Διαταγή ΓΕΣ με οσμή Χούντας – «Κατόπιν εγκρίσεως» ξεκινά μια απίστευτη παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή των στρατιωτικών!

1
316

Διαταγή ΓΕΣ που θυμίζει Χούντα – «Κατόπιν εγκρίσεως» ξεκινά μια απίστευτη παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή των στρατιωτικών

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Τερζής, Εφημερίδα των Συντακτών

Παραπέμποντας σε νομοθετικό διάταγμα του 1973, μια νέα διαταγή που κυκλοφόρησε από το ΓΕΣ βάζει σειρά περιορισμών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, απαγορεύοντάς τους ακόμα και να εκδώσουν βιβλίο ή να συμμετάσχουν σε πολιτιστική εκδήλωση, εάν πριν το επιτελείο δεν είναι ενήμερο για το περιεχόμενό της.

Μια εγκύκλιος που έφτασε στις μονάδες του στρατού ξηράς τις προηγούμενες μέρες και υπογράφεται από τον επιτελάρχη του ΓΕΣ, αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο, θυμίζει άλλες εποχές των Ενόπλων Δυνάμεων που η χώρα θεωρητικά είχε αφήσει αμετάκλητα πίσω.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, «η παρούσα διαταγή έχει σκοπό:

α. τη ρύθμιση κατά πάγιο τρόπο των διαδικασιών αίτησης, επεξεργασίας και έγκρισης της συμμετοχής του στρατιωτικού προσωπικού σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως ομιλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις, ιδιωτικές τηλεοπτικές συνεντεύξεις, τηλεοπτικές εκπομπές ψυχαγωγικού χαρακτήρα, ραδιοφωνικές ή διαδικτυακές εκπομπές κ.λπ. και

β. την παροχή γενικών κατευθύνσεων και οδηγιών για τη δημοσίευση παντός είδους συγγραφικού έργου του στρατιωτικού προσωπικού (βιβλία, άρθρα, κείμενα γενικότερου ενδιαφέροντος κ.λπ.)».

Η διαταγή επικαλείται ένα νομοθετικό διάταγμα της χούντας (ν.δ. 1400/1973) το οποίο αναφέρεται κατά κύριο λόγο στις υποχρεώσεις των αξιωματικών κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους και εμφανίζεται πλέον… εμπλουτισμένη με σειρά κανόνων που καταστρατηγούν θεμελιώδη δικαιώματα.

Για παράδειγμα, αν κάποιος αξιωματικός έχει συγγραφικό ταλέντο και θέλει να δοκιμάσει την τύχη του εκδίδοντας κάποιο μυθιστόρημα, σύμφωνα με το παρόν έγγραφο, «η έκδοση βιβλίων από ιδιωτικούς εκδοτικούς οίκους είναι δυνατόν να θεωρηθεί επαγγελματική δραστηριότητα, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το α σχετικό.

Ως εκ τούτου, το ΓΕΣ προτρέπει το προσωπικό του για την πλήρη εκμετάλλευση των στρατιωτικών εντύπων στο περιοδικό Στρατιωτική Επιθεώρηση για δημοσίευση άρθρων ή μελετών ή την υποβολή πρότασης στο ΓΕΣ/Δ3 για ειδική έκδοση όταν πρόκειται για εκτεταμένες μελέτες, κείμενα ή βιβλία».

Αν πάλι κάποιο στέλεχος έχει καλές γνώσεις και θέλει να δοκιμάσει την τύχη του σε κάποιο τηλεπαιχνίδι γνώσεων, αυτό επιτρέπεται μόνο «μετά από έγκριση της υπηρεσίας». Μάλιστα, σύμφωνα με το έγγραφο, ο ενδιαφερόμενος «υποβάλλει ιεραρχικά ατομική αναφορά στο ΓΕΣ/Δ3 αναγράφοντας υποχρεωτικά εάν στο παρελθόν έχει λάβει μέρος και σε άλλα τηλεπαιχνίδια».

Η συμμετοχή σε reality shows απαγορεύεται διά ροπάλου καθώς δεν προβλέπεται η απουσία στελέχους για μακρόχρονο διάστημα, ακόμα και με άδεια άνευ αποδοχών.

Κι αν το τελευταίο μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς λογικό, μόνο απορία προκαλεί η επισήμανση ότι όποιος στρατιωτικός θέλει να συμμετάσχει σε κάποια πολιτιστική εκδήλωση, θα πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση της υπηρεσίας, με το ΓΕΣ να γνωρίζει εκ των προτέρων τι πρόκειται να πει αυτό το άτομο.

Οπως αναγράφεται χαρακτηριστικά, «το ΓΕΣ διατηρεί το δικαίωμα να λάβει γνώση για το περιεχόμενό τους με σκοπό τον εντοπισμό σημείων που είτε αντίκεινται στην επίσημη πολιτική της χώρας είτε αποκαλύπτουν ευαίσθητες πληροφορίες και αναλόγως εγκρίνει ή απορρίπτει το εν λόγω αίτημα».

Σε απλά ελληνικά, το ΓΕΣ διατηρεί το δικαίωμα της λογοκρισίας ανάλογα με τα κέφια εκείνου που ελέγχει το περιεχόμενο.

Τα μουσικά realities

Απαγορεύεται επίσης η συμμετοχή του προσωπικού σε μουσικά realities, ενώ από την οδηγία εξαιρούνται τα μέλη του Μουσικού Σώματος, τα οποία μπορούν, κατόπιν έγκρισης, να παίξουν δημόσια ως «χειριστές μουσικού οργάνου».

Από έγκριση πρέπει να περάσει και κάποιος που επιθυμεί να δράσει εθελοντικά, καθώς «δεν εγκρίνεται η συμμετοχή σε δράσεις που προωθούν θέσεις και απόψεις αντίθετες με το συμφέρον της χώρας, αλλά και σε δράσεις πολιτικού περιεχομένου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι της διαταγής προηγείται ένα κείμενο που μιλάει γενικά για μέσα ενημέρωσης και για μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφήνεται να εννοηθεί ότι στόχος είναι η αποφυγή της «άσκοπης και υπέρμετρης προβολής του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων», οι οποίες αποτελούν μια «σταθερά ασφαλείας» όπως επίσης και έναν «φάρο αισιοδοξίας και επένδυση για το μέλλον».

Ομολογουμένως ο συντάκτης του εγγράφου αδικείται, με τόσο ζωντανές περιγραφές άνετα θα μπορούσε να γράψει βιβλίο, ωστόσο θα πρέπει να απευθυνθεί στο ΓΕΣ και μόνο στο ΓΕΣ αν επιθυμεί να το δει να εκδίδεται…

Πηγή: ΕφΣΥΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ