Δημήτρης Καλλούδης: Απουσία Πολιτισμού

1
930
Απουσία Πολιτισμού_________
Χάραζε η αυγή. Ο ήλιος έκανε την εμφάνιση του δειλά. Το πρωϊνό περπάτημα δίπλα στο κύμα, αναζωογονητικό. Μύριζε το θαλασσινό αγιάζι που αέρας κουβαλούσε και μαζί με την μυρωδιά της λυγαριάς, του σχίνου και του αγιοκλήματος έφερνε χωρίς έλεος και γέμιζε τα πνευμόνια ευεργετικά. Τα πλοία, φορτηγά, κότερα, ταχύπλοα, τα ιστιοπλοϊκά, παρελαύνουν χωρίς βιασύνη.
Εδώ στη Κω, ο ήλιος δεν τσιγκουνεύεται το φως, η ημέρα δεν είναι φειδωλή και το γαλάζιο ουρανού και θάλασσας με την λάμψη τους, λες και ζωγραφίζουν την αθανασία.
– Συνείδηση, δηλαδή είσαι γεμάτος, δεν σου λείπει τίποτα, ούτε το θέατρο, ούτε η μουσική, ούτε ένα φεστιβάλ, ούτε μια τροφή πολιτισμού που να σε γεμίσει με πνεύμα και πολιτιστική ομορφιά. Θυμάμαι πως πριν από μερικά χρόνια η Κως ήταν παράδειγμα προς μίμηση. Και να φανταστείς ότι ο Δήμος έχει χρήματα. Θα μπορούσε άνετα να χρηματοδοτήσει εκδηλώσεις που να προσφέρουν πνευματική τροφή.
– Ναι αλλά νομίζω ότι οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.
– Συνείδηση. Λάθος οι πνευματικές εκδηλώσεις, μπορούν και πρέπει να γίνονται με όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως γίνεται στην Νίσυρο, φεστιβάλ κινηματογράφου και στο Καστελόριζο, φεστιβάλ ντοκυμαντέρ και μάλιστα με πολλή μεγάλη επιτυχία. Να θυμίσω ότι, ο κινηματογράφος είναι έκφραση της απόλυτης γοητείας, και το γύρισμα μιας ταινίας είναι μια εντόνως πνευματική δραστηριότητα.
Η μουσική δε, είναι η γλώσσα των συναισθημάτων, στην επικοινωνία και στην επαφή και, στην κατανόησή ανάμεσα στους ανθρώπους. Η κάθε τέχνη εμπνέεται από την μουσική.
Σε ότι αφορά το θέατρο, (ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής). Θα μπορούσε η Κως να έχει θεατρική ομάδα και να υποστηρίζεται από τον Δήμο. Έτσι θα δημιουργούσε συνθήκες για την αξιολόγηση εκείνων που αγαπούν το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Πώς να μιλήσω για πολιτισμό όταν κι αυτό το μαύρο άγαλμα του Ιπποκράτη το έχουν απαξιώσει δίνοντας άδεια μικροπωλητή, που επισκιάζει με την πραμάτεια του τον Ιπποκράτη, λες και ντρέπονται για αυτόν. (Foto)
Οι αξίες και οι αρετές είναι που μας ανυψώνουν και μας οδηγούν στο ΦΩΣ.
Δημήτρης Καλλούδης
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ