Αντώνης Ιωάννου: Από το 2010 ως Διευθυντής είχα προτείνει την ανάγκη μεταφοράς του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου στην πόλη της Κω

12
4092

Αγαπητοί κύριοι

Με αφορμή την σημερινή κατάσταση τού εσπερινού Γυμνασίου – Λυκείου Κω που στεγάζεται στο Πυλί ,θέλω να σας εκφράσω την άποψη μου , προερχόμενη από την 40ετη εμπειρία μου σαν εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης .

Πριν 10 χρόνια και ενώ ήμουν διευθυντής τού εσπερινού Γυμνασίου – Λυκείου Κω , ο αριθμός των μαθητών ήταν , περίπου 100 άτομα ,εκ των οποίων περίπου το 75% προερχόταν από την πόλη της Κω , είχα προτείνει τόσο στην υπηρεσία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και στους αρμόδιους φορείς του νησιού , την ανάγκη της μεταφοράς τού εσπερινού στην πόλη της Κω ,δεδομένου ότι στο ΦΕΚ  της ίδρυσης του αναφερόταν, ως εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Κω.

Η ουσία του λόγου μου δεν ήταν μόνο η τήρηση του γράμματος του νόμου , περισσότερο με παρακινούσε η καθημερινή μου διαπίστωση ότι πολλοί συμπολίτες μου που συναντούσα μού έλεγαν ότι θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ,γιατί χρειάζονται το απολυτήριο άλλα εμποδίζονταν λόγο της απόστασης .

Όμως παρ όλες τις προσπάθειες μου για άμεση μεταστέγαση του εσπερινού στην πύλη της Κω , και παρόλες τις αντιδράσεις των διδασκάλων της πρωτοβάθμιας ,που δεν ήθελαν το εσπερινό να στεγάζεται, στο σχολείο τους ,γιατί θεωρούσαν ότι η εικόνα του εσπερινού ,χαλούσε την εικόνα του δημοτικού… (χωρίς σχόλια ) , κανενός αρμοδίου το αυτί δεν ίδρωνε και κανένας φορέας δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την επίλυση του προβλήματος .

Σαν αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής των αρμοδίων είναι σήμερα, το εσπερινό , να λειτουργεί οριακά και με πολύ λιγότερους μαθητές από ότι επί των ημερών μου .

Πρέπει , νομίζω έστω και αργά οι αρμόδιοι ,τόσο της 2βαθμιας , όσο και η περιφέρεια και ο δήμος να σκεφτούν σοφότερα και να πράξουν το σωστό ,με δεδομένη την ανάγκη πολλών συμπολιτών μας να αποκτήσουν ένα απολυτήριο .

Το εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Κω πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στην πόλη της Κω σε ένα από τα πολλά υφιστάμενα κτίρια 2βαθμιας , για να ανταποκριθεί σωστότερα ,τόσο στο εκπαιδευτικό , όσο και στο κοινωνικό του έργο , πριν είναι πολύ αργά .

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία : ΑΝΤΩΝΗΣ Ν. ΙΩΑΝΝΟΥ

ΤΕΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΩ

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο κ. Ιωάννου ψεύδεται όταν λέει ότι οι δάσκαλοι δεν ήθελαν το εσπερινό να συστεγάζεται με το δημοτικό. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσε να ελέγξει τη λειτουργία του και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ούτε με την προηγούμενη ούτε με την επόμενη διεύθυνση του εσπερινού υπήρχαν προβλήματα, ώστε να τεθεί η μεταφορά του ως θέμα. Είναι γεγονός ότι πολλοί γονείς που φοιτούσαν στο εσπερινό αναγκάζονταν να διακόψουν -λόγω κυρίως της απόστασης από την πόλη- αφού συχνά απαιτούνταν η παρουσία τους στα παιδιά τους τους χειμερινούς μήνες λόγω έκτακτων ασθενειών κλπ.

      • Η αλήθεια είναι (ανεξάρτητα ποιόν βολεύει…) οτι ο τότε δ/ντής του Δημοτικού είχε πολλές φορές θέμα με ψύλλου πήδημα. Ο λόγος είναι οτι όλοι οι δ/ντές του Δημοτικού θεωρούν τον χώροο ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥς ΚΑΙ ΌΧΙ ΠΕΡΙΟΥΣΊΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ όπως κανονικά είναι. Πολά ευτράπελα συμβαίνουν μέχρι και σήμερα αγαπητοί. Παραπονέθηκε η κ. Δ/ντρια του Δημοτικού σε καθηγητή του Εσπερινού ότι οι μαθητές μιας τάξης ΜΟΥΤΖΟΥΡΩΝΟΥΝ χάρτες. Ακουσον. Τρείς μαθητές 36, 42 και 55 ετών με παιδιά παντρεμένα…Και πάντα με συνοδεία καθηγητών για συζήτηση, απορίες κλπ. Και δεν φταίνε τα μικρά στο διάλειμμα…Αν οι ευθύνες πάντα αφορούν άλλους, καταλαβαίνουμε τα δεινά της χώρας. Η κατάσταση δεν γίνεται να βελτιωθεί γιατί ειναι ριζικό το θέμα.Θεωρείται ιδιόκτητος χώρος. Τους είναι βάρος και τα βιβλία μας. Μια αίθουσα έχουμε δική μας και βάλανε άχρηστες καρέκλες (αίθουσα διδασκαλίας). Αυτά.

  2. Και αυτός που θέλει ένα απολυτήριο από την κέφαλο πόσα χιλιόμετρα θα κάνει να κατέβει στην Κω ???

    • Δεν χρειάζεται να κάνει κανένα χιλιόμετρο, όλα γίνονται κατά ιδίαν από το σπίτι , τόσο εύκολα στο τέλος μόνο έρχεται μια φορά , τόσοι και τόσοι από την Κεφαλο το κάνουν , εσύ που ζεις !

  3. Τώρα οι μαθητές δηλώνουν κατ’ οίκον , δεν χρειάζεται να παρακολουθήσουν το σχολείο και στο τέλος παίρνουν το χαρτί , οι περισσότεροι είναι έτσι , πολύ λίγοι πηγαίνουν στα μαθήματα επειδή θέλουν να βγαίνουν από το σπίτι ! Άλλαξαν οι εποχές κύριε Ιωάννου !

  4. Αυτή η κεντροκρατική αντίληψη ανήκει σε άλλες εποχές. Το ίδιο δικαίωμα έχει ο κάτοικος της πόλης αλλά και ο Κεφαλιανός. Διασφαλίστε την έγκαιρη πρόσβαση ΟΛΩΝ και αφήστε τους δήθεν ισχυρισμούς για να ικανοποιήσετε άλλα συμφέροντά σας με τη μεταφορά του σχολείου στην πόλη. Και καλό θα είναι να ζητηθεί μια συγνώμη στους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού σχολείου Πυλίου. Επιτέλους οι αντιλήψεις συγκεντρωτισμού (βλ. τόσα χρόνια τη διαμάχη για το νοσοκομείο) οφείλουν να παραμείνουν στην εποχή τους! το νησί είναι ένας, ενιαίος Δήμος και οι αποκεντρωτικές διαδικασίας είναι απαραίτητες για την τοπική ανάπτυξη. Σε όλα τα επίπεδα. Και κυρίως στο κοινωνικό. Καλημέρα σας.

    • Θα ήθελα να μου πείτε σε ποιο άλλο νησί η νόμο που υπάρχει ένα μόνο εσπερινό σχολείο αυτό δεν βρίσκεται στην πρωτεύουσα. Με την άθλια λογική σας πρέπει και το Επαλ να πάει Πυλι ή Αντιμαχεια. Οι δάσκαλοι όντως δεν ήθελαν τότε το εσπερινό και είχαν και απόλυτο δίκιο να μην το θέλουν. Το κτήριο είναι διαμορφωμένο για δημοτικό σχολείο και η απογευματινή λειτουργία ως σχολείο ενηλίκων το επιβαρύνει πολλαπλως. Σκεφτείτε και ότι στις καρεκλιτσες της πρώτης δημοτικού κάθονται οι ενήλικοι για να κάνουν μάθημα… Το εσπερινό είναι στο Πυλι για έναν και μόνο λόγο. Στη νοσηρή φαντασία ορισμένων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων τους φέρνει ψήφους γιατί κάθονται και λένε στους Πυλιωτες ότι οι κακοί καθηγητές θέλουν να πάνε το σχολείο στην πολη και να αφήσουν το Πυλι χωρίς σχολείο Δευτεροβάθμιας. Λες και κερδίζει κάτι το Πυλι από αυτό. Αν ενδιαφέρονταν για την εκπαίδευση και το Πυλι θα πιεζαν, θα έτρεχαν να γίνει ένα πρωινό Επαλ στο Πυλι, που το έχει ανάγκη το νησί γιατί το μοναδικό επαλ είναι στην πόλη και δεν μπορεί να εξυπηρετεί πια όλο το νησί. Αλλά δεν τους νοιάζει…

    • Η γενικολογια μαζί με την αοριστολογία…… Εδώ μιλάμε για μέγιστες αποστάσεις μισής ώρας όταν στην κεντρική Ελλάδα , ακόμη και στην Αθήνα αυτές είναι γελοίες αποστάσεις . Εδώ μιλάμε για ένα νησί όπου η πρωτεύουσα πόλη έχει άνω του 50% του συνολικού πληθυσμού ενώ τα χωριά λιγότερο από το 7% και συ τα βάζεις όλα στο ίδιο καζάνι , πολύ δημοκρατικό , μπράβο. Μα είναι δυνατόν να μην μπορείς να μοιράσεις αναλογικά , ισότιμα και δίκαια τα πράγματα . ..

  5. Εσπερινό Επαλ στην Κω στον ίδιο χώρο με το ημερήσιο Επαλ. Αυτο χρειαζεται το νησί μας. Κάποιος αρμόδιος πρέπει επιτέλους να το δει. Υπάρχουν τα εργαστήρια και ο χώρος. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Ίσως λύσει και το προβλημα με το εσπερινό γυμνάσιο. Αφού οι ηλικίες των μαθητών είναι πάνω από 18. Αυτό βέβαια είναι κάτι διαφορετικό από την μεταφορά του γυμνασιου-λύκειου. Κα Χατζηνικολάου δείτε το.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ