Του Δημήτρη Χόνδρου
στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Η Κως είναι μια πόλη-γιαπί που μετρά τις πληγές της. Αυτές που άφησε πίσω του ο σεισμός και αυτές που δημιουργεί η αδυναμία της κρατικής μηχανής να ανταποκριθεί στο στοιχειώδες καθήκον της. Να δώσει στους πληγέντες και γεμάτους ανασφάλεια κατοίκους την αίσθηση ότι είναι αρωγός και όχι εμπόδιο στην προσπάθεια να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Πέντε μήνες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου κανένας από όσους αιτήθηκαν το …έκτακτο βοήθημα των 586 ευρώ δεν έχει πάρει ούτε ένα σεντ.
Σε απελπισία οι κάτοικοι
καθυστερούν οι υπηρεσίες
Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να καταβληθεί, για να ανακουφιστούν περίπου 90 οικογένειες που είδαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους να καταστρέφονται, ανέρχεται σε 55 χιλιάδες ευρώ, τότε είναι προφανές ότι δεν τίθεται θέμα οικονομικής δυνατότητας της χώρας αλλά αναποτελεσματικότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών που καταλήγει σε μικρές ανθρώπινες τραγωδίες. Το θέμα δεν αφορά μόνο την Κω. Και άλλες περιοχές που χτυπήθηκαν από σεισμούς και πλημμύρες, όπως η Λέσβος και η Μάνδρα, βιώνουν τα ίδια αδιέξοδα.
Ο Εγκέλαδος έπληξε το σπίτι της οικογένειας του Κ.Μ. δέκα μέρες μετά τον ερχομό του παιδιού τους. Το νεαρό ζευγάρι ήλπιζε, ότι η περιπέτεια της φιλοξενίας τους μετά τον σεισμό θα ήταν σύντομη. Το ίδιο πίστευαν και όσοι ιδιοκτήτες είδαν τα σπίτια τους να χαρακτηρίζονται ακατάλληλα για διαμονή. Η παρέλαση των αρμόδιων υπουργών στο νησί τις πρώτες μέρες, η γρήγορη, προσωρινή επέμβαση στο λιμάνι που επέτρεψε και πάλι την προσέγγιση των πλοίων, καθώς και η εξαγγελία για τη χρηματοδότηση του 80% του συνολικού κόστους των ζημιών δημιούργησε στους κατοίκους την αίσθηση ότι όλα θα πήγαιναν ρολόι. Πέντε μήνες μετά, η αισιοδοξία τους εξανεμίστηκε.
Ο Κ.Μ. ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να υποβάλλουν αίτηση και για το έκτακτο επίδομα αλλά και να συμπληρώσει φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να πάρει τη χρηματοδότηση για να προχωρήσει στην αποκατάσταση των ζημιών που είχαν γίνει. Θα ελάμβανε, σε πρώτη φάση, μετά από έλεγχο, όπως και οι υπόλοιποι πληγέντες το 40% του συνολικού κόστους των ζημιών. Όταν οι εργασίες θα ολοκληρωνόταν και μετά από νέο έλεγχο θα έπαιρναν ένα ακόμα 40%. Ο Κ.Μ. κατέθεσε το φάκελο και περίμενε την έγκριση όμως τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης μετά την τραγωδία στη Δυτική Αττική εξαφανίστηκαν. Χρησιμοποιώντας τον αριθμό πρωτοκόλλου της κατάθεσης του φακέλου, επιχείρησε να επικοινωνήσει με το υπουργείο Υποδομών για να μάθει πότε θα κατέβαιναν ξανά στο νησί. Δεν κατάφερε να πάρει απάντηση.
Στην ίδια θέση βρέθηκαν και άλλοι οικογενειάρχες και επιχειρηματίες. Μην μπορώντας να βρουν λύση από το κράτος και με την τουριστική σεζόν, η οποία ξεκινά από τον Μάρτιο, να έρχεται όλο και πιο κοντά, αποφάσισαν να προχωρήσουν, χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις, στην αποκατάσταση των ζημιών. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα χάσουν τη χρηματοδότηση και το γνωρίζουν. Κάποιοι από τους πληγέντες αποφασίζουν να επιστρέψουν στα χαρακτηρισμένα ως προσωρινά ακατάλληλα σπίτια τους, μη αντέχοντας το πρόσθετο έξοδο του ενοικίου. Άλλοι, δεν έφυγαν ποτέ. «Που να πάω;» ρωτά η Ι. Κ. η οποία εξακολουθεί να μένει στο χαρακτηρισμένο ως «ακατάλληλο» σπίτι της σε λαϊκή γειτονιά της πόλης. «Στο σεισμό ένοιωσα ανήμπορη μπροστά στη δύναμη του Θεού. Τώρα, νοιώθω αβοήθητη εξαιτίας της αδιαφορίας των μεγάλων».
Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης. Η καθυστέρηση στον έλεγχο των μελετών που έχουν κατατεθεί για την αποκατάσταση των ζημιών, τους έχει θορυβήσει. «Κάθε μέρα καθυστέρησης των ελέγχων συνεπάγεται εβδομάδες καθυστέρησης των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν» σημειώνει σε επιστολή της προς τον Χρ. Σπίρτζη και την Έλενα Κουντουρά, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ντίνα Σβύνου και τονίζει ότι τα ξενοδοχεία που έχουν υποστεί ζημιές κινδυνεύουν να μείνουν εκτός λειτουργίας και για την περίοδο του 2018 με όλες τις συναγόμενες επιπτώσεις (πτωχεύσεις, αύξηση ανεργίας).
H αργοπορία θα θίξει τον τουρισμό
«Γραφειοκρατία και παραλογισμός»
«Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση που δυστυχώς έχει κόστος για το νησί, την τοπική οικονομία και τους πολίτες. Θεωρώ απαράδεκτο, όχι μόνο να μην έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε όσους έχουν αποδεδειγμένα ζημιές στα σπίτια τους και στις επιχειρήσεις τους, αλλά να έρχονται και αντιμέτωποι με τον παραλογισμό και τη γραφειοκρατία του κράτους» δηλώνει στο «Βήμα» ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κυρίτσης. Ο κ. Κυρίτσης, τονίζει, ότι στις υποδομές «τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν στις λιμενικές εγκαταστάσεις» και επισημαίνει ότι « εφόσον δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι οι εγκαταστάσεις για την κρουαζιέρα θα είναι έτοιμες εγκαίρως, οι εταιρείες θα βγάλουν την Κω από τους προορισμούς τους». Η Κως είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα και πράγματι, τα στοιχεία που αφορούν την κρουαζιέρα είναι απογοητευτικά. Το 2014, προσέγγισαν το λιμάνι του νησιού 80 κρουαζιερόπλοια. Με την προσφυγική κρίση, το 2015, μειώθηκαν στα 40. Φέτος, υπολογίζεται ότι θα πέσουν στα 6. Νεότερα δεν υπάρχουν και για την αποκατάσταση των ζημιών σε 3 σχολεία της πόλης. «Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση παρά το γεγονός ότι ο δήμος ολοκλήρωσε άμεσα τις μελέτες» λέει ο κ. Κυρίτσης.
Το 2018 φαίνεται ότι θα είναι πολύ καλή σεζόν για την Κω, αλλά οι τουρίστες θα βρεθούν να κάνουν βόλτες στο ιστορικό κέντρο της πόλης ανάμεσα σε κατεστραμμένα μνημεία και πρόχειρα υποστυλώματα. Και ο επισκέπτης του περασμένου Αυγούστου που θα ξαναέλθει στο νησί, θα δει το ίδιο ακριβώς σκηνικό. Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα..
Μαρτυρία
«Τι να κάνω;», λέει στο «Βήμα» ο Δ. Σ. ιδιοκτήτης μιας μικρής τουριστικής επιχείρησης. «Πέρσι παρήγγειλα εμπόρευμα και μου έμεινε. Το μαγαζί με το σεισμό έκλεισε, Ιούλιο μήνα, πάνω στη κίνηση. Αν δεν ανοίξω και φέτος, που η χρονιά θα είναι καλή, χάθηκα».
Παλιό το κόλπο. Η δευτεροβάθμια ακόμα τα ψάχνει από την Αθήνα οι οικοδομικές άδειες και όλοι αναγκαστικά έφτιαξαν όπως μπορούσαν στις επιχειρήσεις και τις ζημιές για να επιβιώσουν…. ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ και τα Κ@λαβρέζικα…
Και τα 5 χιλιάρικα ΔΕΝ θα πάρει κανένας και το ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν και από την 1η του Γενάρη θα έχουμε ΦΠΑ 24 % λόγω της νησιωτικότητας που κάθε τόσο εξαγγέλλουν οι γιαλατζί φασιστοαριστεροί με τις ΔΕΞΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ και τα δεκάδες σπίτια για να μένουν… Δεν ζητάτε από τον τοπικό μας βουλευτή να σας βολέψει σε κάποιο από αυτά;
Για να δουλέψουν οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να πετάξουν τα σπασμένα, να επισκευάσουν τις επιχειρήσεις τους για μην χάσουν την σεζόν. ΜΕΡΙΚΟΊ ΠΕΤΑΞΑΝ ΜΕ ΜΠΟΥΛΤΟΖΑ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ…
ΤΩΡΑ ΠΕΦΤΕΙ ΔΟΥΛΕΜΑ, ΨΕΥΤΙΑ ΚΑΙ ΛΑΐΚΙΣΜΟΣ από τον Κάπτεν Ηλία ακόμα και στην ΚΑΛΥΜΝΟ… Σου λέει, σε ένα χρόνο το πολύ μέχρι τον Σεπτέμβρη θα γίνουν εκλογές μέσα στους πανηγυρισμούς για δήθεν απόδραση και «ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ» πριν φανούν τα ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΖΙΚΙΑ από 1/1/2019… η περικοπή στις συντάξεις 20% και του αφορολόγητου… ΠΡΈΠΕΙ να προλάβουν πριν φάμε το ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΤΟ που έτσι και αλλιώς έρχεται να κλέψουν χρόνο πριν και πάμε ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟοοοο…. ΟΜΩΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΈΛΟΥΝ ΧΡΟΝΙΆ, ΦΡΑΓΚΑ, ΜΕΛΕΤΕΣ, ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ, ΚΑΙ ΌΧΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ.
Οι μποχαλαράδες νομίζουν οτι είναι επι εποχή ΠΑΣΟΚ/ΝΔ που κλέβανε το κράτος αβέρτα με μαιμού τιμολόγια και αποδείξεις για επιδοτήσεις κλπ.Ας προσέχατε να είχατε καλούς μηχανικούς και καλά υλικά να μην γκρεμιζόντουσταν τα τσαντήρια σας!
1ον Κύριε Κιάρη κάντε και λίγο δημοσιογραφία, μιληστε με δήμο, πρόνοια και βουλευτή για το θέμα… Ασκίστε πίεση…
2ον μήπως οι σεισμοπαθείς πρέπει να οργανωθούμε; (ομάδα στο Facebook) και να οργανώσουμε κάποια διαμαρτυρία και συνάντηση με τον Καματερό…;
3ον Ο δήμος επίσης πρέπει να πιέσει…
Δυστυχώς πρέπει να δράσουμε για τα αυτονόητα…
ΑΣ ΜΗΝ ΑΗΣΥΧΟΥΜΕ ΤΡΕΧΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ Ο ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΤΕ?ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ Κ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.ΘΑ ΣΑΣ ΤΑΙΖΟΥΝ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ Κ ΘΑ ΣΑΣ ΖΗΤΑΝΕ ΨΗΦΟΥΣ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ Κ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑΣΕΤΕ ΚΑΘΕΣΤΕ Κ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΧΟΝΤΡΟ ΓΑΖΙ?ΠΟΙΟΙ?ΤΑ ΤΣΟΓ….ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΦΤΥΣΙΜΟ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ