Μπροστά στο δεύτερο κύμα πανδημίας covid-19 και απληροφόρητοι και ανοχύρωτοι (Γράφει ο Ν. Μυλωνάς)

5
990

Α. Οι δύσκολες μέρες του 2020 συνεχίζονται. Μετά τον κορωνοϊό που επέβαλε το προβληματικό mini άνοιγμα της τουριστικής παραγωγής, ο χθεσινός σεισμός μας υπενθύμισε ότι πάντα υπάρχουν και … χειρότερα! Το κακό συνεχίζεται και περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία της χώρας νέο περιοριστικό πλαίσιο στην καθημερινότητα μας για την αντιμετώπιση του δευτέρου, σύμφωνα με τους ειδικούς, κύματος Covid-19. Τι άλλαξε όμως τοπικά από το πρώτο κύμα ώστε να νιώθουμε κάπως πιο ασφαλείς από τότε μπροστά στο δεύτερο; Από αυτά που διαβάζουμε όλες οι χώρες ενίσχυσαν τα δημόσια συστήματα υγείας και οι ειδικοί προβάλουν αυτή την προτεραιότητα. Εδω στηριζόμαστε στο φιλότιμο των εργαζομένων και στις δωρεές. Στερούμαστε ακόμη και της πληροφόρησης.

Β. Ποια είναι η αντι-Covid-19 κατάσταση σήμερα στην Ευρώπη :

Γερμανία: Η Καγκελάριος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η χώρα μπαίνει σε δεύτερο εθνικό κλείσιμο τη Δευτέρα 2-11-20 για ένα μήνα! Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ, γυμναστηρίων, θεάτρων, πισινών και γυμναστηρίων. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις περιορίζονται σε 2 νοικοκυριά και έως 10 άτομα. Στη χώρα τα πιο πρόσφατα στοιχεία -29 Οκτωβρίου- δείχνουν ποσοστό μόλυνσης 99 κρούσματα ανά 100 χιλ. Κατά το Ινστιτούτο Robert Koch οι περιπτώσεις ηλικιωμένων άνω των 60 ετών είναι 63,7 περιπτώσεις ανά 100 χιλ. Η ενημέρωση ανέφερε επίσης: «Ο αριθμός των ασθενών Covid-19 που χρειάζονται εντατική θεραπεία έχει υπερδιπλασιαστεί από 655 ασθενείς στις 15 Οκτωβρίου σε 1.696 στις 29 Οκτωβρίου. (αναλογικά στην Ελλάδα βάσει αυτών που λέγονται, θα είχαμε μόλις  2 κρούσματα στους 100χιλ και 30 ασθενείς σε ΜΕΘ (έχουμε 100!) οπότε δεν έχουμε πρόβλημα!)

Γαλλία: Η  Γαλλία θέσπισε αυστηρά μέτρα για τη μείωση της αύξησης του κοροναϊού την Πέμπτη. Το κλείσιμο σε εθνικό επίπεδο θα είναι σε ισχύ έως τα τέλη Νοεμβρίου. Επιτρέπει  στους ανθρώπους να βγουν από το σπίτι τους μόνο για λόγους: εργασίας ή για ιατρικούς λόγους. Οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των μπαρ, κλείνουν. Τα σχολεία και τα εργοστάσια παραμένουν ανοιχτά. Στη Γαλλία τις τελευταίες 14 ημέρες υπήρχαν 706 θετικά περιστατικά ανά 100.000 άτομα (7-πλάσιο της Γερμανίας).

Βέλγιο: Το ποσοστό μόλυνσης της χώρας είναι  1.600,2 ανά 100.000 περιστατικά. Είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Από 19 Οκτωβρίου, μπαρ και εστιατόρια στη χώρα έχουν κλείσει και υπάρχει απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 8 μ.μ. Υπάρχει απαγόρευση εισόδου στους δημόσιους χώρους από τα μεσάνυχτα έως 5 π.μ., εκτός από τα απαραίτητα ταξίδια. Οι αγορές και οι μικρές εκθέσεις παραμένουν ανοιχτές αλλά δεν ανοίγουν οι χριστουγεννιάτικες αγορές. Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 4 άτομα και η συνεύρεση οικογενειών μία ανά 2 εβδομάδες.

Ισπανία: Το ποσοστό μόλυνσης από κοροναϊό είναι 508,6 θετικά περιστατικά ανά 100.000 άτομα, σε συνολικό αριθμό 14 ημερών. Υπάρχει εθνική νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας μεταξύ 11 μ.μ. και 6 π.μ. Ισχύει όριο στις δημόσιες και ιδιωτικές συγκεντρώσεις έως 6 άτομα , οι τοπικές αρχές έχουν την εξουσία να απαγορεύουν τα ταξίδια μεταξύ των περιοχών και η χώρα έχει κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτήν την εβδομάδα.  Ο πρωθυπουργός ζήτησε από το κοινοβούλιο να διατηρήσουν τους περιορισμούς για 6 μήνες,

Τσεχική Δημοκρατία: Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης είναι η Τσεχία με 1.512,3 θετικά κρούσματα ανά 100.000 άτομα τις τελευταίες 14 ημέρες. Η χώρα πέρασε πολιτική κρίση επειδή ο υπουργός υγείας της φωτογραφήθηκε  να εγκαταλείπει εστιατόριο που θα έπρεπε να είχε κλείσει με τα δικά του μέτρα Covid-19!  Μπαρ, εστιατόρια και σχολεία, θέατρα, κινηματογράφοι, ζωολογικοί κήποι και πολλοί άλλοι χώροι συνάθροισης είναι κλειστά.  Την Παρασκευή, η κυβέρνηση ενέκρινε παράταση περιορισμών «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» έως 3 Δεκεμβρίου.

Ηνωμένο Βασίλειο: βρίσκεται στη μέση ενός δεύτερου κύματος πανδημίας και ισχύουν ανά κρατίδιο:

Αγγλία: είναι σε ισχύ η αυστηρότερη βαθμίδα. Υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στα καταστήματα που ανοίγουν. Η ανάμειξη πελατών περιορίζεται ανά ένα μόνο νοικοκυριό. Οι παμπ μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν πουλούν «ουσιαστικά γεύματα». Το ποσοστό μόλυνσης στην Αγγλία ανέρχεται σε 225,9 θετικά περιστατικά ανά 100.000 άτομα για τις τελευταίες επτά ημέρες.

Στη Σκωτία, ισχύει η πιο αυστηρή βαθμίδα και όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής και γυμναστήρια είναι κλειστά. Το ποσοστό μόλυνσης στη Σκωτία τις τελευταίες 7 ημέρες (28 Οκτωβρίου) είναι 132,1 θετικά περιστατικά ανά 100.000 άτομα.

—Η Ουαλία επέλεξε κλείσιμο δύο εβδομάδων (23 Οκτωβρίου και θα λήξει στις 3 Νοεμβρίου) που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία της δεν θα κατακλύζονται. Το ποσοστό μόλυνσης είναι 233 ανά 100.000 κρούσματα σε κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών.

—Η Βόρεια Ιρλανδία επέλεξε το μερικό κλείσιμο παμπ και εστιατόριων και επιτρέπει μόνο σε άτομα από 2 νοικοκυριά να συναντηθούν. Οι περιορισμοί άρχισαν 16 Οκτωβρίου και ισχύουν για 4 εβδομάδες. Το ποσοστό μόλυνσης ανέρχεται σε 362,9 θετικά περιστατικά ανά 100.000 με βάση το χρονικό πλαίσιο 19-25 Οκτωβρίου.

Γ. Το τι ισχύει στην Χώρα μας είναι γνωστό. Τα στοιχεία που δίνονται είναι ελλειπή, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν γίνεται συστηματικός έλεγχος του πληθυσμού και των εισερχόμενων τουριστών για οικονομικούς λόγους. Γίνεται μια κατά περίπτωση καταγραφή και μόνο σε δηλωμένα κρούσματα.  Γι αυτό και δεν προσδιορίζεται  το ποσοστό μόλυνσης  ανά 100.000 άτομα όπως γίνεται στις χώρες που παρουσιάσαμε! Αδυνατούμε να συγκριθούμε με αυτές και  πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να αιτιολογήσει το νέο πλαίσιο της αντί- Covid-19 κυβερνητικής πολιτικής του. Για οικονομικούς ‘’μνημονιακούς’’ λόγους η κυβέρνηση δεν ενισχύει το εθνικό σύστημα υγείας! Αντίθετα μειώνει τις δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2021, όπως και του 2020 κατά 3%! Το 7-8% του ΑΕΠ προ 2010 υπέρ του ΕΣΥ έχει μειωθεί το στο 5,5%! (όταν μάλιστα το ΑΕΠ έχει μειωθεί λόγω μνημονίων κατά 30%).  Προκλητικά  και προσβλητικά για τον Λαό η κυβέρνηση  χρηματοδοτεί  ένα ακριβοπληρωμένο επικοινωνιακό  μοντέλο αντιμετώπισης των αντιδράσεων της κοινωνίας δίνοντας μέχρι στιγμής 22 εκ. στα ημέτερα μέσα ενημέρωσης  και την ίδια στιγμή αφήνει αθωράκιστη την κοινωνία στην υγειονομική κρίση. Γι αυτό και σύντομα θα υποστεί τις συνέπειες. Δυστυχώς και εμείς.

Ν. Μυλωνάς

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αρκετά Νίκο μας έσωσες τόσα χρόνια και είδαμε την ιδεολογία σου όταν ήρθε στην εξουσία .Αντε κεκουρασου τώρα .

    • Μαλιστα…δεν ειμαι συνηγορος του Ν.Μ…αλλα
      δεν γνωριζεις φαινεται…
      ειναι ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ αριστερος…και το εχει πληρωσει αυτο…..
      μπορει να διαφωνω σε πολλα μαζι του…ομως αυτο του το αναγνωριζω….

  2. Όχι υπάρχουν ακόμα κομμουνιστές και λένε τη γνώμη τους και υπάρχει κόσμος που τους πιστεύει με ξεπερνάει. Παλιωσατε

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ