Ο κ. Δένδιας κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ κλήθηκε να σχολιάσει τις φήμες για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η απάντησή του ήταν χαρακτηριστική: Δεν είναι σοβαρά πράγματα.
Και δεν είναι μόνο η δήλωση αυτή.
Ο Νίκος Δένδιας απουσίαζε από την ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το βράδυ του Σαββάτου (7/9/2024).
Και δεν είναι μόνο η απουσία του υπουργού Άμυνας.
Από την ομιλία Μητσοτάκη, απουσίαζαν επίσης οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.
Ηχηρή ήταν και η απουσία του πρώην υπουργού Νικήτα Κακλαμάνη, προερχόμενου από τη λαϊκή Δεξιά δείχνοντας πως η ΝΔ είναι ένα βαθιά διχασμένο κόμμα εξαιτίας της πολιτικής τύπου… Ποταμιού που ακολουθεί ο πρωθυπουργός.Ξεκάθαρος στόχος Δένδια η ηγεσία της ΝΔΟι κινήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας δείχνουν ανάγλυφα, πως μοναδικός στόχος του είναι η προεδρία της ΝΔ και όχι η αποστρατεία στο Μέγαρο του Ηρώδου Αττικού.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το θέμα στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή (89/2024) και απάντησε, πως η απόφαση για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ληφθεί τον Ιανουάριο 2025.
«Μέχρι το Φεβρουάριο δεν θα πω τίποτα απολύτως για την σέβομαι και τιμώ την προεδρία της Δημοκρατίας και θεωρώ την συζήτηση άδικη για την ίδια αλλά και για τον θεσμό», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η φημολογία πυροδοτήθηκε από δύο φιλοκυβερνητικά μέσα, που έφερε τον πρωθυπουργό να προτείνει τον κ. Δένδια για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Πρόσωπο ευρείας αποδοχής ο Δένδιας
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, ο κ.Δένδιας είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής με ισχυρά προσωπικά ερείσματα σε πολλά ξένα κέντρα εξουσίας.
Ωστόσο ο Κερκυραίος πολιτικός έχει σαφέστατα ηγετικές βλέψεις και τυγχάνει μεγάλου σεβασμού και σε χώρους πέραν της ΝΔ.
Ο υπουργός Άμυνας έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά δημοφιλίας στην κυβέρνηση και απολαμβάνει τεράστια απήχηση στην βάση του κόμματος.
Μπορεί να «μαζέψει» και το δεξιό στοιχείο το οποίο πολιορκείται από πολλά κόμματα δεξιότερα της ΝΔ.
Όμως ο κ. Μητσοτάκης θέλει τον κ. Δένδια στην προεδρία της Δημοκρατίας για να καθαρίσει το τοπίο από έναν μεγάλο εσωκομματικό του αντίπαλο που θα τον αμφισβητήσει.
Ήδη το έχει κάνει ο κ. Δένδιας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και ιδίως στα ελληνοτουρκικά.
Ο πρωθυπουργός βλέποντας και τη βαθιά κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η ΝΔ σχεδιάζει να παραδώσει την εξουσία στον φίλο του Κωστή Χατζηδάκη, η εικόνα του οποίου πάντως έχει πληγεί από την ασκούμενη οικονομική πολιτική.
Επίσης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δεν διαθέτει ισχυρά ερείσματα στη βάση της ΝΔ.
Ηχηρή απουσία Καραμανλή – Σαμαρά
Τα τελευταία χρόνια ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς παραδοσιακά παρακολουθούσαν διά ζώσης τις ομιλίες του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Η απουσία τους έρχεται δύο μήνες μετά τη δημόσια διαφοροποίησή τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αυτή εκφράστηκε στις 2 Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή».
Τότε ο Αντώνης Σαμαράς είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό αμφισβητώντας όλες τις κεντρικές επιλογές του (γάμος ομόφυλων ζευγαριών, ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αντιμετώπιση της ακρίβειας, «επιτελικό κράτος», τρόπος διεύρυνσης του κόμματος).
Και ο κ. Καραμανλής είχε διατυπώσει σαφείς αιχμές λέγοντας τα εξής: «Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται οι πολλοί, αν επιμένεις, κόντρα σε όλες τις ενδείξεις, ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε απλώς να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο κι εσύ άδικο.
Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις, τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα».
Η απάντηση Μητσοτάκη για την απουσία Καραμανλή – Σαμαρά
«Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη.
Έχουμε ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου και έχουν το απεριόριστο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.
Σεβαστή η γνώμη τους αλλά δεν πρέπει να συμφωνώ με αυτή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση στη ΔΕΘ για την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών.
«Είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό και συντεταγμένο που επιβάλλει στα στελέχη μας και τους βουλευτές μας να στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης.
Αυτοί είναι οι κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», σημείωσε.
«Σε όσους ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ θα τους συνιστούσα να κοιτάξουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, η ΝΔ μια χαρά είναι», κατέληξε.
ΑΘΛΙΟΣ ΟΡΟ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!! ΕΧΕΤΕ ΞΕΣΚΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΞΕΤΙΑΣ ΣΑΣ ΑΓΑΠΑ ΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ !!!!!!!!!!!!