Αναγνώστης: Ο βασανισμός του αρνιού δεν έχει θέση στην Ορθοδοξία

32
1792

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας…’ H πολυπολιτισμικότητα του βασανισμού.

ΠΩΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ

https://2.bp.blogspot.com/-915BHf4C0oY/WO3iEVHQSKI/AAAAAAAACiw/rrXKLXULqtIsnO2RnEIRJPcf1BxVrlN7QCLcB/s1600/arnia.jpg

 

Θαμπωμένοι από τη λευκότητα της προβιάς και την ηπιότητα της συμπεριφοράς του, οι άνθρωποι ταύτισαν από πολύ νωρίς το πρόβατο με την αγνότητα και την καλώς εννοούμενη αθωότητα. Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις που το πρόβατο χρησιμοποιήθηκε ως συνώνυμο της ηλιθιότητας («προβάτου προβατότερον» έλεγαν οι αρχαίοι για να χαρακτηρίσουν το άκρον άωτον του κρετινισμού), οι μεσογειακοί λαοί το θεώρησαν από πολύ νωρίς σύμβολο της θριαμβεύουσας άνοιξης, σημάδι της αναγέννησης της ζωής και της ήττας του θανάτου.( θανατώνοντας τα!) Στο σημείο, όμως, αυτό οι άκακοι συμβολισμοί οδηγούνταν σε αιματηρές συνέπειες: Οι ίδιοι λόγοι που καθιστούσαν το νεογέννητο αρνί αρχετυπικό σύμβολο της αθωότητας το μετέτρεπαν και στο κατ’ εξοχήν θύμα, το ζώο που έπρεπε να θυσιαστεί για να εξασφαλίσει τη σωτηρία

Έτσι, μόνον ο θάνατος ενός αρνιού μπορούσε να επιτρέψει στον Διόνυσο να γυρίσει στη χώρα των ζωντανών. Αλλά όχι μόνον σε αυτόν. Με μια σταθερότητα που συναντάται σπανίως στην ιστορία της ανθρωπότητας, το αρνάκι -συνήθως του γάλακτος- αποτελεί το ζώο της θυσίας τόσο για τους εβραίους όσο και για τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους. Ένα ζώο που θυσιάζεται σε κάθε ευκαιρία, αλλά κυρίως τις γιορτές που συνδέονται με την ανανέωση της φύσης ή την αναγέννηση θεού και ανθρώπων: ιουδαϊκό Πάσχα, χριστιανικό Πάσχα, θυσία του Ραμαζανιού (το περίφημο κουρμπάν που χρησιμοποιείται στη Μέση Ανατολή και ως τρυφερή προσφώνηση του πραγματικού φίλου).

To  “Έιντ αλ-Αντά”, ή “Γιορτή της Θυσίας” ή «Κουρμπάν Μπαϊράμ» στα τούρκικα, είναι ιδιαίτερα σημαντική γιορτή των μουσουλμάνων προς τιμή της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το πρωτότοκο γιο του και έτσι μετά την πρωινή προσευχή θυσιάζεται ένα αρνί σε ανάμνηση αυτής της φρικαλέας  ιστορίας.

Δύσκολα θα βρεθεί ζώο συνδεδεμένο με την ιστορία της ανθρωπότητας περισσότερο από το πρόβατο. Εξημερωμένο από τους προϊστορικούς ήδη χρόνους, το πρόβατο συντρόφευσε από παλιά τους ανθρώπους ταϊζοντάς τους με τη σάρκα του, ντύνοντάς τους με το μαλλί του, προσφέροντάς τους ακόμη και τους συμβολισμούς στους οποίους βάσισαν τις θρησκείες τους.

 

Τον Αβραάμ τιμούν και οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες.

Μαζικές θυσίες αμνών συνόδευαν συχνά τα εξαιρετικά γεγονότα, όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη: Ο Δαβίδ, για παράδειγμα, προσέφερε θυσία χιλίων αμνών κατά την ενθρόνιση του γιου του Σολομώντα, ενώ ο ίδιος ο Σολομών θυσίασε στα εγκαίνια του Ναού περισσότερα από εκατόν είκοσι χιλιάδες πρόβατα.

Όμως όπως με τρυφερότητα θα έσφαζε τον γιό του ο Αβραάμ για να ευχαριστήσει τον μοβόρο θεό του, έτσι και τα αρνιά πρέπει να σφαγούν μεν αλλά  με τις σωστές προϋποθέσεις:

Σύμφωνα με τη σύνοψη των εβραϊκών νόμων από τον Steven Weintraub, «το κρέας που θα φαγωθεί πρέπει να έχει σφαγεί με ιδιαίτερο τρόπο (Δευτερονόμιο 12: 20). Πρέπει να έχει προηγηθεί προσευχή. Το ζώο πρέπει να σφαγεί με τρόπο που να μην του προκαλέσει μεγάλο πόνο. Ένα κοφτερό μαχαίρι χρησιμοποιείται για να κόψει δια μιας τον οισοφάγο, την τραχεία, την καρωτίδα και τη σφαγίτιδα φλέβα».

!  Ο Αρχιμ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ στο περισπούδαστο κείμενο του  «Ο συμβολισμός του πασχαλίου αμνού», Αθήναι 1937,μας επεξηγεί με σαφήνεια και ευλάβεια τι  σημαίνει κάθε κοψίδι που τρώτε!

Η περί βρώσεως του πασχαλίου αμνού εντολή του Θεού περιέχει ειδικές διατάξεις. Ούτω:

 α) πρέπει ο αμνός να είναι εψημμένος «οπτός εν πυρί». Μήπως ταύτα διότι ο Χριστός, ο «αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του Κόσμου», πάσχων επί του Σταυρού, ως αντιπρόσωπος της ενόχου ανθρωπότητος, εδέχθη επάνω Του τους κεραυνούς της θείας Δικαιοσύνης, το πνευματικόν εκείνο πυρ, δι’ ού κατέκαυσε την αμαρτίαν;

β) Πρέπει να φάγουν το αρνίον χρησιμοποιούντες άζυμον άρτον. Ο Χριστός, θυσιασθείς επί του Σταυρού κατέστη και η απαραίτητος τροφή των πιστών, μεταδίδων την ζωήν του καθαράν, τελείως αγίαν (δηλουμένην δια του αζύμου άρτου).

 γ) Πρέπει να φάγουν το αρνίον το εψημμένον και διαμελισμένον κατά τα τμήματά του. Πρέπει να φάγουν «την κεφαλήν αυτού (του αρνίου) μετά των ποδών αυτού και μετά των εντοσθίων αυτού» (εδ.9). Ο χριστιανός, ο λυτρωθείς διά του αίματος του αρνίου πρέπει να φάγη την κεφαλήν, ν’ αποκτήση τον νουν του Χριστού, τον τρόπον του σκέπτεσθαι, φωτιζόμενος υπό του Πνεύματος του Κυρίου. Αλλ’ ο χριστιανός πρέπει να φάγη και τα σπλάγχνα του αρνίου. Είναι τα σπλάγχνα του Χριστού, ο εσωτερικός κόσμος των αγίων αισθημάτων και επιθυμιών του Κυρίου. Επί πλέον δε ο χριστιανός πρέπει να «φάγη και τους πόδας του αρνίου». Εχων ως πρότυπον τον Χριστόν να κατευθύνη τους πόδας του επί της οδού, ην ο Κύριος ημών εβάδισεν, ρυθμίζων την ζωήν αυτού κατά το υπόδειγμα της ζωής Εκείνου.

Και τώρα που γίνατε ειδικοί στο πως, και γιατί  σφάζουμε τα αρνιά και τι συμβολίζει το κάθε κοψίδι που τρώμε, μερικές οδηγίες για να ξέρουμε και τι αγοράζουμε.

Οι όροι που χρησιμοποιούνται για το χαρακτηρισμό των σφαγίων των προβάτων κατά τον κρεοσκοπικό έλεγχο, είναι οι εξής:

«ΑΜΝΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ»: Το σφάγιο αρνιών ή αρνάδων ηλικίας μέχρι 4 μηνών.

«ΑΜΝΟΣ»: Το σφάγιο αρνιών ή αρνάδων ηλικίας μεγαλύτερης των 4 μηνών και μέχρι της πτώσης των δύο μέσων νεογιλών δοντιών.

«ΖΥΓΟΥΡΙ»: Το σφάγιο προβάτων από τη στιγμή της πτώσης των δύο μέσων νεογιλών τομέων μέχρι της πτώσης των δύο πρώτων παραμέσων.

«ΠΡΟΒΕΙΟΝ»: Το σφάγιο θηλυκού ζώου από την πτώση των δύο πρώτων παραμέσων νεογιλών και έπειτα.

«ΚΡΙΟΣ»: Το σφάγιο αρσενικού ζώου από την πτώση των δύο πρώτων παραμέσων νεογιλών και έπειτα.

 

Δεν είμαι Άθεος,ούτε Αριστερός,απλά αυτό το  Βάρβαρο Έθιμο πρέπει να γίνεται με αναισθησία του προς θυσία/βρώση ζώου.

Δεν ξέρω πως αισθάνεται κάποιος που απόωε θα ψάλλει το …Λυτρωτά,ο Θεός ευλόγητος σει,βλέποντας τέτοιες εικόνες,βλέποντας τον γείτονα του να πατάει στο κεφάλι το ζώο για να το σφάξει και το παιδί του να βλέπει.

Πρέπει να περάσουμε στις επόμενες γενιές το Έθιμο ,χωρίς βασανισμό.

Γ.Κ.

 

32 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μονο απο τον τιτλο καταλαβα τι ….κιες προκειται να διαβασω. Εσυ ψησε ενα μανιταρι και ενα καροτο κι ασε μας στην ησυχια μας. Επισης εχει βγει το συνθετικο κρεας. Δεν μας παρατατε ολοι εσεις οι πρασινουληδες ηλιθιοι?

    • Πολύ βλάκας,ούτε τα στοιχειώδη που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα αδυνατείς να κατανοήσεις..
      Τώρα να μην πω για πνευματική προσέγγιση, γιατί θα αρχίσεις να εξαερώνεις πασχαλινά αέρια.

    • Γκούγκουρα,αφού δεν ξέρεις να διαβάσεις ,ούτε καν έχεις ανοίξει την Αγία Γραφή

      άσε τα υψηλά νοήματα ,ούτε κατάλαβες τι θέλει να πει ο υπογράφων, επειδή είσαι κούτσουρο…μείνε στην ασχετοσύνη της τραγικής σου ύπαρξης και γύρνα την σούβλα…κάτι αιώνες έχεις μείνει πίσω,αλλά σ αρέσει να βλέπεις μόνο το Πάσχα και τα Χριστούγεννα κόσμο στον Ναό του Θεού.

  2. Έχεις δίκιο θα σταματήσουμε να τρώμε αρνάκια και θα αρχίσουμε να τρώμε κάτι….ες σαν και σένα. Μας τα έχετε πρήξει.Και μάθετε για την τροφική αλυσίδα.

    • Συνδυασμός από άχυρο και πατσάς ,αυτό είσαι πανιλίθιε!!!
      Ποιες είναι οι πηγές σου??Δώσε μας εδάφια,στίχους,ψαλμούς,ένας βλάκας και μισός αγράμματος είσαι.

  3. Τις άλλες μέρες που τα σφάζουν να πάτε να τους εμποδίσετε. Πολύς θόρυβος για το τίποτα πως θα κτυπήσουμε το Πάσχα και τα αιώνια έθιμα του. Ψάχνουμε αφορμές. Ουτοπίες και ανεφάρμοστες.

    • Ρίξε μια ματιά τι λέει στο άρθρο και άσε τις ηλίθιες τοποθετήσεις..η Θρησκεία μας πουθενά δεν λέει για βεγγαλικά, δυναμίτες, ομαδική σφαγή αμνών.
      Αχυράνθρωπε…άσχετε,διαβασε τι του πήγαν στον Τάφο του οι μαθητές,η Παναγία,τι συμβολισμό έχουν τα πάντα.. άσχετε,αγράμματος,πεπλανημένε.

  4. έχετε δει ποτέ άρθρο για τα αρνιά και τα κατσίκια όταν έχουν οι Μουσουλμάνοι Μπαϊράμι?

    έχετε δει ποτέ ημίτρελες vegan να πηγαίνουν να ουρλιάζουν πάνω από τα κεφάλια της ένωσης άθεων στον «φανερό δείπνο» κρεατοφαγίας τη μεγάλη παρασκευή?

  5. Ο Πυθαγόρας δίδασκε ότι κάθε είδος ποτού και τροφής που καταναλώνουμε παράγει ξεχωριστό αποτέλεσμα στο σώμα μας, δηλητηριώδες ή ευεργετικό, όχι μόνο στην υγεία του σώματος αλλά και στις συναισθηματικές και διανοητικές εκδηλώσεις, στις επιθυμίες και τα πάθη, παραδεχόμενος ότι ορισμένες τροφές οδηγούσαν στην αρετή ενώ άλλες στην κακία. Η φυτική τροφή στη φυσική της κατάσταση θεωρούνταν η καλύτερη για τον άνθρωπο. Συνιστούσε να τρώνε λαχανικά και άβραστη τροφή.
    Ο Πυθαγόρας συμβούλευε την αποχή από το κρέας, όχι επειδή πίστευε στη μετενσάρκωση της ψυχής, όπως πολλοί του απέδιδαν, αλλά διότι δεν είναι δίκαιο να χρησιμοποιούνται τα ζώα για τροφή των ανθρώπων.

  6. Ο Πυθαγόρας δίδασκε ότι η ζωϊκή τροφή είναι:

    Ενάντια στη θρησκεία, αφού ο άνθρωπος παραβαίνει το νόμο του Θεού αφαιρώντας τη ζωή έμψυχων όντων.
    Ενάντια στην ηθική, διότι αφανίζονται ζώα που ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια, γι αυτό και έκρινε ως ασέβεια τη σφαγή των ζώων.
    Ενάντια στην υγεία και τη μακροβιότητα.
    Ενάντια στην οικονομία.
    Ενάντια στην ειρήνη και την ησυχία, καθώς αυτή διαταράσσεται από το κυνήγι και τη σφαγή των ζώων.
    Ενάντια στις πολιτικές αρετές, διότι η υπερβολική χρήση κρέατος και αίματος διεγείρει τα ζωώδη πάθη του ανθρώπου και τα πολεμικά ένστικτα.
    Ενάντια στην πνευματική αρετή, διότι η κρεοφαγία είναι ξένη προς την καθαρότητα της ψυχής και του πνεύματος και προς την ανύψωση του εγώ σε θείο εγώ.

    Η αγάπη του Πυθαγόρα για τα ζώα οφείλεται στην αντίληψη ότι όλα τα ζωντανά πλάσματα είναι συγγενή, και στο συναίσθημα που προκύπτει από αυτή, μια αγάπη πραγματικά θεϊκή, που θυμίζει την αγάπη του Αγίου Φραγκίσκου για τα ζώα, ο οποίος μιλούσε στα πουλιά και στα ζώα.

  7. Πολυ σωστα! Αλλα που να το καταλαβουν οι κοιλιοδουλοι αμαρτωλοι οτι δεν μπορει η Ανασταση του Χριστου μας να γιορταζεται με την σφαγη μωρων ζωων! Ντροπη!

  8. Όλα αυτά τα έθιμα δεν είναι της εκκλησίας είναι παγανιστικα

    Επίσης ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ νηστεψε 40 μέρες στην έρημο!!.. Όχι με καλαμαρακια τηγανητά, σκορδαλιά, πατάτες τηγανητές, χαλουβαδες νηστισιμους,..
    Οι δικοί μας χαλουβαδες καθιέρωσαν την νηστεία, που συγχρόνως βεβηλωνουν την Νηστεία τρώγοντας περισσότερα από ότι.. τις άλλες μερες(μετά την νηστεια πάνε για διαιτα… Στην νηστεια συνηθως παίρνουν 10κιλα..

  9. Καλά, έχετε ξεφύγει τελείως εσείς τα φυτά, πρέπει να έχετε φάει πολύ ψέκασμα πού μαζί σας δεν αξίζει ούτε καν να συζητάμε, άντε τώρα για βοσκή

    • Κυρα Σουλα το κοκκινο κρεας βλαφτει. Οταν θα βογγας στο νοσοκομειο μετα απο χρονια να μην ξεχασεις να ζητησεις συγχωρεση για ολα τα μωρα αρνακια που χλαπακιασες μωρη γκιοσα!

  10. Και ποιος σας είπε ότι βασανίζουν τα αρνιά. Αυτά τα σφάζουν με ειδικό τρόπο παρουσία κτηνιάτρων. Όλο το χρόνο τρώτε αρνιά και κρέας γιατί δεν πάτε στους χασάπηδες να διαμαρτυρηθείτε. Μήπως τα χάμπουργκερ και τα σουβλάκια είναι πιο νόστιμα;; Άντε να κλείσουν και τα σουβλατζίδικα …..

    • Πήγαιναν τα παιδιά των Ορθοδόξων και τα χάϊδευαν,έπαιζαν μαζί και τα άμοιρα ζώα ήταν σαν κατοικίδια.Μ.Τετάρτη απόγευμα έσφαξε τον ένα μπροστά στο άλλο, ακόμα ακούω το βέλασμα.. έκπληκτο ούτε να φύγει προσπάθησε,αν και δεμένο .αν αυτό δεν είναι βασανισμός τι είναι;αν αυτό έχει σχέση με τα Άγια Πάθη,τότε και συ έχεις σχέση με τον Ιούδα.

    • έμειναν κάτι κόμικς να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου,τις περιπέτειες του Πόλντο πιο συγκεκριμένα.

    • Την τύφλα σου ξέρεις,ούτε ένα τροπάριο της Μ.Παρασκευής μπορείς να διαβάσεις..πόσο μάλλον να

      ..καταλάβεις στουρνάρι. Αγράμματε .Μόνο την ‘επικεφαλίδα’ έτσι κι αλλιώς μπορεί να αποκωδικοποιήσει η ..κεφαλή σου.Τα ‘υπόλοιπα’ άστα, είναι στο επίπεδο των σπληνάντερων που θα φας. Άχρηστε. Όταν έρθει η ώρα και πονέσεις μόνο τότε το τομάρι σου θα νοιώσει.

  11. Κόκκινα αυγά, τσουρέκια, λαμπροπιτες, αρνιά, κοντοσουβλια, μαγειρίτσα..

    Ηθελα ναξερα ποιο εδάφιο του Ιησού, η των αποστολών,,.. Επιβάλει τέτοιες μ@λλ..κιες…

  12. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΠΙΟΝ ΑΡΩΣΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ? ΤΙ ΦΟΒΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΗΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ? ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΕ ΒΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ.

    • Ορθοδοξε μαθε πρωτα ορθογραφια και μετα να συζητας. Ποιο ειναι το ονομα σου που εμμεσα με απειλεις; Θελει ενας φιλος μου εισαγγελεας να μαθει.

  13. Και όχι παγανιστης μπαγλαμάς..
    Αμφιβάλω αν για σένα έχεις ανοίξει ποτέ σου το ευαγγέλιο ,,.. .. Η απλά είναι πηγαίνεις μια φορά τον χρόνο εκκλησία στην ανάσταση,,.. Και το μόνο που κάνεις να σουβλιζεις και να καταβροχθιζεις αρνιά κοντοσουβλια.., αυγά και τυρόπιτες, Δεν είναι κακό,, ομως δεν σε κάνουν χριστιανό… Εκτός αν αύτα δίδασκε η διδασκαλία του ΧΡΙΣΤΟΎ… είμαι σίγουρος ούτε καν ξέρεις τι σημαίνει χριστιανός η θρησκεία για σένα , μέσα σου απλά καταβριχθοζεις αρνιά..και αυγά

  14. Γνήσιος ορθόδοξος χριστιανός.. Προς για ορθόδοξο είδωλο λάτρη

    Αντί να προσεγγίσουμε πνευματικά βιωματικά το Μέγα γεγονός της Αναστάσης αρκούμαστε μόνο στην τήρηση εθίμων, σούβλισμα αρνιού, χοροί τραγούδια νησιώτικα, πιστεύοντας ότι έτσι εορτάζουμε ΤΟ ΜΈΓΑ ΜΥΣΤΉΡΙΟ της Ανάστασης του Χριστού.
    Τσουγκριζουμε τα αυγά, χωρίς να γνωρίζουνε το βαθύτερο νόημα γιατί το κάνουμε..
    Τρώμε , λαμπροπιτες χωρίς να ξέρουμε τον λόγο, γιατί… Το κάνουμε και τι συμβολίζει στην χριστιανοσυνη
    Βάφουμε και τρώμε κόκκινα αυγά,, χωρίς να ξέρουμε τι συμβολίζουν..

    Αμφιβάλω αν μερικοί.. ως Χριστιανοί… Γνωρίζουν τι συμβολίζει το καθένα ..!!
    Εύχομαι ΚΑΛΌ ΠΆΣΧΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ

    • Κύριε Ορθόδοξε ,
      και μόνο που ο λόγος σας καταντά ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ σε προτάσεις και πιστεύω άλλων,
      παύει να είναι λόγος ορθά σκεπτόμενου, άρα ορθοδόξου.
      Η Ορθοδοξία είναι απλά στάση ζωής, δεν διαφωνεί, ούτε διεκδικεί δάφνες απο κανένα.
      Απλά υπάρχει και συντηρείται με την ήσυχη προσευχή και στεναχώρια, επειδή πολλοί αλλόθρησκοι και έχοντες άλλην άποψη προσπαθούν να την φέρουν στο επίπεδο αθρησκείας και άπιστης στάσης ζωής.
      Προσευχόμαστε και μεριμνούμε υπέρ των πλανημένων ετεροδόξων (Παύλος και Χρυσόστομος),
      οχι μόνο δεν διαφωνούμε αφορμής δοθείσης…Στάση ζωής θετική και όχι σπατάλη δυνάμεων για αντιφωνίες.

  15. Αντί να προσεγγίσουμε πνευματικά βιωματικά το Μέγα γεγονός της Αναστάσης αρκούμαστε μόνο στην τήρηση εθίμων, σούβλισμα αρνιού, χοροί τραγούδια νησιώτικα, πιστεύοντας ότι έτσι εορτάζουμε ΤΟ ΜΈΓΑ ΜΥΣΤΉΡΙΟ της Ανάστασης του Χριστού.
    Τσουγκριζουμε τα αυγά, χωρίς να γνωρίζουνε το βαθύτερο νόημα γιατί το κάνουμε..
    Τρώμε , λαμπροπιτες χωρίς να ξέρουμε τον λόγο, γιατί… Το κάνουμε και τι συμβολίζει στην χριστιανοσυνη
    Βάφουμε και τρώμε κόκκινα αυγά,, χωρίς να ξέρουμε τι συμβολίζουν..

    Αμφιβάλω αν μερικοί.. ως Χριστιανοί… Γνωρίζουν τι συμβολίζει το καθένα ..!!
    Εύχομαι ΚΑΛΌ ΠΆΣΧΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ

  16. Τα ήθη και τα έθιμα είναι κοινωνικές συνήθειες και γεγονότα . Συνεχίζονται από στόμα σε στόμα και δεν έχουν καμία σχέση με την Ιερά Βίβλο η αλλά θρησκευτικά βιβλία αλλά με την παράδοση του κάθε λαού. Κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία είναι άδικο να μιλάμε ποταπά.

    • Kα στις τρεις Μονοθεϊκές ίσχυε το ίδιο έθιμο, ή άγραφος νόμος .Έθιμο είναι η συνεχόμενη 'άσκηση' που συνοδεύεται από εσωτερική ανάγκη.

      Δηλαδή η θυσία χιλιάδων αμνών προς τιμήν του Αβραάμ ,πως δεν έχει σχέση με την Θρησκεία ?Διάβασες το άρθρο? Έχεις ανοίξει βιβλίο ποτέ σου?
      Παρ όλα αυτά δεν μιλάμε για το έθιμο, αλλά για τον βασανισμό που συνεπάγεται μια θυσία.Αυτό είναι ενάντια στις παραβολές και τα κηρύγματα που γιορτάζουμε, αλλά ένας Επώνυμος σαν και σένα έχει επιφοίτηση απ το Άγιον Πνεύμα.
      Κάθε Κοινωνική συνήθεια ,έχει και μια εσωτερική πτυχή, τον κανόνα δικαίου που αυτο-αναγορεύει η ίδια Θρησκεία.

  17. Το βαθύτερο πνευματικό νόημα του Χριστιανού είναι οι Εκκλησιασμοι και η αγάπη στον συνανθρωπο. Όλα τα άλλα εμπλουτίζουν την λαμπερή γιορτή του Πάσχα. Οι συμβολισμοί όπως τα κόκκινα αυγά είναι κόκκινα γιατί συμβολίζουν το αίμα των Αγίων Παθών του Χριστού. Το τσούγκρισμα είναι παιχνίδι ενσωματωμένο σαν διαγωνισμός όποιος έχει το πιο γερό αυγό είναι ο τυχερός κλπ. Η κρεοφαγία και η χορτοφαγία είναι ελεύθερη επιλογή όλων. Μην χαλιομαστε λοιπόν ας διασκεδάσουμε με την χαρά της Ανάστασης.νηστευσαντες και μη νηστευσαντες Άντε και καλό Πάσχα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ