Το τερμάτισε με τον πόλεμο ο Ερντογάν – Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Αθήνα | «Θερμό» επεισόδιο: Πού και πώς θα ξεκινήσει την κρίση η Τουρκία

1
6409

Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολεί τόσο την ελληνική διπλωματία όσο και τη Δύση είναι το πόσο επικίνδυνος για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο Ερντογάν ο οποίος πέφτει από το ένα φιάσκο στο άλλο

Παρά τις όποιες νομικές επιφάσεις προβάλει το καθεστώς Ερντογάν με τις επιστολές που στέλνει στον ΟΗΕ αλλά και με το ξαναζεσταμένο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει δημιουργηθεί ένα έντονο πολεμικό κλίμα που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένους χειρισμούς και «αυτοκτονικές» τάσεις από την πλευρά των Τούρκων. Η ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν έχει παρασύρει όλο το πολιτικό και το στρατιωτικό κατεστημένο της γείτονος σε συνθήκες πραγματικού πολέμου και η διεθνής κοινότητα αισθάνεται ότι απλά μένει να οριστεί ο χρόνος που θα υπάρξει η σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η ανικανότητα της τουρκικής διπλωματίας να χειριστεί ζητήματα που άπτονται του διεθνούς δικαίου δείχνει ότι η Τουρκία απομακρύνεται πλήρως από τον δυτικό πολιτισμό και αυτό χτυπάει διπλό καμπανάκι για την χώρα μας. Η φράση που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στην Κ.Ο. της ΝΔ, έχει τη σημασία της. Χρησιμοποίησε τη λέξη συντριβή: «Αυτές οι ανιστόρητες απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, είπε ότι έχουμε ξεκαθαρίσει πως τα σύνορα μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. «Γαλανό θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις με τους γείτονες μας. Είμαι αισιόδοξος ότι το δηλητήριο δεν φθάνει στους λαούς μας γιατί ξέρουν πως η γεωγραφία δεν αλλάζει όταν κάποιος επιχειρεί να παραχαράξει τους χάρτες και ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με πυροτεχνήματα. Περιμένουμε την άλλη όχθη του Αιγαίου να επανέλθει στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης». Επί του πεδίου και επί της διπλωματίας η χώρα μας είναι στην κυριολεξία με το δάχτυλο στη σκανδάλη αφού η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει πλέον ξεφύγει από κάθε όριο λογικής κάτι που διαπίστωσαν και οι Αμερικανοί.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι ΗΠΑ έστησαν ολόκληρη αποστολή με ειδικό αεροσκάφος του Λευκού Οίκου του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν προκειμένου να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και να συναντήσει Κυριακάτικα στο προεδρικό θέρετρο Mabeyn τον εξ απορρήτων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Ποιος λοιπόν ήταν λόγος της αιφνιδιαστικής αυτής συνάντησης του εκπροσώπου του πανίσχυρου συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ με τον αμερικανοσπουδαγμένο άνθρωπο που ο Ερντογάν εμπιστεύεται πιο πολύ; Αυτό που προκαλεί περισσότερη ανησυχία στην Ουάσιγκτον είναι ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμα επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και απειλεί πάλι με βέτο. Οι 28 από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει, πλην Τουρκίας και Ουγγαρίας (αν και η Ουγγαρία υποσχέθηκε πως θα το κάνει). Ταυτόχρονα διαπιστώνουν ότι η κλιμακούμενη επιθετική ρητορική του Ερντογάν κατά των ΗΠΑ, είτε με αφορμή της επέκτασης της λειτουργίας του λιμένος της Αλεξανδρούπολης είτε με τον δήθεν εξοπλισμό των νησιών με αμερικανικής κατασκευής άρματα μεταφοράς προσωπικού, περνάει από την δυσφορία στην απειλή.

Την ίδια ώρα πάντως η τουρκική προπαγάνδα προετοιμάζει το εσωτερικό της Άγκυρας για μια πολεμική σύγκρουση με τη συνεισφορά των Μέσα Ενημέρωσης της χώρας. Για «συμφωνία που θα κάνει να σκάσουν οι εχθροί της Τουρκίας και της Λιβύης» κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ακσάμ. Οι δηλώσεις του Tούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, και όχι μόνο, για «αποχώρηση της Ελλάδας» από τη Συνθήκη της Λωζάνης «άνοιξε την όρεξη» των τουρκικών ΜΜΕ, που συντηρούν την εθνικιστική φρενίτιδα της Άγκυρας. «Αφού τα στρατιωτικοποιούν, τότε θα ανέβουμε σε κάποια νησιά» αναφέρουν χαρακτηριστικά στη γείτονα. «Ο Χουλουσί Ακάρ με τη δήλωση του πως «αφού παραβιάζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης τότε σημαίνει πως αποχωρείς από τη Συνθήκη᾽᾽ ουσιαστικά θέλει να πει στον Μητσοτάκη πως θα χάσεις το έδαφος στο οποίο στέκεσαι και θα το φέρουμε προς συζήτηση»» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet Αχμέτ Χακάν.

«Αφού ρισκάρεις να βγεις από τη Συνθήκη της Λωζάνης τότε εγώ δεν θα την λάβω υπόψη και τι θα κάνω;» διερωτήθηκε υποκριτικά. Στην ερώτηση ανέλαβε να απαντήσει ο στρατιωτικός αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ: «Τότε μπορώ να ανέβω σε κάποια νησιά. Ή να κάνω κάποια ενέργεια προς τα νησιά τα οποία είναι στρατιωτικοποιημένα για τα νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς». «Άρα, μιλάμε για στρατιωτική ενέργεια» σημείωσε ο Χακάν. «E ναι, αφού με διπλωματία δεν έγινε κάτι και παραβιάζουν τις Συνθήκες» απάντησε ο στρατιωτικός αναλυτής.

Υπό το βάρος των παραπάνω ενεργειών η Αθήνα προσπαθεί να διατηρήσει μια σχετική ψυχραιμία παίζοντας μπάλα σε διπλωματικό επίπεδο με συνεχείς συναντήσεις και επαφές από τις ΗΠΑ μέχρι την Αίγυπτο. Όπως έχουμε επισημάνει από το Newsbomb.gr νικητής σε αυτό τον υβριδικό πόλεμο θα είναι αυτός που θα κάνει τα λιγότερα λάθη.

«Θερμό» επεισόδιο: Πού και πώς θα ξεκινήσει την κρίση η Τουρκία – Πώς θα απαντήσει η Ελλάδα

«Θερμό» επεισόδιο: Πού και πώς θα ξεκινήσει την κρίση η Τουρκία – Πώς θα απαντήσει η Ελλάδα

Κρίσιμα 24ωρα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο μετά την υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου – Πανέτοιμες και αποφασισμένες οι Ένοπλες Δυνάμεις – Επαγρύπνηση από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Καστελλόριζο μέχρι τους Οθωνούς.

Άμεση μεταφορά της έντασης με την Ελλάδα επί του πεδίου επιχειρεί πλέον το καθεστώς Ερντογάν, που μετά από το κρεσέντο της προκλητικής ρητορικής, επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες «θερμού» επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου πυρπολεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και δημιουργεί νέα δεδομένα στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Τα μελλούμενα δεν μπορεί πλέον να τα προβλέψει κανείς με ασφάλεια, ενώ οι συνθήκες σύγκρουσης διαμορφώνονται πλέον μέρα με τη μέρα.

Η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία, συνεχή διπλωματική κινητικότητα και μόνιμη επαγρύπνηση σε κάθε Μονάδα της Επικράτειας, ειδικά στα σύνορα, ενώ η άσκηση «Αλέξανδρος ‘22» που είναι σε εξέλιξη από το ΓΕΕΘΑ, προσομοιώνει ουσιαστικά συνθήκες κρίσης με την Τουρκία, μια πρόβα «θερμού» επεισοδίου με πολλά πιθανά σενάρια.

Η ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί σαφώς την καλύτερη απάντηση στους Τούρκους, που βλέπουν καθημερινά σχεδόν 20 μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού να περιπολούν στο Αρχιπέλαγος, ενώ αυτό που τρέμουν είναι αυτό που… δεν βλέπουν και δεν είναι άλλο από τα αόρατα ελληνικά υποβρύχια. Μάταια έστειλαν στην άσκηση «Αργώ 2022» την κατασκοπευτική κορβέτα για να υποκλέψει στοιχεία και μυστικά της συνεκπαίδευσης με τη Γαλλία. Η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα για να μην φτάσει κανένα στοιχείο στους Τούρκους, με τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες να λειτουργούν άριστα στην ελληνογαλλική άσκηση.

Από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα ατσάλινο τείχος, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα πως ακόμα και το πιο μικρό νησάκι του Ανατολικού Αιγαίο μπορεί να κρύβει… εκπλήξεις για όποιον επιχειρήσει να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε ενέργεια. Οι εικόνες των βαρύτατα οπλισμένων κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ στην Σκύρο και στον Αη Στράτη κατά την άσκηση «Αργώ 22», αποτέλεσαν την καλύτερη απάντηση στο παραλήρημα των Τούρκων που βλέπουν ακόμα και τα πιο μικρά νησάκια του Αιγαίου να έχουν μετατραπεί σε πανίσχυρα φρούρια.

Με την άσκηση «Αλέξανδρος ’22», ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει εντολή για συνεχείς ασκήσεις σε διάφορα σενάρια τα οποία έχει καταρτήσει ο ίδιος και οι Αρχηγοί των τριών Κλάδων, με έμφαση βεβαίως στην ανακατάληψη βραχονησίδας, στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και βεβαίως στον τρόπο αντιμετώπισης τουρκικού ερευνητικού πλοίου.

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο», αν και επισημαίνουν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια κινητικότητα από την τουρκική πλευρά, θεωρούν μάλλον απίθανο πλέον το τουρκικό καθεστώς να μείνει μόνο στις ρητορικές απειλές. Ειδικά μετά το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο εκτιμάται πως οι Τούρκοι πολύ σύντομα θα επιχειρήσουν, όχι απλώς να μετρήσουν την ελληνική αντίδραση, αλλά να δημιουργήσουν τόσο ισχυρή κρίση που θα αναγκάσει τη χώρα μας να… ξεσκεπάσει τα κανόνια των πλοίων.

Πού θα γίνει αυτό; Η κρίση του 2020 αποτελεί οδηγό και μαρτυρά τα σχέδια των Τούρκων. Μία κινητικότητα δυνάμεων από το ναύσταθμο του Ακσάζ θα θέσει σε συναγερμό τις ελληνικές δυνάμεις στο Αιγαίο, με τους Τούρκους ωστόσο να γνωρίζουν καλά πως τα νησιά μας είναι «αστακοί» με βαρύτατο οπλισμό. Επομένως, η αποστολή στην περιοχή του νέου παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου ενός ερευνητικού σκάφους, όπως το Oruc Reis, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία μοιάζει πιθανή. Αν το στείλει στα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λιβύης, η Ελλάδα δεν θα έχει λόγο άμεσης στρατιωτικής παρέμβασης, με τους Γάλλους και τους Ιταλούς που έχουν συμφέροντα στην περιοχή να είναι αυτοί που καλούνται να παρέμβουν. Αν επίσης η Τουρκία στείλει το ερευνητικό και τον πολεμικό στολίσκο μεταξύ Λιβύης και Κρήτης σε διεθνή ύδατα, τότε είναι η Αίγυπτος που θα κληθεί να αντιδράσει δυναμικά, μιας και έχει ξεκαθαρίσει πως τετελεσμένα στην περιοχή δεν πρόκειται να δεχτεί. Τι θα γίνει όμως αν η Τουρκία στείλει το όποιο Oruc Reis ανατολικά της Κρήτης, σε απόσταση αναπνοής από την Κρήτη; Τότε το φυτίλι θα ανάψει. Το Πολεμικό μας Ναυτικό θα είναι εκεί και θα περιμένει με το δάχτυλο στη σκανδάλη τους Τούρκους, ενώ τα μαχητικά από Καστέλι και Σούδα είναι δεδομένο πως δεν θα επιτρέψουν νταηλίκια.

Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα και επικίνδυνα. Ο Ερντογάν έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού ως επιτιθέμενος, όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι πιο έτοιμες από ποτέ, πιο αποφασισμένες από ποτέ. Το μόνο που αναμένουν, την πολιτική εντολή. Αν αυτή δοθεί, τότε η Τουρκία θα γυρίσει πίσω στον 19ο αιώνα…

Σχετικές ειδήσεις

Άμεση ανάλυση Washington Post: Στο μυαλό του Πούτιν – Θα τραβήξει την «πυρηνική σκανδάλη»;

Για τους παρατηρητές του Κρεμλίνου που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις πυρηνικές απειλές του Ρώσου ηγέτη, εάν δηλαδή απλά μπλοφάρει, δεν υπάρχει πιο δύσκολο και πιεστικό ερώτημα

putin32

«Θα τραβήξει άραγε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την πυρηνική σκανδάλη;», διερωτάται άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Για τους παρατηρητές του Κρεμλίνου που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις πυρηνικές απειλές του Ρώσου ηγέτη, εάν δηλαδή απλά μπλοφάρει, δεν υπάρχει πιο δύσκολο και πιεστικό ερώτημα. Προς το παρόν, οι αναλυτές θεωρούν ότι ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο εξακολουθεί να είναι χαμηλός.

Για την CIA, δεν υπάρχουν σημάδια επικείμενης ρωσικής πυρηνικής επίθεσης. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις του Ρώσου ηγέτη ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» για να υπερασπιστεί τη Ρωσία ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη. Και ο ισχυρισμός του την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δημιούργησαν προηγούμενο» ρίχνοντας ατομικές βόμβες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενίσχυσε περαιτέρω τους φόβους για χρήση πυρηνικών.

Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία για «καταστροφικές συνέπειες εάν ο Πούτιν κάνει χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Οι παρατηρητές του Κρεμλίνου προσπαθούν εναγωνίως να κατανοήσουν τις κινήσεις του επισημαίνοντας όμως ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το τι σκέφτεται ή ακόμα και αν είναι λογικός και καλά ενημερωμένος.

Ο πρώην πράκτορας της KGB έχει επιδείξει την όρεξή του για ρίσκο και επιθετικότητα. Είναι δύσκολο, ακόμη και για τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών με κατασκοπευτικούς δορυφόρους, να καταλάβουν εάν ο Πούτιν μπλοφάρει ή σκοπεύει πραγματικά να σπάσει το ταμπού των πυρηνικών.

«Δεν βλέπουμε κανένα στοιχείο σήμερα στην υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ ότι πλησιάζει πιο κοντά στην πραγματική χρήση τους, ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων», δήλωσε στο CBS News, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το λάβουμε στα σοβαρά, να προσέχουμε για σημάδια πραγματικής προετοιμασίας», πρόσθεσε.
Για τους παρατηρητές του Κρεμλίνου, οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν είναι σπαζοκεφαλιά ως ένα βαθμό επειδή δεν βλέπουν πώς η πυρηνική δύναμη θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην αντικατάσταση των στρατιωτικών απωλειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα ουκρανικά στρατεύματα δεν χρησιμοποιούν πολλά τανκς για να καταστρέψουν τις ρωσικές δυνάμεις και μερικές φορές η μάχη έχει μικρπή διάρκεια κυρίως στα χωριά. Τι θα μπορούσαν λοιπόν να στοχεύουν οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις με νικηφόρο αποτέλεσμα; «Τα πυρηνικά όπλα δεν είναι ένα μαγικό ραβδί», επισημαίνει ο Αντρέι Μπακλίτσκιβ , επιστήμονας στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ, ο οποίος ειδικεύεται στον πυρηνικό κίνδυνο. «Δεν είναι κάτι που απλώς χρησιμοποιείς και σου λύνουν όλα τα προβλήματά σου», προσθέτει.

Οι αναλυτές ευελπιστούν ότι το ταμπού που περιβάλλει τα πυρηνικά όπλα είναι αντικίνητρο. Η φρικτή κλίμακα του ανθρώπινου πόνου στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι μετά την καταστροφή των ιαπωνικών πόλεων με ατομικές βόμβες στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945 από τις ΗΠΑ, είναι ένα ισχυρό επιχείρημα κατά της επαναλαμβανόμενης χρήσης τέτοιων όπλων. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν τον θάνατο 210.000 ανθρώπων.

Έκτοτε καμία χώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο. Οι αναλυτές μαντεύουν ότι, ακόμη και ο Πούτιν μπορεί να δυσκολευτεί να γίνει ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης μετά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν που θα βάλει πυρηνική φωτιά.

«Είναι ακόμα ταμπού στη Ρωσία να ξεπεράσει αυτό το όριο», δηλώνει η Ντάρα Μάσικοτ, ερευνήτρια σε θέματα πολιτικής στο ερευνητικό ινστιτούτο RAND Corp. και πρώην αναλύτρια των ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αποφάσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας », επισημαίνει από την πλευρά του ο Μπακλίτσκιβ. Η αντίδραση αυτή θα μπορούσε να μετατρέψει τον Πούτιν σε παγκόσμιο παρία.

«Το σπάσιμο του πυρηνικού ταμπού θα επέβαλε, τουλάχιστον, πλήρη διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας», εκτιμά από την πλευρά του ο Σίντχαρτ Καουσάλ, ερευνητής στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο που ειδικεύεται στην άμυνα και την ασφάλεια.

Τα πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία σε μια άμεση σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμα για μάχη. Αλλά τα αποθέματά της με κεφαλές μικρότερης εμβέλειας – τα λεγόμενα τακτικά όπλα που ο Πούτιν μπορεί να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία – δεν είναι, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. «Όλα αυτά τα όπλα είναι αποθηκευμένα», εξηγεί ο Πάβελ Πόντβιγκ, ένας άλλος ανώτερος ερευνητής που ειδικεύεται στα πυρηνικά όπλα στη δεξαμενή σκέψης του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό στη Γενεύη.

«Πρέπει να τα βγάλετε από το καταφύγιο, να τα φορτώσετε σε φορτηγά» και μετά να τα «παντρέψετε» με πυραύλους ή άλλα συστήματα παράδοσης, τονίζει. Η Ρωσία δεν έχει δημοσιεύσει τον πλήρη κατάλογο των τακτικών πυρηνικών όπλων της και των δυνατοτήτων τους. Ο Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει κρυφά την προετοιμασία τους για αιφνιδιαστική χρήση.

Αλλά η απροκάλυπτη αφαίρεση όπλων από την αποθήκευση είναι επίσης μια τακτική που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν για να αυξήσει την πίεση χωρίς να τα χρησιμοποιήσει. Θα περίμενε ότι οι δορυφόροι των ΗΠΑ θα εντόπιζαν τη δραστηριότητα και ίσως ήλπιζε ότι η απογύμνωση των πυρηνικών του….δοντιών θα μπορούσε να τρομάξει τις δυτικές δυνάμεις που στηρίζουν την Ουκρανία.

«Αυτό θα έπαιζε ρόλο σε μεγάλο βαθμό για τους Ρώσους….κάθε κλιμάκωση παρέχει στην άλλη πλευρά και μια απειλή αλλά (επίσης) ένα πλαίσιο για να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία», είπε ο Kάουσαλ προσθέτοντας ότι:

«Υπάρχει ένα είδος γραμματικής για την πυρηνική σηματοδότηση και την ακραία νοοτροπία, και μια λογική σε αυτό που είναι κάτι περισσότερο από απλά, ξέρετε, ένας τρελός μια μέρα αποφασίζει να περάσει σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Οι αναλυτές αναμένουν επίσης να υπάρξουν επίσης άλλες κλιμακώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων ρωσικών επιδρομών στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μη πυρηνικά όπλα.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει έκπληξη από την πλευρά της Ρωσίας», είπε ο Νικολάι Σόκοφ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών όταν εργαζόταν για το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και τώρα βρίσκεται στο Κέντρο Αφοπλισμού και Μη Διάδοσης της Βιέννης. «Η απόφαση να σκοτωθούν εν ψυχρώ δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, είναι μια σκληρή απόφαση. Όπως θα έπρεπε να είναι, είπε.

Ο Πούτιν μπορεί να ελπίζει ότι οι απειλές από μόνες τους θα επιβραδύνουν τις προμήθειες όπλων της Δύσης στην Ουκρανία και θα κερδίσουν χρόνο για να εκπαιδεύσουν 300.000 επιπλέον στρατεύματα που κινητοποιεί, προκαλώντας διαμαρτυρίες και μία φυγή ανδρών που θα μπορούσαν να επιστρατευτούν.

Αλλά εάν η Ουκρανία συνεχίσει να φρενάρει την εισβολή και ο Πούτιν βρεθεί ανίκανος να κρατήσει υπό τον έλεγχό του ότι έχει καταλάβει, οι αναλυτές εκφράζουν φόβους για αυξανόμενο κίνδυνο να αποφασίσει ότι οι μη πυρηνικές επιλογές του εξαντλούνται.

«Ο Πούτιν καταργεί πραγματικά πολλές γέφυρες πίσω του αυτή τη στιγμή, με τη μερική επιστράτευση για την προσάρτηση νέων εδαφών», είπε η ερευνήτρια Μασίκοτ του ινστιτούτου RAND. «Υποδηλώνει ότι θέλει να κερδίσει τον πόλεμο με τους όρους του», «Ανησυχώ πολύ για το πού θα μας οδηγήσει αυτό …», προσθέτει.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. είναι κρίμα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε να φτιάξει μιας συμφωνία τύπου «Πρεσπών» με την Τουρκία
    Όλα θα ήταν καλύτερα τωρα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ