ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΖΙΑΣ: Ένα εφιαλτικό σενάριο και πως θ’ αντιμετωπιστεί

15
2588

Επίκαιρο άρθρο του Υποστράτηγου ε.α. Γιώργου Ανδρουλάκη  από το 2009, που αφορά τη Ζιά (με αφορμή τότε τις τεράστιες καταστροφές από τις φωτιές στη Ρωσία).

Ένα εφιαλτικό σενάριο και πως θ’ αντιμετωπιστεί

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΖΙΑΣ

Με αφορμή τις κολοσσιαίες πυρκαγιές της Ρωσίας ξαναφέραμε στη μνήμη μας παλιότερη μελέτη σχεδιασμού αντιδράσεως σε περίπτωση που για οποιαδήποτε λόγο πάρει φωτιά η περιοχή των οικισμών της Ζιάς (Λαγούδι, Ευαγγελίστρια, Άγιος Δημήτριος κλπ).

1. Από πλευράς πυροπροστασίας η Ζια έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Πυκνή δασώδη και θαμνώδη βλάστηση ακανόνιστα διατεταγμένη.

  • Συμπλέγματα κατοικιών, μαγαζιών και λοιπών υποστατικών μέσα στα δένδρα με στενούς και δαιδαλώδεις δρομίσκους αλλά στη βόρεια παρυφή του κύριου δασικού όγκου.

  • Ύπαρξη ικανών αμαξιτών δρόμων προς όλα τα σημεία του ορίζοντος πλην του νότου, δηλαδή προς Ασκληπιείο, προς Αμανιού και πολλαπλώς προς βορρά προς τον επαρχιακό δρόμο.

  • Ικανά μέσα πυρασφάλειας τόσο της πυροσβεστικής υπηρεσίας όσο και των τοπικών εθελοντών.

  • Συγκέντρωση κατά διαστήματα μεγάλου πλήθους ανθρώπων εργαζομένων, επισκεπτών αλλά και οχημάτων, μέχρι του σημείου σε ώρες αιχμής να παίρνει τη μορφή χώρου μαζικής συγκεντρώσεως ατόμων.

2. Τα χαρακτηριστικά μιας πιθανής φωτιάς στη περιοχή αναμένεται να είναι:

  • Θα έχει κατεύθυνση από βορρά προς νότο ή αντίστροφα αναλόγως των ανέμων που συνήθως πνέουν στο νησί. Προς άλλες κατευθύνσεις θα κινείται μόνο τοπικά σε περιπτώσεις στροβιλισμών.

  • Γρήγορα αν δεν ελεγχθεί θα λάβει μεγάλες διαστάσεις και θα επεκταθεί προς κάθε κατεύθυνση.

  • Προβλέπεται να δημιουργηθεί τοπικός πανικός και αναρχία.

  • Προβλέπεται να μειωθεί στο ελάχιστο η οδική ροή των δρομολογίων διαφυγής λόγω της άναρχης κινήσεως οχημάτων που εκτιμάται ότι κλείσουν τους δρόμους τελείως.

  • Προβλέπεται η διαφυγή εγκλωβισμένων να γίνεται σε μεγάλο βαθμό με τα πόδια.

  • Να υπάρχει ελάχιστη δυνατότητα διάσωσης περιουσιών σε κτήρια κλπ.

3. Κατόπιν τούτων ένα σχέδιο αντιμετωπίσεως εκτεταμένης πυρκαγιάς σ’ ένα τόσο ευαίσθητο χώρο όπως η Ζιά θα πρέπει να περιλαμβάνει τους επιμέρους τομείς:

Τομέας πρόληψης

  • Ενισχυμένο σύστημα παρατηρήσεως και ειδοποιήσεως

  • Ενισχυμένα μέσα πυρόσβεσης στα σπίτια και στα καταστήματα

  • Επιπρόσθετα κινητά μέσα πυρόσβεσης σ’ επίκαιρα σημεία και ετοιμότητα- πληρότητα των δεξαμενών νερού.

  • Ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών στο τι πρέπει να κάνουν .

  • Άσκηση εγκαταλείψεως των οικισμών, σπιτιών, καταστημάτων.

Τομέας αντιμετωπίσεως:

  • Έγκαιρη προειδοποίηση του κόσμου

  • Χειρισμός αλλόγλωσσων.

  • Έλεγχος κυκλοφορίας κεντρικών αρτηριών διαφυγής.

  • Χώροι συγκέντρωσης ατόμων και οδοί διαφυγής σε κάθε συνοικία ή οικισμό.

  • Έλεγχος βραδυπορούντων, αναξιοπαθών και εγκαταλελειμμένων σε απομονωμένα σπίτια.

  • Πρόληψη και καταστολή κλοπών και λεηλασιών.

Τομέας αποκαταστάσεως:

  • Περίθαλψη παθόντων υγείας

  • Διαβίωση και διαμονή αστέγων, οικογενειών, ατόμων με ειδικές ανάγκες.

  • Αποκατάσταση μετά την πυρκαγιά, θέματα οικονομικά κλπ.

4. Η εκπόνηση ενός εγγράφου ολικού σχεδίου για την Ζιά, τώρα με τον νέο Δήμο θα πρέπει να γίνει από κεντρικό όργανο με την συνεργασία των θεσμικών φορέων, αλλά κυρίως των τοπικών αρχόντων και του ίδιου του κόσμου. Για κάθε ένα από τους παραπάνω τομείς θα πρέπει να δίνονται αναλυτικές απαντήσεις ποιος, πως, τι, πότε, και που κάνει ότι κάνει.

Η κοινοποίηση και εκπαίδευση του κόσμου θα πρέπει να γίνει από τους τοπικούς φορείς, ενώ ασκήσεις μπορούν να οργανωθούν είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλες υποχρεώσεις.

5. Εκτελεστές του Σχεδίου θα είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι στις έκτακτες ανάγκες φορείς, οι τοπική εξουσία, οι κάτοικοι και βέβαια εθελοντές.

Η συνδρομή εθελοντικών οργανώσεων είναι και δυνατή και απαραίτητη, συντονισμένη από κεντρικό όργανο, χωρίς ν’ αποκλείεται η ανάληψη πρωτοβουλιών.

Ο τοπικός, και πολλά υποσχόμενος, εθελοντικός «Ωρομένδων» μαζί με εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας όπως η «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης» η «Λέσχης 4 Χ 4» κλπ, αποτελούν ένα εκπαιδευμένο στη Πολιτική Προστασία, έμπειρο (θυμηθείτε τη φωτιά της Καρδάμαινας) αλλά και επιχειρησιακά και ηθικά συνεργάσιμο σύνολο, στο οποίο να προσβλέπουμε μ’ εμπιστοσύνη.

6. Ελπίζουμε όλα αυτά να μείνουν (αν γραφούν) στα χαρτιά και αχρείαστα να είναι. Αν όμως έλθει το κακό, δεν έχουμε κάνει τίποτα και πέρα βρέχει ή τα ρίχνουμε στους συνήθεις ύποπτους όπως το «σύστημα», το (όποιο) κράτος, το ΔΝΤ ή όποιος άλλος υπερβατικός και μη, νομίζω δικαιολογούμαστε να πούμε: «Εμείς τα λέμε, ακούει κανείς;».

Υ.Γ. 1 Οι παραπάνω απόψεις του υπογράφοντος, είναι καθαρά προσωπικές και καμία σχέση δεν έχουν με τυχόν άλλους σχεδιασμούς θεσμικών φορέων και υπηρεσιών για το ίδιο αντικείμενο.

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ.ΑΝ ΕΡΘΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.

    • ΒΛΑΚΩΔΕΣ ΣΙΧΑΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΚΟ.ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ,Η ΦΩΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΟ.ΓΙΑΥΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΣ ΒΛΑΚΑ,ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΑ ΜΠΡΑΒΟ.ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕ.ΑΝΤΕ ΠΑΛΙΟΣΑΛΙΑΡΗ.

  2. Θα καούμε σαν τα ποντίκια, δρόμος χωρίς άλλη διέξοδο. Κίνδυνος θάνατος οι παράγκες με τις πρόχειρες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

    Αλλά μην ανησυχείτε, ο Μαραγκός θα φέρει ελικόπτερα για τους εγκλωβισμένους και σχοινιά για να κατέβουν στο Λαγούδι.. Αλήθεια πόσο μυαλό χρειάζεται για να καταλάβουν ότι είναι αναγκαίος ο δρόμος που από την πλατεία της Ζιάς θα φτάσει στο Λαγούδι και από τον δρόμο της Μηνιέρας στον Επαρχιακό δρόμο… αλλά οι αρμόδιοι έχουν να ασχοληθούν με την βλακώδη γιορτή αγροτικών προϊόντων στην Μαρίνα με φαγητό All inclusive, ότι περισσέψει από τα 5 αστέρων ξενοδοχεία…

    • Και εχεις το πρωτο σχολιο,να μας λεει μπραβο ρε στρατηγε,χωρις να κανει τιποτα,χωρις να γνωριζει τιποτα ο στρατηγος.Αντε καντε καμια δουλεια να βγαλετε το ψωμι σας αντι να γραφετε επιδη σας πληρωνουν.[προς σχολιο 1]Ρουφο-κ@@τες

  3. Τα πραγματα ειναι πολυ απλα! Στην δημοσιότητα ολα τα σενάρια απο την πολιτική προστασια του κυρίου Μαραγκου.Τι.δεν υπαρχουν σχεδια;;

  4. ΓΙΑΤΙ ΕΠΙ «ΧΟΥΝΤΑΣ» ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; 1

    Ενώ οι καταστροφικές πυρκαγιές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνέχεια, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι και οι καταστροφικές πυρκαγιές ήρθαν στην Ελλάδα μαζί με την «δημοκρατία» της μεταπολίτευσης του 1974! Μαζί με τα χρέη, τη φτώχεια, την ανεργία, τους λαθρομετανάστες, την εγκληματικότητα κι όλα τ’ άλλα δεινά.
    Εφτά ολόκληρα χρόνια κυβέρνησε την Χώρα η «χούντα» (όπως την αποκαλεί η κλεφτουριά της μεταπολίτευσης…) κι ούτε μία καταστροφική πυρκαγιά δεν υπήρξε! Γιατί τότε και όχι τώρα;
    Διότι:
    1ον) Το καθεστώς της 21ης Απριλίου είχε εκπονήσει πλήρες σχέδιο προστασίας των δασών και πυρόσβεσης, ο δε κρατικός μηχανισμός λειτουργούσε άμεσα και αποτελεσματικά! Και προληπτικά και κατασταλτικά!

  5. ΓΙΑΤΙ ΕΠΙ «ΧΟΥΝΤΑΣ» ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? 2

    2ον) Υπήρχε έλεγχος των πάντων από το κράτος, και δεν ήταν η Ελλάδα μας ξέφραγο αμπέλι, όπως είναι σήμερα, που έχει μαζευτεί εδώ «κάθε καρυδιάς καρύδι», απ’ όλο τον κόσμο. Έτσι, δεν υπήρχε περιθώριο δράσης ξένων πρακτόρων, οικοπεδοφάγων και πάσης φύσεως εμπρηστών!

    3ον) Εκτός από το κράτος, λειτουργούσαν τέλεια και οι νόμοι. Έτσι, ο κάθε επίδοξος εμπρηστής γνώριζε πολύ καλά πως και θα συλληφθεί οπωσδήποτε και θα πέσει απάνω του βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης!

  6. ο άνθρωπος είχε την ευαισθησία να ασχοληθεί με αυτό το σοβαρό θέμα και καλά έκανε. Ο βλακοφασίστας απο κάτω τι παιχνίδι παίζει και υμνεί τη χούντα; μήπως είναι από αυτούς που βάζουν τις φωτιές για να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση;

  7. Αφήστε τις μαλ…ες και τα τρολαρίσματα το θέμα είναι σοβαρό. Τη δεξαμενή εκεί που την κρύψαν φυσικό είναι να την τρυπήσει κάποιος ψυχάκιας ή τσομπάνος για τα γίδια. Η Ζια είναι θέμα χρόνου να γίνει μπουρλότο τι δεν καταλαβαίνεται.

  8. ΠΟΥ ΣΕ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ? ΞΥΠΝΑ ΚΑΥΜΕΝΕ ΡΑΓΙΑ!!!

  9. ΚΑΙΕΙ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΥΡΠΟΛΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΚΛΠ.

  10. εδώ ομιλούμε για πρόσωπα ασυνείδητα, ανεύθυνα και κυρίως αναίσχυντα. Πρόσωπα που περιφρονούν την Ελλάδα και τον λαό της. Όλη η δραστηριότητα τους εξαντλείται στο να συσσωρεύουν στρατιές τριτοκοσμικών εισβολέων στα διάφορα νησιά και να μειοδοτούν με γειτονικά κράτη εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Μόνο η απόλυτη αναισχυντία θα οδηγούσε αυτούς τους ανθρώπους εμπρός σε 87 νεκρούς, εμπρός σε μια εθνική τραγωδία να δηλώνουν ικανοποιημένοι για τα όσα έπραξαν. Και από αναισχυντία έχουν περίσσια.

  11. ΑΛΗΤΕΣ-ΠΡΟΔΟΤΕΣ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΕΡΝΕΙ ΤΗ ΣΚΙΑ ΣΑΣ ΚΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΑΣ!

    Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δίδυμων 9χρονων κοριτσιών, Σοφίας και Βασιλικής Φιλιπποπούλου, αγνοούμενων από την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.
    Τα δύο κοριτσάκια, θύματα της αναισθησίας, της ανικανότητας και της παλιανθρωπιάς του συριζοψεκασμένου αληταριού που κυβερνάει τη χώρα, βρέθηκαν στο κτήμα-«τάφο» με τα δεκάδες πτώματα, αγκαλιασμένα με τον παππού και την γιαγιά τους στο Μάτι.
    Κι όλοι αυτοί οι συριζοψεκασμένοι που δήλωναν «υπερήφανοι» για την αντιμετώπιση της εθνικής συμφοράς κι ότι αν επαναλαμβανόταν θα έκαναν ακριβώς τα ίδια, που αν είχαν μια σταλιά φιλότιμο θα είχαν πάει να κρεμαστούν, τους «ευχόμαστε» να βλέπουν στον ύπνο τους και στον ξύπνιο τους τα αθώα τους βλέμματα και να τους κυνηγάνε σαν κατάρα σ’ όλη τους τη ζωή

  12. βλακοφασιστας.τοτε στην χουντα υπηρχε συντεταγμενο ωργανωμενο αποτελεσματικο κρατος.

    τωρα τι εχουμε?ενα ληστρικο υποταγμενο δουλικο κρατος στους ναζι της γερμανιας.ξυπνα καυμενε

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ