Γιατί η έξαρση του κορονοϊού στο Ισραήλ τρομάζει την Ελλάδα

2
1310

Ισραήλ: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε 24 ώρες – Ξεπεράστηκε το «ορόσημο» του 1 εκατ. μολύνσεων κορονοϊού

Ισραήλ κρούσματα κορονοϊός
Το Ισραήλ ξεπέρασε το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων κορονοϊού.
Associated Press/Tsafrir Abayov

Τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων κορονοϊού κατέφραψε την Τρίτη το Ισραήλ.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τρίτη τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος: ανήλθαν σε 10.945 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το άθροισμα των περιπτώσεων να ξεπερνά έτσι το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου (ανέρχονται σε 1.010.055 επακριβώς), καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αναζωπύρωση της πανδημίας από τα τέλη του Ιουνίου, που αποδίδεται στη Δέλτα, ακόμη πιο μολυσματική παραλλαγή του νέου κορονοϊού.

Το ίδιο διάστημα, 24 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 6.880 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν στους 690 (+26 σε 24 ώρες). Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων επίσης αυξήθηκε, φθάνοντας τα 74.817.

Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2020, πάνω από 5,91 εκατ. πολίτες της χώρας –το 63,3% του πληθυσμού– έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, πάνω από 5,45 εκατ. τη δεύτερη δόση και πάνω από 1,63 εκατ. τρίτη, ενισχυτική.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι μειώνει στα 30 έτη το κατώτερο ηλικιακό όριο για τη χορήγηση της 3ης δόσης. Αξιοποιείται κυρίως το σκεύασμα της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech.

Το Ισραήλ μειώνει σταδιακά το ηλικιακό όριο για τη χορήγηση 3ης δόσης στον πληθυσμό του, αψηφώντας την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να υπάρξει μορατόριουμ στις αναμνηστικές δόσεις, ώστε να μπορέσουν να διανεμηθούν περισσότερα εμβόλια στις φτωχότερες χώρες, όπου τα επίπεδα ανοσοποίησης είναι ακόμη πολύ χαμηλά.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ αντέταξε ωστόσο τα επιχειρήματα ότι η χορήγηση αυτών των δόσεων στο Ισραήλ των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων δεν θα επηρεάσει την παγκόσμια διαθεσιμότητα παρά ελάχιστα, ενώ θα επιτρέψει να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματική είναι η 3η δόση.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Γιατί η έξαρση του κορονοϊού στο Ισραήλ τρομάζει την Ελλάδα

ισραηλ κορονοιος

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Το Ισραήλ αποτέλεσε παγκοσμίως χώρα πρότυπο στη διαχείριση των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας, έχοντας ξεκινήσει νωρίς τον εμβολιασμό των πολιτών και πετυχαίνοντας πολύ μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, στο 80%, με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech. Ήταν δε από τις πρώτες χώρες που προχώρησε σε τρίτη, αναμνηστική δόση.

Εντούτοις, με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, η χώρα καταγράφει ξανά χιλιάδες νέες διαγνώσεις, και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αγγίζει τις 60 χιλιάδες.

Προκάλεσε δε έντονο προβληματισμό πως οι περισσότεροι εμβολιασμένοι που ασθένησαν σοβαρά στο Ισραήλ ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα.

Δημοσίευμα των Financial Times αναλύει γιατί μια χώρα με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται ξανά στο σημείο που ήταν  το Φεβρουάριο. Τα στοιχεία που δημοσιεύει εγείρουν ανησυχία, καθώς δείχνουν ότι η προστασία που παρέχει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το οποίο χρησιμοποιεί κατά κόρον το Ισραήλ, φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

Έως τον Αύγουστο πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, οι μελέτες έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο της Pfizer μειώθηκε στο 39% και ακόμα και στο 16% για όσους είχαν λάβει τη δεύτερη δόση τον Ιανουάριο.

Ακόμα πιο ανησυχητικό, η αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής νόσησης για τους ευάλωτους (ηλικίες άνω των 65 ετών), οι περισσότεροι εκ των οποίων εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο, είχε πέσει στο 55%.

Σημειώνεται πάντως πως ειδικοί, τόσο στο Ισραήλ, όσο και στο εξωτερικό έχουν αμφισβητήσει την ακρίβεια αυτών των στοιχείων, τα οποία η κυβέρνηση δημοσιοποίησε σιωπηλά, και χωρίς να ξεκαθαρίσει τη μεθοδολογία.

Όσον αφορά την τρίτη δόση, το υπουργείο Υγείας σημειώνει πως μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, η προστασία από την μόλυνση που εξασφαλίζεται 10 ημέρες μετά από αυτή είναι τέσσερις φορές υψηλότερη σε σχέση με την προστασία που παρέχεται έπειτα από τις δύο δόσεις.

Τι γίνεται στην Ελλάδα με την τρίτη δόση

Στη χώρα μας οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στα τέλη του Δεκεμβρίου, αρχικά από τους υγειονομικούς και στη συνέχεια από τους ηλικιωμένους, με το πρώτο διαθέσιμο τότε εμβόλιο της Pfizer.

Ωστόσο, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης παραμένει ακόμη εκτός στόχου, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει και τείνει να επικρατήσει σε βαθμό άνω του 90%. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 11.160.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5,9 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 56,2% του γενικού πληθυσμού και 65,4% του ενήλικου πληθυσμού. 5,61 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 53,5% επί του γενικού πληθυσμού και 62,7% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Με πάνω από τρεις χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο, άνοδο στους διασωληνωμένους και τις νοσηλείες, η χώρα βρίσκεται εκ νέου σε κατάσταση συναγερμού.

Το κρίσιμο στοίχημα είναι η αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό. Παράλληλα όμως, ξεκινά και στη χώρα μας η χορήγηση αναμνηστικής δόσης, με εμβόλιο MRNA, όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

«Αναντίρρητα, με την παραλλαγή Δέλτα, φαίνεται ότι και οι εμβολιαζόμενοι είναι λιγότερο προστατευμένοι από την ήπια και μέτρια λοίμωξη και κολλάνε τον ιό. Η λοίμωξη δημιουργεί υψηλό ιικό φορτίο, έχει βραχύτερο χρόνο επώασης, όμως και πάλι στο σύνολο τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους» σημείωσε.

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στοχεύει καταρχάς στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη. Ο άλλος στόχος της τρίτης δόσης είναι η υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί με τις μελέτες των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Ποιοι θα την κάνουν

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μια δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουνε λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.  Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και τα άτομα τα οποία θα μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση με τον ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού.

Οι συστάσεις για τρίτη δόση αφορούν αρχικά άτομα με μεταμόσχευση και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση. Ασθενείς με καρκίνο υπό αγωγή. Η τελευταία κατηγορία είναι τα άτομα σε ανοσοκαταστολή.

Θεωρείται πάντως πως και τα ηλικιωμένα άτομα, αλλά οι υγειονομικοί που είναι σε επαφή με τον ιό, θα κληθούν να κάνουν την αναμνηστική δόση.

πηγή: capital.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιατί εφόσον απέτυχε παταγωδώς το «εμβολιασμένο» κράτος πρότυπο, δεν θα μπορέσουν να φέρουν την «ενέσιμη» ελευθερία ούτε με τους εκβιασμούς που εφαρμόζουν οι dealer «ενέσεων», Μητσοτάκης και υπόλοιπη συμμορία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ