Ελευθερία του Τύπου: Η Ελλάδα τελευταία στην Ευρώπη

0
21

Σύμφωνα με την κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) για το 2025, η Ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως είναι χειρότερη από ποτέ. Και η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης.

Η κατάσταση για τους δημοσιογράφους και την Ελευθερία του Τύπου σε 90 από τις συνολικά 180 χώρες χαρακτηρίζεται ως «δύσκολη» ή «πολύ σοβαρή». Η Γερμανία βρίσκεται στην 11η θέση του καταλόγουη Ελλάδα βρίσκεται στην 89η θέση, την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ερυθραία κατατάσσεται τελευταία, μετά τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και τη Συρία. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) αξιολογούν την κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου ως «καλή» μόνο σε επτά ευρωπαϊκές χώρες.

Δημοσιογράφος καλύπτει διαδηλώσεις στο Παρίσι
Κι όμως, ο δημοσιογράφος της φωτογραφίας βρίσκεται στο Παρίσι…Εικόνα: Yaghobzadeh Alfred/abaca/picture alliance

Όπως και πέρυσι, η Νορβηγία βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ακολουθεί η Εσθονία, η Ολλανδία και τη Σουηδία. Η Γερμανία υποχώρησε κατά μία θέση, στην ενδέκατη θέση. Ωστόσο, αυτό αποδίδεται στη βελτίωση της κατάστασης σε άλλες χώρες και όχι σε κάποια επιδείνωση εντός της Γερμανίας, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Υποχωρεί κατά μία θέση η Γερμανία 

Η διευθύντρια των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), Άνια Όστερχαους, δήλωσε ότι, αν και η Γερμανία βρίσκεται σε καλή θέση στον παγκόσμιο χάρτη, υπάρχουν ορισμένες εμφανείς προκλήσεις: «Το 2024 οι δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με θέματα σχετικά με την ακροδεξιά και τον εξτρεμισμό καθώς και κόμματα όπως το AfD βρέθηκαν σε κίνδυνο: ανέφεραν απειλές, προσβολές και φόβο για σωματική βία».

Η Όστερχαους τόνισε ότι πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα σε χώρες όπου η κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου θεωρείται σε «πολύ σοβαρή» κρίση. «Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία προκαλεί δυσφορία στους αυταρχικούς ηγέτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τραμπ και Πούτιν
RSF: H ανεξάρτητη δημοσιογραφία προκαλεί δυσφορία στους αυταρχικούς ηγέτεςΕικόνα: Lukas Coch/IMAGO

Πέρα από την εύθραυστη κατάσταση σε θέματα ασφαλείας και τις επιπτώσεις αυταρχικών πολιτικών, ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο έχει και η οικονομική αστάθεια. Σχεδόν στο ένα τρίτο των χωρών, δημοσιογραφικά μέσα αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο το περασμένο έτος για οικονομικούς λόγους. Σύμφωνα με την ανάλυση, συχνά προοίμιο της οικονομικής κατάρρευσης ήταν ένας έντονος κρατικός παρεμβατισμός στα ΜΜΕ.

Στις 160 από τις 180 χώρες που μελέτησαν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούσαν μόλις «με δυσκολία» ή «καθόλου» σε μία οικονομικά σταθερή βάση. Επίσης, προκαλεί ενδιαφέρον ότι σε 46 χώρες, η ιδιοκτησία των ΜΜΕ βρίσκεται στα χέρια λίγων επιχειρηματιών.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δημοσιεύουν την κατάταξη για την κατάσταση στην Ελευθερία του Τύπου από το 2002. Η αξιολόγηση βασίζεται σε διάφορες θεματικές και κριτήρια, όπως η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην εκάστοτε χώρα, το νομικό σύστημα και η οικονομία.

Πηγές: RSF, Deutschlandfunk, dpa

dw.com/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ