Ακραία πρόκληση από τουρκικό site: Τα 3/4 της Κρήτης μας ανήκουν!

0
370

Λίγες μόνο ημέρες αφότου η εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» εμφάνισε χάρτη που παρουσιάζει τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ως τμήμα της Τουρκίας, έρχεται προκλητικό δημοσίευμα από το TR Haber – Η ιστοσελίδα φιλοξενεί τις απόψεις του απόστρατου αξιωματικού Γιουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος πρώτος διατύπωσε το αφήγημα περί… «παράνομης» κατοχής των 3/4 της Κρήτης από την Ελλάδα

Ανιστόρητη προπαγάνδα κατά της Ελλάδας από το τουρκικό δίκτυο TR Haber, που υποστηρίζει προκλητικά πως τα 3/4 της Κρήτης, ανήκουν στην Τουρκία και πως μόνο τα Χανιά είναι ελληνικά.

Η ιστοσελίδα φιλοξενεί τις απόψεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας, απόστρατου αξιωματικού και γεωπολιτικού – στρατιωτικού αναλυτή Γιουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος πρώτος διατύπωσε το αφήγημα περί… «παράνομης» κατοχής των 3/4 της Κρήτης από την Ελλάδα.

«Μετά τον Α’ Π.Π, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλά τουρκικά νησιά στο Αιγαίο παρέμειναν με αβέβαιο νομικό καθεστώς. Το σημαντικότερο από αυτά τα νησιά, που δόθηκαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής χωρίς την έγκριση της Τουρκίας είναι αναμφίβολα η Κρήτη, με τη θέση της να θυμίζει αεροπλανοφόρο στη μέση της Μεσογείου. Η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς παρέμεινε αδιευκρίνιστο έναν αιώνα μετά τον πόλεμο. Ουσιαστικά δεν ανήκε ποτέ στα χαρτιά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ότι η Αθήνα κατέχει όλο αυτό το νησί» γράφει προκλητικά το δημοσίευμα, συνεχίζοντας:

«Η Συμφωνία του Λονδίνου (30/5/1913) όριζε τη μεταβίβαση της Κρήτης στις «συμμαχικές δυνάμεις». Αυτά τα «συμμαχικά κράτη» που καθορίστηκαν από την Αγγλία αποτελούνταν από τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα. Μετά τη μεταφορά της Κρήτης σε αυτές τις τέσσερις χώρες, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία αποχώρησαν από τη συμφωνία και παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους. Με την αποχώρηση των τριών αυτών χωρών, ενώ αναμενόταν ότι τα 3/4 της Κρήτης θα περνούσαν στον πρώην ιδιοκτήτη της, δηλαδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Αθήνα δημιούργησε de facto κατάσταση καταλαμβάνοντας ολόκληρο το νησί».

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Γιουμίτ Γιαλίμ, υποστήριξε πως τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία. Ο… γαλαντόμος Γιαλίμ, αφήνει στην ελληνική δικαιοδοσία το νομό Χανίων, παρερμηνεύοντας προκλητικά τις Συνθήκες του Λονδίνου και του Βουκουρεστίου, μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913.

tourkiko1
bacthelin__3_

Όπως λέει, στη Συμφωνία του Λονδίνου δεν υπάρχει άρθρο που να αναφέρει ότι η Κρήτη παραχωρήθηκε στην χώρα μας. «Στην Ελλάδα δόθηκε το 1/4 της Κρήτης. Τα 14 νησιά, βραχονησίδες και βράχοι γύρω από το νησί συνεχίζουν να είναι υπό την κυριαρχία του Οθωμανικού Κράτους» δήλωσε ζητώντας την… «εκκένωση» από τις ελληνικές Αρχές των νομών Ρεθύμνου. Ηρακλείου, Λασιθίου και των νησιών γύρω από την Κρήτη, όπως Γαύδος, Δίας, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι και Κουφονήσι.

Για την ιστορία, το άρθρο 4 της Συνθήκης του Λονδίνου είναι ξεκάθαρο και δεν χρίζει ερμηνειών. Σύμφωνα μ’ αυτό: «Ο Σουλτάνος παραιτείται απ’ όλα όσα κατείχε επί της νήσου Κρήτης και εκχωρεί στην εύνοια των συμμάχων ηγεμόνων όλα τα δικαιώματα της κυριαρχίας και όλα τα άλλα δικαιώματα που κατείχε σε εκείνη τη νήσο».

Επίσης, με τη «Συνθήκη του Βουκουρεστίου» που ακολούθησε μετά το τέλος και του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, η ηττημένη Βουλγαρία παραιτήθηκε ρητώς από κάθε αξίωσή της στην Κρήτη, ενώ θεωρήθηκε περιττό να ζητηθεί αντίστοιχη παραίτηση από τα άλλα δύο κράτη στα οποία είχε παραχωρηθεί με τη Συνθήκη του Λονδίνου, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Ουσιαστικά με την επικύρωση της Συνθήκης του Λονδίνου μπήκε οριστικά τέλος στην τουρκική επικυριαρχία στην Κρήτη, ανοίγοντας το δρόμο της ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό, την 1/12/1913.

Ποιος είναι ο Γιαλίμ

Ο Γιουμίτ Γιαλίμ , είναι ένας από τους κύριους εκφραστές του τουρκικού αναθεωρητισμού κατά της χώρας μας. Μέσα από βιβλία, άρθρα, διαλέξεις, συνεντεύξεις στα ΜΜΕ κ.α. ο Γιαλίμ, έχει καταφέρει να επιβάλλει μια σειρά από ακραίες θέσεις, ως επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο πως ο ίδιος αρθρογραφεί τακτικά στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου στρατηγικών μελετών «Τουρκία -21 ος αιώνας», το οποίο θεωρείται ως επίσημο think takn της τουρκικής κυβέρνησης καθώς χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών.

bacthelin__2_

Ο Γιαλίμ ήταν αυτός που πρώτος έθεσε δημόσια στην Τουρκία, θέμα υποτιθέμενης παράνομης κατοχής από τη χώρα μας νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος. Θεωρία που αρχικά υιοθετήθηκε, για πολιτικούς λόγους, από το αντιπολιτευόμενο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και στη συνέχεια από την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερτογάν, στο πλαίσιο των νέο-οθωμανικών τους επιδιώξεων.

Αν και θεωρείται «κεμαλικός» ο Γιαλίμ κατάφερε -χαϊδεύοντας και τ’ αυτιά των ακραίων εθνικιστών- να επιβάλλει κάποιες από τις μαξιμαλιστικές του θέσεις στην ατζέντα της πολιτικής ζωής της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα, ο πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας προβάλλει επίμονα και θέτει θέμα παράνομης κατοχής των … 3/4 της Κρήτης, αμφισβητώντας ευθέως και την ελληνική κυριαρχία στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί. Είναι γνωστό πως λόγω της στρατηγικής της θέσης η Κρήτη αποτελεί εμπόδιο στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, ως ένα μεγάλο «αεροπλανοφόρο», που ελέγχει ολόκληρη την περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και αποτελεί βάση διεξαγωγής αεροναυτικών επιχειρήσεων.

Δεν είναι τυχαίο πως ο τουρκικός «θόρυβος» για την Κρήτη, έρχεται σε μία εποχή που έχει δρομολογηθεί η δημιουργία του ελληνικού στόλου Μεσογείου, που θα έχει ως έδρα την Κρήτη και συγκεκριμένα τον ναύσταθμο της Σούδας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ