Στρατηγός Ζιαζιάς: Η Τουρκία δεν αλλάζει, να προετοιμαζόμαστε για αποτροπή (ΒΙΝΤΕΟ)

0
4104

«Την πολιτική των σεισμών την έχουμε ξαναδεί το 1999 στον Μαρμαρά. Η Τουρκία δεν αλλάζει και γι΄αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να προετοιμάζονται για αποτροπή. Οι εξοπλισμοί πρέπει να συνεχιστούν», αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Ζούγκλα» ο επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς.

«Είτε ο Ερντογάν είτε ο Κιλιντζάρογλου επικρατήσει στις εκλογές  δεν θα αλλάξει τίποτα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ο Ερντογάν είναι ένας πραγματικός ηγέτης που έχει κατορθώσει να ανορθώσει την Τουρκία, με αμυντική βιομηχανία τεράστια, να ανεβάσει το βοιωτικό επίπεδο, αλλά τα τελευταία χρόνια η οικονομία παραπαίει. Εκτιμώ ότι στις εκλογές δεν θα κερδίσει», προσθέτει μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς για την αλλαγή στάσης της γειτονικής χώρας προς την Ελλάδα τον τελευταίο μήνα απαντά:

«Tρεις λόγοι πιστεύω ότι ανάγκασαν την Τουρκία να απλώσει χέρι φιλίας προς την χώρα μας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σίγουρα ο σεισμός έπαιξε ρόλο. Επίσης υπήρξε και ο ξένος παράγοντας, δηλαδή οι Αμερικανοί. Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας αλλά και στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια κατάσταση εμπόλεμη με την Ρωσία και έχουμε μια συνεχή εμπλοκή της Δύσης στον Ουκρανικό πόλεμο. Οι Αμερικανοί θέλουν σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ήταν επόμενο να επιστήσουν την προσοχή στην Τουρκία να κατεβάσει τους τόνους. Και βέβαια και οικονομικοί λόγοι διότι η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει με περίπου 6 δις την Τουρκία αυτή την περίοδο λόγω του σεισμού».

Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου περί νησιών του Αιγαίου με αδιευκρίνιστο καθεστώς επισημαίνει:

«Το στρατιωτικό αποτύπωμα που έχουμε στα νησιά μας  υπάρχει για συγκεκριμένους λόγους και ανάγκες. Η Τουρκία ανέκαθεν αποσκοπούσε στο να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ των παράλιων της και της ηπειρωτικής Ελλάδος ώστε εν καιρό ειρήνης να ασκεί άνετα πολιτική – κυρίως οικονομική –  και εν καιρώ πολέμου η χώρα μας να μην έχει τις δυνατότητες να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης. Αυτός ήταν ο σκοπός της. Από το 1974 και μετά δεχόμαστε συνεχώς λεκτικές επιθέσεις τέτοιου είδους.  Η δήλωση λοιπόν αυτή έχει να κάνει ξεκάθαρα με την αποστρατικοποίηση των νησιών. Η χώρα μας  όμως σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο έχει κατοχυρωθεί για ποιο λόγο πρέπει να έχει στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά. Πάντως μόνο με την αποτροπή και μόνο με την επίδειξη της ισχύος η Τουρκία αντιλαμβάνεται την ειρήνη στην περιοχή».

Υπάρχει περίπτωση για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου ;

«Αυτή την περίοδο έχουμε φωνές στην Ελλάδα που έχουν αρχίσει να λένε πως δεν τους πειράζει η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, δεν τους πειράζει το ότι δεν ορίζουμε ακόμη τις θαλάσσιες ζώνες μας.  Νομίζω ότι είναι μεμονωμένες  αυτές οι φωνές. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα μοιράσει το Αιγαίο, να κάνει νέες Πρέσπες στο Αιγαίο», απαντά ο στρατηγός.

Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ μιλά ακόμα για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Κύπρος αλλά και για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης αναφέρεται και στην απόφασή του να παραιτηθεί από αρχηγός του ΓΕΣ όταν διαφώνησε με τον πρώην υφυπουργό Άμυνας για λόγους που είχαν να κάνουμε με τις κρίσεις των αξιωματικών.

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης. Κάμερα: Γιώργος Δαγαλάκης, Νίκος Χριστοφάκης

Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε το επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ