Όπως απέδειξε κατά τρόπο αναμφισβήτητο η υβριδική επίθεση στον Έβρο πριν δύο σχεδόν χρόνια, η Τουρκία όχι μόνο εργαλειοποιεί καταφανώς το μεταναστευτικό, αλλά και το χρησιμοποιεί για να πλήξει την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, μόνο όποιος έχει τυφλωθεί είτε από ιδεοληψία είτε από ιδιοτέλεια αρνείται ότι το μεταναστευτικό για την Ελλάδα είναι πρώτιστα θέμα εθνικής ασφαλείας.
Παρά την εμπειρία του Έβρου, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το μεταναστευτικό ως μέσο για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, προφανώς με σκοπό την άσκηση μικροπολιτικής. Για την ακρίβεια με ψηφοθηρική λογική, για την εξαγοράς συνειδήσεων μέσω της εξεύρεσης αγοράς εργασίας, κυρίως νέων. Θριαμβολογίες μεταναστευτικής διαχείρισης από την μία και κατασκευή υπερδομών από την άλλη, έρχονται ως έννοιες σε πλήρη αντίθεση.
Αυτό που φοβούνται οι νησιώτες είναι το μέγεθος των δομών. Αν η ΒΙΑΛ στη Χίο εκτείνεται σε 33 στρέμματα το νέο κέντρο στο Θόλος είναι εφταπλάσιο! Το κέντρο της Σάμου, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του υπουργείου, έχει χωρητικότητα 3.000 άτομα διαθέτει 3000 κρεβάτια. Στη Χίο οι κτηριακές εγκαταστάσεις θα είναι κατά 30% μεγαλύτερες (18.000 τ.μ.), ενώ αυτό της Λέσβου θα είναι τριπλάσιο της Σάμου (42.000 τ.μ.)!
Οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο. Κι αυτό είναι η επίσημη χωρητικότητα. Η πράξη όμως έχει αποδείξει ότι ταβάνι δεν υπάρχει. Το υπουργείο εμφανίζει εσκεμμένα, μετά από την κατακραυγή, πολύ μικρότερα νούμερα, προβάλλοντας μέρος της χωρητικότητας τμηματικά (γενικού πληθυσμού, ασυνόδευτα κλπ), αποκρύπτοντας την χωρητικότητα των προαναχωρησιακών κέντρων (ΠΡΟΚΕΚΑ).
Η πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση αυτών των υπερδομών στα ελληνοτουρκικά σύνορα από την ΕΕ συμπίπτει με το μείζον ευρωπαϊκό θέμα: το υπό διαμόρφωση νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης, το οποίο μεταφέρει όλο το βάρος στα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ελλάδα είναι η πρώτη που κατασκευάζει τέτοιου μεγέθους υπερδομές. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν το έχει υιοθετήσει και πράξει.
Οι υπερδομές πόλος έλξης μεταναστών
Η κυβέρνηση μπορεί ισχυρίζεται ότι οι υπερδομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις μεταναστευτικές ροές, αλλά παραβιάζει κατάφωρα την κοινή λογική. Και εν πάση περιπτώσει, εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, οι πρώτες που θα κατασκεύαζαν υπερδομές θα ήταν οι χώρες του Βίζεγκραντ! Ούτε φυσικά καμία μεσογειακή χώρα-μέλος της ΕΕ κατασκευάζει ανάλογα κέντρα, ακόμα κι αν είναι χρηματοδοτούμενα πλήρως από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Μπορεί ο κ. Μηταράκης να μας εξωθεί σε παραλογισμό για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αλλά η πραγματικότητα είναι πως οι υπερδομές θα προσελκύσουν μετανάστες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι σχετικές ροές. Η απόσταση των ελληνικών νησιών από τα τουρκικά παράλια είναι μόλις μερικά μίλια. Με δηλωμένη την βούληση της Τουρκίας να πιέζει την Ελλάδα μέσω των μεταναστευτικών ροών, είναι προφανές πως οι υπερδομές θα λειτουργήσουν σαν μαγνήτης.
Όλο το βάρος της ελληνικής πολιτικής έπρεπε να πέσει στην αποτροπή της αναχώρησης του πλοιαρίου από τις τουρκικές ακτές και τουλάχιστον αυτά τα κατάφορτα με μετανάστες πλοιάρια να επιστρέφουν άμεσα στα τουρκικά παράλια. Αντί να ρίξει εκεί το βάρος η κυβέρνηση το ρίχνει στην κατασκευή τεράστιων εγκαταστάσεων πάνω στα σύνορα, με σκοπό να γίνει σε ελληνικό έδαφος η μεταναστευτική διαχείριση αυτών που εισήλθαν παράνομα.
Δηλαδή, ως αποτέλεσμα μίας παράνομης πράξης, όπως η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα, δημιουργείται ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός αντιμετώπισης, όπως είναι η εξέταση της αίτησης για άσυλο και τελικά η Ελλάδα αποδέχεται το τετελεσμένο. Είναι γνωστό ότι στην όλη διαχείριση εμπλέκονται ΜΚΟ και υπερεθνικοί οργανισμοί, καθώς επίσης ότι υπάρχει ασφυκτική πίεση για μηχανισμό εποπτείας συνόρων όπου η κυβέρνηση –δηλώσεις των κ. Γεραπετρίτη και Σχοινά– φαίνεται να τον έχει αποδεχτεί!
Επιδοτούμενη μεταναστευτική πολιτική
Κι όλα αυτά, όταν οι μετεγκαταστάσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποδειχθεί ευχολόγιο. Οι μεσογειακές χώρες-μέλη το ζητούν αλλά οι βορειοευρωπαϊκές δεν το αποδέχονται. Οι μισές αιτήσεις (το 53,1% στοιχεία 2019) για παροχή ασύλου εγκρίνονται, ενώ για τις άλλες μισές που απορρίπτονται, υπάρχει μία μεγάλη μαύρη τρύπα. Ενώ οι μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο θα έπρεπε να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους, ή στην Τουρκία από όπου ήλθαν, παραμένουν εγκλωβισμένοι εντός της Ελλάδας, επειδή στην πραγματικότητα οι επιστροφές είναι μηδενικές. Αυτό το βάρος του εγκλωβισμού καλείται να το σηκώσει η Ελλάδα, κυρίως τα νησιά και ο Έβρος!
Η Ελλάδα –παρά τα όσα δηλώνει ο κ. Μηταράκης– στην ουσία ασκεί επιδοτούμενη μεταναστευτική πολιτική. Οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν οικονομικό βοήθημα που σήμερα είναι σχεδόν όσο ο βασικός μισθός στην Τουρκία, λόγω της κατάρρευσης της λίρας! Αναμφισβήτητα το γεγονός αυτό αποτελεί κίνητρο για να προσπαθήσει κάποιος να μπει σε μία βάρκα και να έρθει στην Ελλάδα.
Έχει ανακοινωθεί ότι στις υπερδομές θα γίνεται επαγγελματική κατάρτιση των μεταναστών. Το 10ετες αναλυτικό μεταναστευτικό μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Μηταράκης με την επίτροπο κ. Γιόχανσον για την δημιουργία της νέας υπερδομής στη Λέσβο στη θέση Βάστρια, προβλέπει χώρους εκπαίδευσης, μαθήματα και αίθουσες επαγγελματικής κατάρτισης κλπ. Κάποιες βορειοευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Γερμανία, έχουν πει δημόσια ότι έχουν ανάγκη εργατικό δυναμικό για τη βιομηχανία τους. Αυτό σημαίνει ότι οι υπερδομές των νησιών θα μετατραπούν σε ένα είδος φίλτρου. Οι πιο ικανοί θα διοχετεύονται στις βορειοευρωπαϊκές χώρες που η οικονομία τους έχει ανάγκη, ενώ οι υπόλοιποι που θα κρίνονται ακατάλληλοι θα εγκλωβιστούν για πάντα στην Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ως πρόβλημα εθνικής ασφάλειας και γι’ αυτό η ΝΔ πήρε τεράστιο ποσοστό στη Χίο (46%). Τα γεγονότα του Έβρου το επιβεβαίωσαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο. Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία (πρόσφατα και με την προώθηση μεταναστών στα σύνορα της Πολωνίας) έχει αναγνωριστεί όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλη την ΕΕ.
Η διαφορά όμως είναι, ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό λες και η Ελλάδα συνορεύει με το Λουξεμβούργο, ενώ συνορεύει με την Τουρκία που τροφοδοτεί τις ροές, αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και κυριαρχικά δικαιώματα με το εφεύρημα της “Γαλάζιας Πατρίδας” και ταυτόχρονα απειλεί την Ελλάδα με casus belli. Ας ξαναδούν οι κυβερνώντες έναν χάρτη και ίσως τότε καταλάβουν πόσο άστοχη είναι η πολιτική που εφαρμόζουν στο μεταναστευτικό, πόσο επικίνδυνη είναι η δημιουργία των υπερδομών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και πόσο δικαιολογημένες είναι οι ανησυχίες των νησιωτών.