ΠΛΑΤΕΊΑ ΑΦΙΕΡΩΜΈΝΗ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΟΛΊΝΙ;
Στην φωτογραφία διακρίνεται η Λεωφόρος Βασιλέως Παύλου, αριστερά ο ναός της Αγίας Παρασκευής, η διασταύρωση με την τωρινή οδό Ελ.Βενιζέλου και ο μιναρές Defterdar χωρίς τρούλο μετά τον σεισμό του 1933, ίσως το 1934.
Πριν από 6000 χρόνια αυτή η περιοχή βρισκόταν κάτω από την θάλασσα. Τον 4ο αιώνα π.Χ ήταν μέσα στο αμυντικό τείχος της πόλης Κω φιλοξενώντας ναούς και ιδρύματα ενώ την ρωμαϊκή περίοδο τα αρχαιολογικά ευρήματα υποδηλώνουν την ύπαρξη πολυτελών κατοικιών και λουτρών. Την πρωτοβυζαντινή περίοδο η περιοχή κατοικείται και οι θέρμες ακόμη λειτουργούν. Τον 6ο αιώνα μ.Χ τα μεγαλοπρεπή κτίσματα «χάνονται» και στην περιοχή επικρατούν τα περιβόλια τα οποία διατηρούνται κατά την οθωμανική περίοδο.Πλέον η τοποθεσία είναι γνωστή ως Αμυγδαλώνας στους παλιούς λόγω των πολλών , εύφορων αμυγδαλιών της.
Όταν φτάνουν οι Ιταλοί, ξεκινούν έργα τεχνικά και ονομάζουν την τοποθεσία «Piazza Duce», ένας ιταλικός τίτλος, που προέρχεται από τη λατινική λέξη dux [συγγενής του δούκα]. Η πλατεία σχεδιάστηκε προς τιμή του ηγέτη του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος, Μπενίτο Μουσολίνι τον οποίο οι Ιταλοί συχνά έλεγαν «Duce».
Με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της πόλης Κω του 1934 η via Larga δηλαδή ο «φαρδύς δρόμος», αποτελεί το νότιο τμήμα της Λεωφόρου Βασ.Παύλου. Εχει πλάτος εντυπωσιακό και μοιάζει με την αυτοκρατορική cardo. Πιθανόν σχεδιάστηκε σε αυτή την τοποθεσία επειδή υπάρχουν πολλά αρχαία ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου όπως η Casa Romana, οι Κεντρικές Θέρμες, ο βωμός του Διόνυσου κά.
Έμαθα ότι σε αυτή την περιοχή έπεσαν κατά την διάρκεια του πολέμου 3 βόμβες που δεν έσκασαν, αλλά ποτέ δεν βρέθηκαν. Ισως έχουν καλυφθεί από φερτά υλικά.
Την δεκαετία του ΄80 η τοποθεσία είναι πλέον γνωστή ως «πάρκο της Ολυμπιακής», επειδή κοντά υπήρχε το εκδοτήριο της παλιάς αεροπορικής δημόσιας εταιρείας.
Σήμερα πια δεν θεωρείται πλατεία, είναι ένας ανώνυμος χώρος με δέντρα και πράσινο απέναντι από την Ρωμαϊκή Οικία, επί των σημερινών οδών Β. Παύλου και Γρηγορίου Ε’.
Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]
Όταν οι διώξεις των Χριστιανικών χρόνων με τυφλό μίσος εναντίον κάθε συμβόλου άλλης θρησκείας και εκφραστές το αμόρφωτο παπαδαριό έκοψαν τις μύτες όλων των αγαλμάτων,τα άφηναν ακέφαλα, πιστεύοντας οτι συμβάλουν στην διάδοση του λόγου του Κυρίου…ο μεσαίωνας της Χριστιανοσύνης..