Δ. Καραματζιάνης: «Λευκές Νύχτες» ή «Λευκή Ημέρα» γιορτής για Όλους;

19
1960
Η «Λευκή Νύχτα», ειναι έθιμο – γιορτή των βορείων χωρών. Οι «λευκές νύχτες» είναι ορατές σε γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 60° και 66°, δηλαδή στα εξωτερικά όρια των αρκτικών κύκλων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο ήλιος δύει μεν, αλλά βρίσκεται ελάχιστα κάτω από τον ορίζοντα – αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη φωτός στον ουρανό, ώστε δραστηριότητες σαν το διάβασμα να είναι εφικτές χωρίς επιπλέον φωτισμό ( πηγή: wikipedia).

Γιατί να γιορτάζεται στην Ελλάδα;

«Οι «Λευκές Νύχτες » δεν αποτελούν τυχαίες ή μεμονωμένες δράσεις. Έχουν σαφή στόχο την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, επισπεύδοντας την εξόντωση του μικρού και μεσαίου λιανικού εμπορίου και την περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς στα χέρια λίγων ,κατεδαφίζοντας παράλληλα ότι απέμεινε από εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους στα χρόνια των μνημονίων. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στο όνομα της τόνωσης της αγοραστικής κίνησης, ξεκίνησε μεμονωμένα και σποραδικά η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, η οποία και τελικά θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Η ψήφιση από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΚΜ και η έγκριση της εφαρμογής της « Λευκής Νύχτας » δυστυχώς καταδεικνύει την εμπέδωση των μνημονιακών πολιτικών και την υποταγή των μνημονιακών κομμάτων στις επιταγές των ‘’θεσμών’’ σε όποια βαθμίδα της πολιτειακής εξουσίας βρίσκονται: από το κοινοβούλιο έως τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Η σημερινή … « λευκή νύχτα» οδηγεί σε μαύρη εργασία τους εμποροϋπάλληλους και τους μικροκαταστηματάρχες και δίνει ένα ακόμα χτύπημα στην ήδη χειμαζόμενη από τα μνημόνια κοινωνία και γι’ αυτό είναι καταδικαστέα.»
( δηλώσεις kathimerini.gr, 14.2.2018: Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας (ΡΙΖ.ΑΡ.ΕΝ) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ).

Σε μια υγιή οικονομία και αγορά, οι λευκές νύχτες είναι μόνο αυτές με πανσέληνο και φυσικά χωρίς βρυκόλακες και λυκανθρώπους.

 «Κλεπτών γαρ η νυξ, της δε αληθείας το φως.» ( η νύχτα είναι των κλεφτών, και το φως είναι της αλήθειας – Ευριπίδης, 480-406 π.Χ.,– Ιφιγένεια εν Ταύροις. )

Η μέριμνα όλων οφείλει να στοχεύει σε «Λευκές» ημέρες.
Αν ο σκοπός είναι μόνο καταναλωτικός, τότε είναι απαράδεκτος σαν δράση. Στην εποχή της ξενόφερτης και τεχνητά επιβαλλόμενης κρίσης, οι καταναλωτικές δράσεις ενισχύουν την άσχημη ψυχολογία του  πολίτη, αναδεικνύοντας την αγοραστική αδυναμία του.

«Ενα στρεβλό σύστημα δεν το ενισχύεις,  προσπαθείς να το ισορροπήσεις.»

Αν ο σκοπός περιλαμβάνεικαι την χαλάρωση απο την καθημερινότητα και διασκέδαση του Πολίτη, τότε να γίνει με γνώμονα τις Ελληνικές συνήθειες.

Πώς; Με τον ίδιο τρόπο, αλλά την Ημέρα,

Πότε; Να καθιερωθεί μια αντίστοιχη ημέρα όπου θα κηρυχθεί και επίσημα αργία ή με ωράριο ημι-αργίας. Και βέβαια οπωσδήποτε Ποτέ την Κυριακή, όπως έλεγε και η Μελίνα.
Η Κυριακή είναι ταγμένη βάση της 3ης Θείας Εντολής της Ορθοδοξίας, στην δόξα του Κυρίου ημών Χριστού και οφείλουμε Ολοι, πιστοί ή όχι να την σεβόμαστε.
Για τους άλλους, είναι η μοναδική ημέρα που δικαιούνται να ξεκουραστούν, να ανακτήσουν δυνάμεις για την επομένη ημέρα εργασίας και όλη την εβδομάδα, με ή χωρίς τους δικούς τους ανθρώπους.

Προτείνω απο αυτό το βήμα μια απο τις ημέρες της ισημερίας.
Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 21 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου.
Και οι δύο ημέρες είναι ιδανικές, η 2η ταιριάζει ιδεολογικά και με το υπάρχον δρώμενο! Τα δρώμενα θα είναι μικρότερης έκτασης αλλά πολλαπλά, σε μεγαλύτερη διαμετρικά χωρικά εμβέλεια Τα δρώμενα θα γίνονται με με παραδοσικά εδεσματα και μουσική, με την συνδρομή των επιχειρηματιών, των συλλόγων και των κατοίκων κάθε κοινότητας,  – διασκορπισμένα στις πλατείες Ολου του νησιού – και όχι περιορισμένα στα όρια μιας πλατείας ή της πόλης. Επίσης θα μπορεί να είναι ενταγμένα στα Καλοκαιρινά ή να ανοίγουν εορταστικά τα Χειμερινά Ιπποκράτεια.

Αντί να είμαστε οι Ουραγοί διοργάνωσης εκδηλώσεων ας είμαστε οι Πρωτοπόροι θεσπιστές τους για καθιέρωσή τους τοπικά, αποτελώντας τον φανό για καθιέρωση πανελλαδικά της δράσης.

Λέμε Οχι στις Λευκές Νύχτες, γιατί θέλουμε καλύτερες, Ευτυχισμένες «Λευκές Ημέρες Γιορτής!» για Όλους.

Δημ.Κ.Καραματζιάνης
Καθηγητής Φυσικής-Πληροφορικής
Πρόεδρος Εν Κω Πελοποννησίων

19 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ!!

    ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ!!

  2. ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΜΑΤΖΙΑΝΗ.ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΩ

    ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.ΑΛΛΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ TA LIDL TO INCLUSIVE.

    • Ο Δήμαρχος δεν αποφασίζει μόνος του; έχει και παρέα. Άρα ο νοών.
      .νοείτω.

  3. Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΥΛΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.

    ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 50% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 5.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 7.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου LIDL,TUI ,τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

  4. ΟΙ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ

    ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΩΝ ΤΩΝ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΜΑΤΩΝ ΟΤΙ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΡΠΑΞΟΥΜΕ.ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΣΑΣ ΠΗΡΕ ΕΙΔΗΣΗ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ .ΜΟΝΟ ΑΡΠΑΧΤΕΣ. ΧΑΧΑΧΑΧΑ Η Κως κοιτάζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά.ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΕ!!
    ΟΙ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΡΗΜΑΞΑΝΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.ΜΟΝΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΥΓΚΕΣ.

  5. χαχαχα. 300 στρεμματα στην λαμπη θα αξιοποιησουν οι απερχομενοι .....τον πηρε ειδηση ολο το νησι.

    μιλαμε για μεγαλη μασα .

  6. «Η Κυριακή είναι ταγμένη βάση της 3ης Θείας Εντολής της Ορθοδοξίας, στην δόξα του Κυρίου ημών Χριστού και οφείλουμε Ολοι, πιστοί ή όχι να την σεβόμαστε». OXI οι πιστοί μπορείτε να σέβεστε ότι θέλετε από αυτό που πιστεύετε εσείς δεν θα αναγκάσετε και τους άλλους να ακολουθούν τα παραμυθάκια σας. Και σχετικά νέος άνθρωπος…γι αυτό πάει μπροστά η Κως

  7. Όλοι εσείς που γράφετε κουκουλοφορικα δηλαδή οι επαγγελματίες της βρομιές του οράματος αν έχετε τα κότσια γράψτε με το όνομα σας για να σας φτύσει ο κόσμος στις εκλογές

  8. Θέλω να γίνω αριστερός. Να τρέφομαι απ’ το καθεστώς, αυτό που πολεμάω!
    Θέλω να γίνω αριστερός. Να παίρνω χορηγίες,
    επιδοτήσεις, αρπαχτές, κονδύλια, αργομισθίες.
    Θέλω να γίνω αριστερός και στη δεξιά μου τσέπη, να βάζω όσα ο λαός σε μια ζωή δεν βλέπει.
    Θέλω να γίνω αριστερός, χρυσά να ‘χω κουτάλια κι όταν μαζί μου διαφωνούν να σπάω και κεφάλια.
    Θέλω να γίνω αριστερός. Να έχω ασυλία. Θολές παρόλες να πετώ, να γράφω και βιβλία.
    Θέλω να γίνω αριστερός. Ένα με τους παρίες, κοστούμι Αρμάνι να φορώ, δίπλα τους στις πορείες.
    Θέλω να γίνω αριστερός, ξερόλας τελοσπάντων, κήνσωρ, Ιεροεξεταστής και τιμητής των πάντων.
    Θέλω να γίνω αριστερός. Μονά-ζυγά δικά μου. Ο πιο στυγνός δικτάτορας να ωχριά μπροστά μου.
    Θέλω να γίνω αριστερός. Να μένω στην Εκάλη. Φασίστες, ρατσιστόμουτρα να είναι όλοι οι άλλοι.
    Θέλω να γίνω αριστερός. Να εισβάλλω στη Βουλή. Να καταλάβω έδρανο, να κοιμηθώ πολύ.

  9. Θέλω να γίνω αριστερός, την ανεργία να σκίσω. Δούλους πολλούς, εισαγωγής, τον τόπο να γεμίσω.
    Θέλω να γίνω αριστερός, να σπάσω τα ταμπού. Κόκα, παρτούζα κι αστακοί να γίνουν του συρμού.
    Θέλω να γίνω αριστερός για να υμνώ τη φύση. Ν’ αφήνω οικολογικές πορδές, να καλλιεργώ χασίσι.
    Θέλω να γίνω αριστερός και να πουλώ κουλτούρα. Να εξαίρω καλλιτεχνικά σκατά, ξεράσματα και ούρα.
    Θέλω να γίνω αριστερός, να βγάζω και φιρμάνια. Να κάθονται όλοι προσοχή στη γκέι περηφάνια.
    Θέλω να γίνω αριστερός. Να βρίζω τον Χριστό. Αλλοδαποί αλλόθρησκοι να μ’ έχουν για αρχηγό.
    Θέλω να γίνω αριστερός, τις εκκλησιές να κλείσω, μπούργκες να βλέπω ολόγυρα, πολλά τζαμιά να χτίσω.
    Θέλω να γίνω αριστερός και πολυπολιτισμικός. Τις παραδόσεις τού Έλληνα να θάψω δια παντός.
    Θέλω να γίνω αριστερός. Να είμαι χιπ και τρέντι. Άνεργοι, εργάτες και φτωχοί να μ’ έχουν για αφέντη.

    • ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ

  10. Τι λες δεν καταλαβαμε? Τι συνθηματα ειναι αυτα ? Προτασεις υποψηφιου δημοτικου Συμβουλου ? Παντως εχει απο ολα ,εμποριο ,εργαζομενους, ωραρια καταστηματων Μελινα, μπραβο καλη επιτυχια στις επερχομενες εκλογες

  11. Πες,πες,πες,όλο και κάποιος θα σε κατεβάσει υποψήφιο κ. καθηγητά….Μια ακροδεξιά,μια κεντρώα,άντε πάλι σκέτο δεξιά,σε βλέπω δημοτικό σύμβουλο και εσένα….Α.ξέχασα.Είναι κι ο σύλλογος Πελοποννησίων. Σίγουρα,σίγουρα δημοτικός σύμβουλος ο κ.καθηγητής…

  12. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι σαν εσένα;Μετά περιμένετε να πάει μπροστά ο τόπος.Αντι να γράφετε θεωρίες και πως θα πήγε κάτι αντίθετο καλυτερα κλειστητε σπίτι σας και αφήστε τους Υ να πάνε μπροστά.Ειστε βαρίδια για την κοινωνία μας.Επιτελους .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ