Ο γυάλινος κόσμος της πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης | Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

4
1292

Ο γυάλινος κόσμος της πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη  (18/2/2021)

‘Να σου δώσω μια να σπάσεις, αχ βρε κόσμε γυάλινε και να φτιάξω μια καινούργια, κοινωνία άλληνε.  ‘ Τραγουδούσε κάποτε με την στεντόρεια, ξεχωριστή  φωνή του ο αξέχαστος Στέλιος Καζαντζίδης.

 

Ξαφνικά όλοι γίνανε λοιμωξιολόγοι, ιολόγοι, μικροβιολόγοι  γιατροί, επιστήμονες και διάφοροι λόγιοι,  για να εκφέρουνε ως ειδήμονες, γνώμη επί παντός επιστητού.         Ανοίγουμε την τηλεόραση και βγαίνει η πλαστική κούκλα, με  το δωδεκάποντο, το βαρύ μακιγιάζ και με το αμάνικο, χειμωνιάτικα και μας  πλημμυρίζει με ανακρίβειες, υπερβολές, ψέματα και προ κατασκευασμένες ειδήσεις.

Φυσικά και υπάρχει ο φονικός πανδημικός ιός, που σκοτώνει το αναπνευστικό σύστημα και τον άνθρωπο. Αλλά  τέτοια σύγχυση, σε πληροφορίες και ειδήσεις, μόνο κακό κάνουν. Και βέβαια εκατομμύρια άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τόσοι κινδύνεψαν.        Χιλιάδες επιστήμονες, αναλώνονται καθημερινά για να βρουν τα κατάλληλα φάρμακα, για  να τον καταπολεμήσουν και τα κατάλληλα εμβόλια, για να τον προλάβουν.                           Άλλοι θυσιάστηκαν στο καθήκον,  όπως πολλοί γιατροί και νοσηλευτές.                                     Όμως όλη αυτή η παραφιλολογία και οι θεωρίες συνωμοσίας, μόνο κακό κάνουν.                  Ας  αρκεστούμε, μόνο  στην ουσία  της σοβαρής πανδημίας. Ας επικεντρωθούμε  στην προφύλαξη, την πρόληψη, την θεραπεία και τα μέτρα που θα μας καταστήσουν ασφαλείς και δεν  θα την διαδώσουν γύρω μας.

Και αφού τελειώσουμε  με το κεφάλαιο φονικός ιός,   αρχίζουμε τα Ελληνοτουρκικά. Ξαφνικά  γίνανε  όλοι    καθηγητές της Σχολής Ευελπίδων, στρατιωτικοί αναλυτές και ειδήμονες, στην  πολύτιμη Εθνική μας Άμυνα.  Αερολογίες, κουβέντα να γίνεται,  για να γεμίζουν τα δελτία ειδήσεων, χωρίς να κατανοούμε την σοβαρότητα της καταστάσεως.       Σε τέτοιες περιπτώσεις, «Κρείττον του λαλείν το σιγάν», διότι  ‘η σιωπή είναι χρυσός ‘ και ‘δεν πρέπει να προτρέχει η γλώσσα μας, από το μυαλό μας’.  Για αυτά τα λεπτά ζητήματα, υπάρχει το ανάλογο Υπουργείο Άμυνας και Εξωτερικών που τα χειρίζεται κατάλληλα.

Σειρά έχουν, τα σκάνδαλα και οι πρόσφατες καταγγελίες. Πολύ  σωστά κάνουν και καταγγέλλουν το σάπιο σύστημα, για να ανοίξει το χρονίζον απόστημα της διεφθαρμένης κοινωνίας και να περιοριστεί, αν όχι να εξαλειφτεί τον φαινόμενο της κάθε μορφής βίας, λεκτικής, σωματικής, καθώς και η  κάθε είδους σεξουαλική παρενόχληση.                        Βέβαια  αυτό το βδελυρό  συμβάν, αν μπορείς το αντιμετωπίζεις άμεσα και κόβεις τον βήχα, σε όποιον  τολμήσει να σου θίξει την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμηση σου.          Διότι  χωρίς  μαρτυρίες και ατράνταχτα αποδεικτικά  στοιχεία, δύσκολα και κατόπιν εορτής, θα βρεις το δίκιο σου.

Ξαφνικά γέμισε το  γυαλί  της τηλεόρασης, με τηλεοπτικούς δικαστές, που καθημερινά προδικάζουν και τηλεοπτικούς νομικούς, που αγορεύουν στήνοντας ένα λαϊκό δημόσιο δικαστήριο, χωρίς να περιμένουν το αποτέλεσμα της Δικαιοσύνης. Η οποία ως γνωστόν λόγω φόρτου εργασιών,  είναι χρονοβόρα, πολυέξοδη, αλλά θα αποδοθεί αργά ή γρήγορα.

Και έπειτα,  ήρθαν τα χιόνια. Σε μια νύχτα,  όλοι  γίνανε μετεωρολόγοι, ειδικοί σε θέματα παντός καιρού,  διακόπτοντας την ροή του τηλεοπτικού προγράμματος, για να μας  δείξουν το αυτονόητο,  λίγο ή πολύ χιόνι. Κάτι  που βέβαια είναι συνηθισμένο, σε όλα τα κράτη της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, κατά  τους χειμερινούς μήνες.

Έπειτα πιάσαμε τους πολιτικούς, κάθε βαθμίδας. Βρέχει ; ο Μητσοτάκης φταίει. Χιονίζει; ο Τσίπρας φταίει.  Φταίνε  ο Παπανδρέου, ο Καραμανλής και όλοι οι βουλευτές που δεν μας κρατούν την ομπρέλα μας. Έγινε  σεισμός; Εκτός που γίνανε όλοι σεισμολόγοι, φταίει  και ο Δήμαρχος.  Έχουμε καύσωνα και φωτιές; ο Περιφερειάρχης φταίει.  Έχουμε  πλημμύρες;  ο Πρωθυπουργός και οι βουλευτές φταίνε. Έχουμε  πανδημία;  φταίνε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές νομισματικό ταμείο, οι μασόνοι, οι Εβραίοι,  τα σκοτεινά παγκόσμια  συστήματα, των εκατομμυριούχων. Όλοι  μα όλοι φταίνε για το χάλι μας, εκτός από εμάς που δεν προσέξαμε και δεν προλάβαμε αν μπορούσαμε,  τέτοιες  δυσάρεστες καταστάσεις.

Πόσο γελοία ακούγονται  όλα, όταν διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα, όταν παραπληροφορούμε τον κόσμο, όταν κάνουμε την τρίχα τριχιά, μεγαλοποιώντας τα.        Όταν   κάνουμε το αυγό μαύρο και παρουσιάζουμε την νύχτα μέρα, για να κάνουμε ακροαματικότητα. Και εμείς περάσαμε τον Ρουβίκωνα του δημοσιογραφικού και ενημερωτικού λειτουργήματος και γνωρίζουμε, ‘το παν μέτρο το άριστον,’ διότι ‘το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και δεν πηγαίνει πολύ μακριά’.

Είστε  τυχεροί, όσους δεν σας πιάνουν οι μεσημεριανές και πρωινές εκπομπές που πληρώνονται και έχουν κάνει επιστήμη τους το κουτσομπολιό, υποβιβάζοντας το λειτούργημα της δημοσιογραφίας. Παριστάνουν  δήθεν ότι συμπαραστέκονται σε κάθε πονεμένο, τον καλούν,  τον  σφάζουν με το γάντι και τον κάνουν ρεζίλι, ‘κοινώς ρόμπα.’

Για τα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, δεν θα αναφερθώ εκτενώς, διότι είναι τόσα πολλά. Είναι δε στην ευχέρεια του καθενός μας να κλείσει ή  να ανοίξει το κινητό και  τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.

Εκεί πια  βρίσκεται το βασίλειο του ανώνυμου διασυρμού, το κολαστήριο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του   εξευτελισμού  και της ταπεινωτικής εκδίκησης.  Αλλά  τι να κάνουμε;     Έτσι είναι φτιαγμένα,  όλα στη ζωή.          Όμορφος κόσμος,  ηθικός, Αγγελικά πλασμένος’

Ξανθίππη    Αγρέλλη

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΑ ΑΓΡΕΛΛΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΞΑΓΡΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

  2. Για την Τηλεόραση γενικά , ως μέσο Αποβλάκωσης, προπαγάνδας, … Διότι μόνο αυτά κάνει, για μένα είναι το οποίο που κρατάει τους ανθρώπους σε καταστολή, όπως ένα ναρκωτικό που το παίρνεις σε δοσεις κάθε μέρα, ξαπλωμένος στον καναπέ σου με το τηλεκοντρόλ σαν επέκταση του χεριού σου, που δεν το αφήνεις με χαζό τηλεσιριαλ, τηλεπαχνιδια, εκπομπές survivor, gntm,

  3. Αγαπητοί αναγνώστες τα προγράμματα βγαίνουν και παίζουν ανάλογα με την ακροαματικότητα του κοινού. Άρα ποιοτικά αντιπροσωπεύουν το κοινό που τους στηρίζει .Επειδή την τηλεόραση την παρακολουθούν όλοι στο σπίτι δύσκολα να κλείσει ακόμη και αν δείχνει σκουπίδια. Σας ευχαριστώ για τα σχόλια.

  4. Εχετε άδικο.εν μέρη το ποιος κρίνει τι θα βλέπει ο κόσμος το αποφασίζουν μόνοι τους, . ., το κοινό θελει σωστή ενημέρωση,όχι προπαγάνδα 24 ώρες, θελει ποιότητα και όχι τηλεσκουπιδια, όχι άλλο μαγειρικές, ζώδια και κουτσομπολιά, στα πρωιναδικα, όχι άλλο σαπουνόπερας και ηλιθια τουρκικά και ελληνικά, σιριαλ εκτός αν αυτά βλέπουν και τους αντιπροσωπεύουν.. .. Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ » ποιοτικά αντιπροσωπεύει το κοινό που τους στηρίζει »…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ