«Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να ξεκίνησει λόγω Ελλάδας-Τουρκίας»

2
3779

To «ρίσκο» για ξέσπασμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να κρύβεται στη Μεσόγειο σύμφωνα με αμερικανικό δημοσίευμα.

Οι φόβοι για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν πολύ έντονοι μετά και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Περίπου ένα χρόνο μετά το το αμερικανικό 19FortyFive έρχεται με δημοσίευμά του να παρουσιάσει τα 5 μέρη από τα οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει, μεταξύ αυτών και στη Μεσόγειο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Aν και το ενδεχόμενο ένα μέλος του ΝΑΤΟ να επιτεθεί σε σύμμαχο του μοιάζει απίθανο όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο αρθρογράφος σχολιάζει πως «οι προηγούμενες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έφεραν τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου (και μερικές φορές λίγο πιο πέρα) παρά τις δεσμεύσεις τους στη συμμαχία».

Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών στο ανατολικό μπλοκ του ΝΑΤΟ «σιγοβράζει», όπως γράφει το δημοσίευμα ενώ το 19FortyFive παρατηρεί πως οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξήθηκαν σημαντικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω της στροφής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και της εσωτερικής ευαλωτότητας του καθεστώτος Ερντογάν. «Οι διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την ενεργειακή εξερεύνηση στο Αιγαίο έχουν οδηγήσει την τρέχουσα ένταση, αν και η εδαφική διαφωνία υπάρχει εδώ και δεκαετίες», προσθέτει ο αρθρογράφος

Τα άλλα τέσσερα μέρη από τα οποία ενδέχεται να ξεκινήσει μια παγκόσμια πολεμική σύρραξη είναι τα εξής:

Ουκρανία

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε ένα καταστροφικό αδιέξοδο. Ωστόσο, η κλιμάκωση παραμένει ανησυχητική. Η αδυναμία της Ρωσίας να σημειώσει πρόοδο μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης Πούτιν, παρακινώντας τη Μόσχα να σκεφτεί κάποια επικίνδυνη κίνηση . Οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να αντέξει σε μια μακροχρόνια σύγκρουση μπορεί να αναγκάσει το Κίεβο να λάβει δικά του επικίνδυνα βήματα για να «σπάσει» το αδιέξοδο αυτό. Μια επέκταση του πολέμου στο ΝΑΤΟ παραμένει απίθανη αλλά όχι αδύνατη, όπως και η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία .

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν φροντίσει να μειώσουν τους κινδύνους της κλιμάκωσης, αλλά η Ουάσιγκτον δεν δείχνει να κρατά όλα τα χαρτιά της και είτε το Κίεβο είτε η Μόσχα μπορεί να γίνουν πρόθυμες να δεχτούν τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης, μιας σύγκρουσης που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ταϊβάν

Η ανησυχία εντάθηκε τους τελευταίους μήνες για ξέσπασμα πολέμου μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας σε μεγάλο βαθμό λόγω των όσων καταστροφικών βίωσε η Κίνα από τον Covid. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές εντάσεις στα στενά, όπως αναφέρει το 19FortyFive. Η επικίνδυνη ρητορική για την υπεράσπιση της Ταϊβάν δείχνει ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί πραγματικά για το ενδεχόμενο μιας κινεζικής επίθεσης. Ταυτόχρονα, αυτές οι δηλώσεις διατρέχουν τον κίνδυνο να πυροδοτήσουν κλιμάκωση από την πλευρά της Κίνα

Αλλά η προετοιμασία της Κίνας για σύγκρουση θα ήταν εμφανώς ορατή σε όλους αν σχεδίαζε εισβολή στην Ταϊβάν όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας. Σχεδόν οποιαδήποτε σύγκρουση μπορεί να φανταστεί κανείς, ωστόσο, θα κατέληγε να περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολύ πιθανόν την Ιαπωνία, και θα αποτελούσε έτσι έναν πόλεμο μεγάλων δυνάμεων.

Βόρεια – Νότια Κορέα

Τους τελευταίους μήνες οι εντάσεις μεταξύ Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ αυξάνονται σταθερά, και στις βορειοκορεατικές προκλήσεις έρχονται ως απάντηση επιθετικές ρητορικές απαντήσεις από τον Νότο. Ο αρθρογράφος του 19FortyFive «βλέπει» μια δυναμική μεταξύ των δύο κρατών η οποία φαίνεται να οδηγείται από ένας είδος «ανυπομονησίας», μια ανυπομονησία στον Βορρά που ο κόσμος εξακολουθεί να αρνείται να πάρει στα σοβαρά παρά τα πυρηνικά όπλα του, και μια ανυπομονησία στο Νότο που ένα έθνος μεγάλης σημασίας παραμένει επιβαρυμένο από τον ανίκανο «αδερφό» του.

Αυτές οι εντάσεις δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά ιστορικά έχουν περιοριστεί από τον Ψυχρό Πόλεμο και από τη μεταψυχροπολεμική φιλελεύθερη διεθνή τάξη. Το «19FortyFive» σχολιάζει πως το πρώτο έχει φύγει και το δεύτερο εκφυλίζεται, σε βαθμό που η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να αισθάνεται ότι έχει τη στιγμή της και η Σεούλ μπορεί να δυσκολεύεται να βρει την υπομονή να ανεχθεί τους γείτονες της. Εάν ξεσπάσει πόλεμος, θα μπορούσε γρήγορα να γίνει πιο καταστροφικός από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, με τα συμβατικά και πυρηνικά όπλα να αποδεικνύονται οδυνηρά και από τις δύο πλευρές.

Κίνα-Ινδία

Οι σποραδικές μάχες μεταξύ Κίνας και Ινδίας συνεχίζονται στη Στέγη του Κόσμου. Αν και το διακύβευμα ελέγχου σε μικρά κομμάτια εδάφους σε σχεδόν ακατοίκητο ορεινό έδαφος παραμένουν άπιαστα, ούτε η Κίνα ούτε η Ινδία έχουν υποχωρήσει από τη σύγκρουση. Ενώ οι μάχες παραμένουν μέχρι στιγμής αρκετά περιορισμένες, η επιθυμία υπεράσπισης του εθνικού κύρους μπορεί γρήγορα να γίνει δηλητηριώδης ακόμη και για τους πιο σοφούς και λογικούς ηγέτες.

Το αν ο Μόντι και ο Σι ταιριάζουν σε μια τέτοια περιγραφή είναι ένα καλό ερώτημα , γράφει το δημοσίευμα, αλλά οι κυβερνήσεις που ηγούνται δεν έχουν καταφέρει να βρουν τρόπο να επιλύσουν τη σύγκρουση. Κάποια στιγμή είτε οι Ινδοί είτε οι Κινέζοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να λύσουν το πρόβλημα μέσω κλιμάκωσης, ένα βήμα που θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε μια πολύ μεγαλύτερη και πιο καταστροφική σύγκρουση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ