Τα μέτρα τσιμπάνε, ο ανασχηματισμός παίζεται, το ΤΑΙΠΕΔ ξανακοιτάει και ο Κυπριώτης βαδίζει το τελευταίο μίλι

0
1277

Τα μέτρα τσιμπάνε, ο ανασχηματισμός παίζεται, το ΤΑΙΠΕΔ ξανακοιτάει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και ο Κυπριώτης βαδίζει το τελευταίο μίλι ///

 

Χαίρετε, τα είπαμε και χθες, αλλά έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα συνεδριακά-οργανωτικά των κομμάτων γιατί όσο να ‘ναι πάμε για εκλογές, έστω και σε ένα 12μηνο. Άλλωστε, από την ώρα που μπαίνει μια κυβέρνηση στον τρίτο χρόνο στην Ελλάδα, αρχίζει το προεκλογικό παιχνίδι. Λοιπόν, την Κυριακή που πέρασε το ΠΑΣΟΚ εξέπληξε, για μια ακόμη φορά, τους πάντες. Δεν ξέρω αν το νούμερο που πήγε να ψηφίσει είναι ακριβώς 180.000 ή 179.000 ή 178.500 άνθρωποι για την επαναφορά του ονόματος και του συμβόλου, τον πράσινο ήλιο και το ΠΑΣΟΚ, γιατί στο κάτω κάτω δεν παιζότανε και η αρχηγία, όταν ήταν η ώρα να εκλεγεί αρχηγός μετράγανε οι ψήφοι που κατεγράφησαν και ηλεκτρονικά στα τάμπλετ. Ούτως ή άλλως το νούμερο της προσέλευσης είναι πάρα πολύ μεγάλο και το αισθάνθηκε και ο κόσμος που περίμενε στις ουρές για να ψηφίσει αρκετή ώρα.

Ευχάριστη έκπληξη και στη Ν.Δ. και τώρα η μπάλα στον Σύριζα

-Ένα πολύ εντυπωσιακό συνέδριο όμως οργάνωσε και το κυβερνών κόμμα με πολύ κόσμο και κυρίως με νέο κόσμο που φαίνεται να εισέρχεται στα κομματικά και στην πολιτική έπειτα από αρκετά χρόνια και πάλι. Ένα στατιστικό μου είπε η πηγή μου και ομολογώ το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, ότι στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. ο μέσος όρος ηλικιών «έπεσε» κατά 9,5 χρόνια. «Βάλαμε οξυγόνο στο κόμμα, νέους ανθρώπους απ’ όλους τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους», λέει η ίδια πηγή και το πιστώνει κατ’ αρχήν στον Γρηγόρη Δημητριάδη που το οργάνωσε όλο αυτό μαζί με τον γραμματέα του οργανωτικού Στ. Κονταδάκη, τον Γιάννη Μπρατάκο γενικό διευθυντή της Ν.Δ. και τον Παύλο Μαρινάκη γ.γ. του κόμματος. Και έτσι μοιραία τώρα η μπάλα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και ανεβαίνει ο πήχης ψηλά, κυρίως βέβαια το πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν για αρχηγό, δηλαδή τον Τσίπρα. Δευτερευόντως, βεβαίως, και για την Κεντρική Επιτροπή, όπου είναι γραμμένοι περί τις 60.000 άτομα και «οικονομικώς ενήμεροι» περί τις 30 χιλιάδες, αλλά μπορούν βεβαίως να πληρώσουν τη συνδρομή τους μέχρι και την Κυριακή. Οι ειδήμονες περί τα Συριζαϊκά βεβαίως, μου λένε ότι «η σφαγή θα γίνει για το πόσους θα εκλέξουν οι προεδρικοί και πόσους οι ομπρελίτες στα κομματικά όργανα». Αλλά εγώ θα σας έλεγα ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν (κοινό θνητό) η άσκηση αυτή, όμως ενδιαφέρει τον ίδιο τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ αν θα πάνε, ας πούμε, 100 χιλιάδες.

Ο ανασχηματισμός παίζεται

-Με ρωτούν και με ξαναρωτούν για τον ανασχηματισμό και απαντώ ότι ο Μητσοτάκης (μου λέει o Peanut, που με είχε κόψει από πληροφόρηση δυο μήνες, το… παλιόσκυλο) το σκέφτεται και το ζυγίζει ακόμα. Όχι για πολλά πολλά, αλλά για τρεις – τέσσερις αλλαγές στοχευμένες, εκ των οποίων μια ή δυο μπορεί και να έχουν την έννοια της «κεντρώας εικόνας». Το ερώτημα είναι αν θα το κάνει τώρα ή μετά το καλοκαίρι, μιας κι αν τυχόν συμβεί καμιά «στραβή» με φωτιές, να μπορεί τότε να κάνει κάτι ως αντίδραση. Εγώ με τον Μητσοτάκη δεν θα έπαιζα στοίχημα για τίποτα… Πάλι με ξαναρωτούν αν υπάρχουν στοιχεία από δημοσκοπήσεις μετά τα μέτρα. Απαντώ ναι, υπάρχουν πρώτες ενδείξεις και κυρίως ποιοτικά που έγιναν από Παρασκευή και είναι καλές για την κυβέρνηση. Θεωρούν όμως ότι μια καλή εικόνα θα έχουν μετά από μια-δυο εβδομάδες που θα έχει κάτσει η σκόνη και θα έχει μεσολαβήσει και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Οι Γάλλοι στους υπουργούς

-Μπαράζ επαφών με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τετ -α -τετ με επιχειρηματίες θα έχει σήμερα, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της, η μεγάλη γαλλική αποστολή που βρίσκεται στην Αθήνα. Οι Γάλλοι θα δουν σε κεντρικό ξενοδοχείο διαδοχικά τη ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ το βράδυ θα υπάρξει δεξίωση στην πρεσβεία της Γαλλίας. Την Τετάρτη πρωί πρωί σειρά έχουν οι τραπεζίτες, ακολουθεί η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει επιστρέψει απ’ την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο εργοτάξιο του Ελληνικού για να αναχωρήσουν το βράδυ για Παρίσι.

Το παλιό φλερτ Motor Oil και Ελλάκτωρ

-Τώρα που κατακάθισε κάπως ο θόρυβος από το big deal μεταξύ Motor Oil και Ελλάκτωρ, για όσους δεν θυμούνται, η Motor Oil είχε διεξάγει και στο παρελθόν συζητήσεις συνεργασίας με την Ελλάκτωρ κυρίως στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και της ενεργειακής αξιοποίησης. Ενδιαφέρον που επιβεβαιώνεται και από την απόκτηση του 50% της Ηλέκτωρ που είναι ο leader του κλάδου και στην οποία διατηρεί ένα μικρό ποσοστό και ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας. Όμως, τα όσα συνέβησαν στην πορεία στην εταιρεία, δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υλοποίηση μιας συμφωνίας πριν λήξει ο μετοχικός εμφύλιος που είχε μεγάλη διάρκεια, με πολλά επεισόδια και διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Τώρα, λόγω του deal, το εταιρικό ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ, που λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2024, πήρε τα πάνω του μέσα στη γενικευμένη χρηματιστηριακή θαλασσοταραχή. Τον περασμένο Μάρτιο διαπραγματεύονταν στο 85% της αξίας του και πριν μια βδομάδα στο 89%. Σήμερα όλοι είναι σίγουροι πως θα πάρουν τα λεφτά τους σύντομα, γι’ αυτό διαπραγματεύεται στο 99% της αξίας του, ξεχωρίζοντας από όλα τα υπόλοιπα εταιρικά ομόλογα. Αλλά και η μετοχή χθες, έκλεισε στο +13,88%.

Για πρώτη φορά τα επιτόκια πάνω από τον ρυθμό ανάπτυξης…

-Ένα μεγάλο δημόσιο χρέος «σβήνει» όταν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας είναι σταθερά μικρότερα από τον ετήσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Για την Ελλάδα αυτή η ευνοϊκή συνθήκη παύει να υπάρχει. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 3,625%, πάνω από τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης. Η τιμή του ομολόγου έχει μειωθεί κατά 16% σε σχέση με την αρχή του έτους και το επιτόκιο αυξήθηκε από 1,3% σε 3,6%. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνουμε, για μια 10ετία, 2,3% υψηλότερα τοκοχρεολύσια. Από κοντά και το αντίστοιχο ομόλογο της Ιταλίας στο 3,1%, δηλαδή 2% ακριβότερο από την αρχή του έτους. Είναι που λέγαμε ότι η επίπτωση του πολέμου θα είναι μικρή λόγω του μικρού μεγέθους της ρωσικής οικονομίας.

Ξανακοιτάνε «τα νερά»

-Στο Αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ υπογραμμίζεται πως το Ταμείο εξακολουθεί να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την αξιοποίηση του ποσοστού σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που διαθέτει, μετά και την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε το 2016 με τις οποίες μεταβιβάστηκε η πλειοψηφία των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Εάν δεν βρεθεί φόρμουλα αξιοποίησης των ποσοστών των δύο εταιρειών, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μεταβάλλεται σημαντικά. Ακόμη, εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Επίσης, αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πως αύριο ήταν η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τη μαρίνα στην Πύλο, η προθεσμία για τις προσφορές πάει για τον Ιούλιο, καθώς υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Γενικώς, όλο το βάρος φέτος σε διαγωνισμούς (και σε έσοδα) πέφτει στην Αττική Οδό.

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

-Εδώ και κάποιες εβδομάδες σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται ο τεχνικός και ο εμπορικός διευθυντής της MLS που προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τον Καματάκη. Το ίδιο προσπαθούν και οι ομολογιούχοι που εσχάτως διαμαρτύρονται γιατί τίποτε κυριολεκτικά δεν προχωράει, παρότι υπάρχει μια λύση (με καταγγελία ως καταχρηστικών των όρων του τελευταίου ομολογιακού, προσωρινή προστασία, έγκριση πλάνου εξυγίανσης κ.λπ.) αλλά για να γίνει αυτό κάποιος πρέπει να πληρώσει και τέτοια διάθεση δεν υπάρχει τώρα από πουθενά.

Το «τελευταίο μίλι» για τον Κυπριώτη

περίπτωση Κυπριώτη είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές στο «έργο» των κόκκινων ξενοδοχειακών δανείων. Όπως λένε οι πληροφορίες, από τον περασμένο Δεκέμβριο οι πιστώτριες τράπεζες Eurobank, Πειραιώς και Attica, αφού είδαν κι απόειδαν, πούλησαν τα δάνειά του στο εξαιρετικά δραστήριο αμερικανικό fund HIG. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το deal έκλεισε τότε στην περιοχή των 150 εκατ. ευρώ. Τα πολύ «φρέσκα» οικονομικά αποτελέσματα του ξενοδοχειακού ομίλου για τη χρήση 2020 δείχνουν μεγάλη κατηφόρα. Ο ξενοδοχειακός όμιλος έχασε τζίρο 21 εκατ. ευρώ που «αξιολογείται ως δραματική υποχώρηση για το μέγεθος της εταιρείας» σύμφωνα με τη διοίκησή της, αλλά δικαιολογείται λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της πανδημίας. Κοντολογίς, έπεσε στα 3,8 εκατ. ευρώ, από 25,7 εκατ. ευρώ το 2019 και οι ζημιές της χρήσης έφτασαν τα 7,2 εκατ. ευρώ. Όσο για τις συσσωρευμένες ζημιές, αν και υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ, εμφανίζονται πέριξ των 49 εκατ. λόγω αναπροσαρμογής μετά από συμψηφισμό μέρους τους με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου. Για το «καυτό» θέμα των δανείων, τα οποία όπως λένε οι τράπεζες έπαψαν να εξυπηρετούνται από το 2017, η εταιρεία τα εμφανίζει στα 111 εκατ. ευρώ (στις 31/12/2020) αναφέροντας ότι ο συνολικός δανεισμός «παρέμεινε ο ίδιος καθώς ούτε το 2020 επήλθε συμφωνία με τις τράπεζες για τον διακανονισμό του». Όσο για τον ορκωτό, δηλώνει «αδυναμία έκφρασης γνώμης», τονίζοντας ότι «η δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας εξαρτάται από τις αποφάσεις των πιστωτριών τραπεζών σχετικά με τη διαχείριση του δανεισμού της, μετά την καταγγελία των δανείων. Κατόπιν τούτου, η συνέχιση της δραστηριότητας εκφεύγει σε σημαντικό βαθμό από τις ενέργειες της διοίκησης». Δηλαδή, «πάμε για άλλα»

Ο τουρισμός ανεβάζει τον Παπουτσάνη

-Παρά τις συνέπειες από το πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, η Παπουτσάνης είδε στο πρώτο τρίμηνο του 2022 τις πωλήσεις στο +45% και τη λειτουργική κερδοφορία στο +46%. Η ξενοδοχειακή αγορά, εν όψει της δυνατής τουριστικής αγοράς που έρχεται και νέες συνεργασίες με πολυεθνικές υποστήριξαν την επίδοση. Η διοίκηση επιμένει στον στόχο που έχει βάλει για διψήφια ανάπτυξη με υγιή κερδοφορία φέτος.

Η σφαγή των κρυπτονομισμάτων…

-Όπως συμβαίνει σε όλες τις «θεωρητικές αξίες», τα διάφορα κρυπτονομίσματα θυσιάζονται στον βωμό της αναζήτησης επενδυτικών καταφυγίων ασφάλειας. Εδώ και μήνες η πτώση στα κρύπτο είναι μεγάλη. Το πρόβλημα φέτος είναι ότι πολλά κρυπτονομίσματα κατέχουν πλέον περίοπτη θέση σε πολλά μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Όταν μειώνεται η αξία τους, ανεβαίνει το ποσοστό συμμετοχής των άλλων παραδοσιακών επενδυτικών εργαλείων, πάνω από το 10% στο σύνολο του επενδυμένου κεφαλαίου. Υποχρεωτικά, λοιπόν, οι διαχειριστές πωλούν και τα παραδοσιακά assets (μετοχές κυρίως ή ομόλογα) για να ξαναφέρουν ισορροπία στο χαρτοφυλάκιο. Φαύλος κύκλος.

Πηγή: https://www.newmoney.gr/dark-room/ta-metra-tsimpane-o-anaschimatismos-pezete-to-teped-xanakitai-evdap-ke-evath-ke-o-kipriotis-vadizi-to-telefteo-mili/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ