιπόν που κανένα από τα κόμματα δεν θέτει ως προϋπόθεση της αξιολόγησης με τον διαχωρισμό των τριών εξουσιών, της νομοθετικής, της εκτελεστικής και τις δικαστικής, που είναι η μόνη ικανή συνθήκη της αξιολόγησης των πάντων, πολιτικών και υπαλλήλων και που θα συνθλίψει τις πελατειακές σχέσεις που ανατροφοδοτούν το σάπιο πολιτικό και κομματικό σύστημα
Κ. Καϊσερλης π. Δήμαρχος Κω
ΑΣΕ ΕΚΑΝΕΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ …………
αλλα έλεγες και έκανες…
1979- 1994- παράνομες προσλήψεις υπαλλήλων διορισμοί μόνιμου προσωπικού. Και μιλάνε οι κάγκου
η δημοκρατια τους πτωχευσε
Εχεις δίκιο μισάνθρωπε.Αν δεις όλες οι μεγάλες οικογένειες,οι πλούσιες,τότε έκαναν τις περιουσίες τους.Με την χούντα.
ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΩ ΤΗΝ ΈΦΤΙΑΞΑΝ Ο ΚΑΙΣΑΡΛΗΣ ΜΕ ΤΟΥς ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ!! Ο ΔΗΜΟΣ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΚΑΙΣΑΡΛΗΣ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΊΑΤΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥς ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥς ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΥΣ
Ηγέτης σαν τον Καίσαρλη δύσκολα θα ξαναβρεθεί. Έβλεπε χίλια χρόνια μπροστά και έφτιαχνε ότι άσχημα υπήρχαν χρόνια πίσω!! Και μαζί με αυτόν ήταν και όλοι η πόλη και όλοι οι εργαζόμενοι! Ηγέτης χωρίς στρατιώτες δεν υπάρχει
η χρυση τομη ειναι, ακομματιστες προσληψεις και δικαιες απολυσεις.
υπαρχουν σημερα υπαλληλοι που δεν πανε στη δουλεια, και παιρνουν μισθο.
και αλλοι που πανα στις 8 και φευγουν στις 11.
αυτοι ολοι σιγα σιγα πρεπει να πανε σπιτι τους αν δεν διορθωθουν μετα σπο παρατηρησεις. δεν μπορει να τους πληρωνει ο λαος και αυτοι να κοπριζουν.
βεβαια προς θεου μη ξαναγυρισουμε στις κομματικες απολυσεις απο τους ισχυρους που δεν θα κανουν τη δουλεια τους.
Αυτή η φράση σημαίνει κυριολεκτικά «Μακάρι να είχα τη σοφία που έχω τώρα (στα γεράματα), όταν ήμουν νέος.» Περιγράφει τη λύπη ή τη μεταμέλεια που νιώθει κάποιος σε μεγάλη ηλικία για αποφάσεις ή πράξεις της νιότης του, έχοντας πλέον την εμπειρία και τη σοφία που του έλειπε τότε.
Δεν υπάρχει ένας μοναδικός, καθιερωμένος όρος (ένα ουσιαστικό) για να περιγράψει συγκεκριμένα το άτομο αυτό, αλλά η παραπάνω φράση είναι η πιο συνήθης και κατανοητή έκφραση για αυτή την κατάσταση ή το συναίσθημα.
Θα μπορούσε κανείς να περιγράψει ένα τέτοιο άτομο ως:
«μεταμελημένος/μετανιωμένος στα γεράματά του για τα νιάτα του» (ένας άνθρωπος που μετανιώνει σε μεγάλη ηλικία για όσα έκανε νέος).
Κάποιον που βιώνει «ύστερη μεταμέλεια» (μεταμέλεια που έρχεται αργά στη ζωή).
Ωστόσο, η φράση «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» είναι η πιο ιδιωματική και περιεκτική έκφραση για αυτό το αίσθημα της μεταμέλειας στα γεράματα για τα πεπραγμένα της νιότης.