Νίκος Μυλωνάς: Εμείς και η χθεσινή συζήτηση των επικεφαλής των κομμάτων της Βουλής

6
3929

ΘΕΜΑ: Εμείς και η χθεσινή συζήτηση των επικεφαλής των κομμάτων της Βουλής

 

Α. Έχουμε καταλάβει ότι σαν κράτος και σαν κοινωνία ζούμε σε μια πολύ προβληματική χρονική περίοδο με κύριο στοιχείο την ρευστότητα με απουσία σταθερών κατευθύνσεων πλεύσης στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή, θέλουμε στο debate προεκλογικά να ακούσουμε για το πώς διασφαλίζεται η εθνική και τοπική μας πορεία στον διαταραγμένο κόσμο. Στον νησιωτικό χώρο υπάρχουν ανοικτά θέματα που διευκρινίζονται μόνο σε σχέση με σαφείς κυβερνητικές πολιτικές. Από την συζήτηση των επικεφαλής των κομμάτων της Βουλής που παρακολουθήσαμε χθες απουσίαζε η αναφορά των εθνικών ζητημάτων από τους αρχηγούς των κομμάτων που μιλούν στο όνομα της κυβερνησιμοτητας: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Από την τυποποιημένη κουβέντα (debate) δεν βγήκαμε  ενημερωμένοι. Ο μόνος που έκανε αναφορά στα εθνικά θεματα (σχέσεις με την Τουρκία και αξιοποίηση υποθαλάσσιων φυσικών πόρων) ηταν ο κ. Βελόπουλος, ο οποίος όμως το έκανε από μια εθνικιστική γωνία εκλογικής σκοπιμότητας χωρίς την βαρύτητα της άμεσης κρατικής διαχείρισης της νέας κυβερνητικής περιόδου 2023-2027.

Β.  Ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε σε απολογιστικό επίπεδο: ‘’κάναμε λάθη άλλα πήγαμε μπροστά την χώρα’’ αποφεύγοντας να διευκρινίσει τα λάθη και να περιγράψει πολιτικές αλλαγών, επιμένοντας στην γραμμή της μονοκομματικής αυτοδυναμίας, μη έχοντας δεξιά και αριστερά του συμμάχους και αυτό είναι το πρόβλημά του.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε με διπλές απαντήσεις του στυλ: ‘’ναι μεν άλλα’’,  ‘’αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε μνημονιακές πολιτικές άλλα βγάλαμε την χώρα από την επιτήρηση’’, ΄΄κάναμε περικοπές άλλα θα επανορθώσουμε’’, κλπ  προτείνοντας την λύση της συμμαχικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ανδρουλάκης για το θέμα των υποκλοπών ζήτησε την ποινική δίωξη των υπευθύνων των παρακολουθήσεων φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Μητσοτάκη, ενώ άφησε ανοικτό το θέμα των συνεργασιών  αφού ο λεκτικός αποκλεισμός των προσώπων ‘’Μητσοτάκη-Τσίπρα’΄΄ Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δεν επεκτάθηκε στο αποκλεισμό των ‘’ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ’’! Αυτό είναι το κύριο εκλογικό του μήνυμα γιατί  ανοίγει δρόμους κυβερνητικής λύσης και αποκλεισμού της δεύτερης εκλογικής διαδικασίας.

Ο κ. Κουτσούμπας χωρίς εκπλήξεις κατάθεσε το δικό του πρόγραμμα οριοθετώντας τις γνωστές αποστάσεις από όλους και για όλα, περιοριζόμενος στην καλή εκλογική του απογραφή.

Ο κ. Βαρουφάκης προσπάθησε να πείσει ότι είναι ο μόνος και γνήσιος εκφραστής του αντί-μνημονικού αγώνα και ότι θα απέχει από μετεκλογικές κυβερνητικές συμπλεύσεις.

Ο κ. Βερόπουλος φάνηκε σαν ο εκφραστής του θρησκευόμενου και του δεξιού εθνικιστικού χώρου κόντρα  σε όλους και ειδικά στην ΝΔ.

Συμπερασματικά η μη αναφορά στα θεματα των διαφορών με την Τουρκία, την μείωση της αποτρεπτικής ικανότητας της εθνοφυλακής και του αποκλεισμού της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υποθαλάσσιων φυσικών αερίων (και της γεωθερμίας), που συνοδεύτηκε από: 1. απουσία κάθε πρότασης για την αποκέντρωση και την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, 2. Απουσία περιγραφής νέων αναπτυξιακών προοπτικών πέρα από την τουριστική μονοπώληση και 3. αποσιώπηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων  δεν πριονίζουν κάτ το ελπιδοφόρο για την προσεχή τετραετία..     

Γ. Και μια τελευταία παρατήρηση: Οι δημοσιογράφοι του DEBATE  που με τις ερωτήσεις του καθόρισαν το περιεχόμενο της συζήτησης, θα έπρεπε να είναι κάποιοι άλλοι από αυτούς που επιλέχτηκαν. Η ανιψιά του πρωθυπουργού, η σύζυγος του κ. Ρουσόπουλου (ΝΔ), η  σύζυγος του κ. Σακελλαρίδη (ΣΥΡΙΖΑ) και οι κκ  Γ. Παπαδάκης, Α.Σρόιτερ, Π. Στάθης όλοι του  ΄΄Μένουμε Ευρώπη΄΄ γέρνουν ‘’μονόπαντα’’. . Σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή αντί του κομματικό-ιδεολογικού ορισμού θα ηταν χρησιμότερη μια άλλη επιλογή που θα βοηθούσε να ακούγαμε και να βλέπαμε κάτι πέρα από τους σχηματοποιημένους μονολόγους..

Ν. Μυλωνάς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όλα ήταν στημένα οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις όλα ήταν κανονισμένα από πριν αφού έκαναν σύσκεψη όλοι στην ΕΡΤ. Τα βοθροκαναλα και οι δημοσιογράφοι του διασυρμού και της διαπόμπευσης των πολιτών πήγαν στην ΕΡΤ το φερέφωνο της κυβέρνησης και αφού πρώτα πήραν επιχορηγήσεις εννέα εκ ευρώ.

    • Ο ενας σκεπτοταν πως να μην χασει την πρωθυπουργεια. Ο αλλος πως θα παρει την καρεκλα της εξουσιας. Οι υπολοιποι ποτε θα ερθει η στιγμη να ανοιξει η ΝΕΑ βουλη και να εισπρατουν το 10χιλιαρικακι χωρις ευθυνες. Τουλαχιστον ενας απο αυτους απεδειξε οτι μπορουσε και εκανε ο,τι δεν ειχαν γινει απο τους αλλους δεκαετιες τωρα. Βεβαια σε θεματα υγειας εκανε και αυτος π@π@ριες. Ισως στα επομενα 4 χρονια να κανει και τα υπολοιπα. Γιατι ο ιδιος θα βγει και παλι. Και θα βγει γιατι ο κοσμος γνωριζει πλεον τι σκαρτοι ειναι οι υπολοιποι.

  2. Έκθαμβο το πανελλήνιο παρακολούθησε τον γραμματέα του ΜΕΡΑ 25 να γίνετε ρεζίλι στο πανελλήνιο σε ερώτηση που του έθεσε η Ράνια Τζίμα.

    Ερώτηση σε Βαρουφάκη : τι θα κάνετε αν μπουν Τούρκοι κομάντος σε ελληνικό έδαφος;;; Απάντηση Βαρουφάκη: Πολλά τηλέφωνα!!!

    Μπορεί να είναι δικό μου το πρόβλημα αλλά δεν κατάλαβα τι κάνουμε εκεί που έρχονται οι Τούρκοι κομάντος.

  3. Ένα ριάλιτι ήταν…… Κοροϊδεύουν τον κόσμο. Ούτε τα προσχήματα δεν κράτησαν. Έτσι και αλλιώς κυβέρνηση θα υπάρξει με Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη. Εκατό τα εκατό!

  4. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ ΤΟ Σ…ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΠΑΡΤΕ ΓΚΑΖΟΖΕΣ ΚΑΙ ΣΟΔΙΤΣΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΕΡΟ ΕΚΕΙΑ ΘΑ ΒΟΣΚΕΤΕ ΩΣ ΘΕΟΛΟΛΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΦΑΣΙΣΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Κ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΧΑΛΙΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΑΧΛΑΠΕΣ

  5. ΒΡΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΛΑΙΝΕ ΣΤΑ ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟ- ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ ΑΝΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΣΑΣ ΤΣΙΠΡΑΚΙΑ ΣΤΟΥ ΓΥΑΛΟΥ ΣΤΟΥ ΓΥΑΛΟΥ ΤΑ ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ