Δ. Καλλούδης: Νομίζετε όλοι εσείς οι Κώοι ότι ο Ιπποκράτης είναι Κώος; Λάθος…

17
3049
 Με ένα σκωπτικό και αρκετά δηκτικό σχόλιο στο facebook ο συμπατριώτης μας σκηνοθέτης, Δημήτρης Καλλούδης, δίνει μια πολύ εύστοχη συνέχεια σε όσα έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα για την τραγική αδράνεια, των εκάστοτε τοπικών αρχών, στο θέμα της ανάδειξης του μεγάλου μας προγόνου, στο μέτρο και στο βαθμό που θα άρμοζε, για τη γενέτειρα μιας τόσο εμβληματικής προσωπικότητας.

Νομίζετε όλοι εσείς οι Κώοι ότι ο Ιπποκράτης είναι Κώος; Λάθος.

Ο Ιπποκράτης είναι από την Λάρισα, από την Επίδαυρο, αλλά και από τα Μούγλα (Τουρκία). Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ένα σύμβολο, άρχοντες δημοτικοί, ενα μεγάλο παγκοσμίως όνομα, που σας κληροδότησε ο μέγιστος Ιπποκράτης και παλιμπαιδίζετε γύρω από το όνομα του.

Είναι μεγάλη ντροπή για την Κω να έχει κατά καιρούς 4(τέσσερις) Κωους βουλευτές και να μην έχουν κάνει ένα βήμα να προάγουν την Ιπποκρατική Ιδέα, που θα μπορούσαν και οι τέσσερις να συνεννοηθούν, και να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες, που θα περίμεναν οι πολίτες της Κω, έστω και μια σχολή τραυματιοφορέων στο όνομα του Ιπποκράτη.

Δεν μιλάω για ιατρική σχολή που κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί γιατί θα ήμουν εκτός καιρού και κλίματος.
Να είστε σίγουροι Δήμαρχοι και Βουλευτές ότι η απουσία και η ανυπαρξία σας περί τον Ιπποκράτη, σας έχει στιγματίσει και θα απολογηθείτε κάποια στιγμή.
Ο Ιπποκράτης είναι ιδέα, είναι σύμβολο, είναι εκείνος που δίδαξε την ιατρική επιστήμη και θα έπρεπε στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι, στην είσοδο της πόλης να υπάρχουν αγάλματα που να υποδηλώνουν ότι ο Ιπποκράτης είναι Κώος.

Τα παιδιά στο σχολείο να γνωρίζουν και να γίνονται ειδικά μαθήματα περί τον Ιπποκράτη, να εμπεδώσουν την Ιπποκρατική ιδέα και να την μεταλαμπαδεύσουν όπου πάνε και όπου βρεθούν, να είναι υπερήφανοι για την καταγωγή τους και να μιλάνε με θαυμασμό για τον Ιπποκράτη και για την Κω.
Χαιρετώ την εξουσία, αλλά την απεχθάνομαι.

(Από τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ιπποκράτη στα Μούγλα της Τουρκίας:

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κύριε Καλλούδη,αποδέχομαι και προσυπογράφω.
    Είμαι κι’ εγώ νησιώτης, Κρητικός και Ικαριώτης. Και τα δύο νησιά έχουν ονόματα τρανταχτά, που οι κάτοικοί τους τα εκμεταλλεύτηκαν ποικιλοτρόπως. Μίνωα, Μινώταυρο, Βενιζέλο, Καζαντζάκη, ακόμη και τον Ζορμπά, οι δε Ικαριώτες τον μύθο του Ίκαρου. Εδώ έχουμε το επίσης τρανταχτό όνομα, τον μοναδικό Ιπποκράτη, αλλά πέρα βρέχει. Προτιμούμε τα ξενόφωνα Ryan Air και All Inclusive. Πλάκα δεν έχει………………

    • Τόσα χρόνια που ήσουνα να έκανες και κανένα ντοκιμαντέρ για τον Ιπποκράτη και για όσα τώρα ζητάς από τους άλλους;

      • ΟΤΑΝ ΕΦΤΙΑΞΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ
        ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΩΟΙ ΤΟ ΧΛΕΥΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΑΝ. ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΤΟΥΣ.

  2. ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ,ΕΝΩ ΜΕΡΙΚΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΑΛΑ ΦΟΒΟΥΝΤΕ ΤΟΥΣ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΥΣ,ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ,ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ,ΚΑΚΟΨΥΧΟΥΣ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ.ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ… ΜΙΛΑΜΕ.

  3. Το νησι δεν εχει φτασει ποτε στα χρονικα,στο χαλι που ειναι τωρα.Γιατι οι κωοι πολιτες δεν ξεσηκωνοντε εναντια σε τουτη την δημοτικη αρχη.Οσο δεν κανετε τιποτα τα πραγματα θα γινοντε χειροτερα.Ξυπνατε πατριωτες.

  4. Τι να βαλουν το αγαλμα του ιποκρατη σε λιμανια και αεροδρομια::::::::::;

    Αυτοι αδερφε μου στον δημο,ξερουν να βαζουν αγαλματα στην μαρινα και στις πλατειες για τους δικους τους.Ξερει ολο το νησι για ποια προκειτε.Απο καταστροφη σε καταστροφη μας πανε αυτοι.Ο κοσμος αγανακτησε.

  5. Συνεχεια μας εχουν πρηξει για την ιπποκρατικη κω,νησι του ιπποκρατη,τα ιδια κ τα ιδια πολλα χρονια.Ορκωμοσιες χωρις αντικρισμα,ιπποκρατειο ιδρυμα για το συμφερον των ημετερων κλπ

  6. Έπρεπε να έχουμε το καλύτερο νοσοκομείο στην Ελλάδα ! Τα αγάλματα και οι σχολές έρχονται μετά !

  7. Διαβάζοντας τα παραπάνω καταλαβαίνω γιατί πάμε κατα διαβόλου και τοπικά και γενικά…..
    Ω ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΧΩΡΑ ΤΙ ΠΠΡΣ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΩΡΑ

    • ΣΤΟΝ 555…ΕΠΙΚΡΟΤΩ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΩ!!! ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΕΛΙΚΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΟΙ «ΞΕΝΟΙ»ΓΥΡΩ «ΧΟΡΕΥΟΥΝ» ΚΑΙ ΜΑΣ «ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΨΙ»
      ΠΠΡΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΦΙΛΕ!ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ!

  8. Δημητρη,είσαι τελεια σωστος και ξεκαθαρος και δεν ειναι μονο αυτο,μηπως κανανε νοσοκομείο;μηπως κανανε λιμανι;τι κανανε οι πρωτοκλασατοι μας τα τελευταια χρονια;μονο κολωνακια και τρενακια,αυτοι ειναι,να τους χαιρομαστε και να τους καμαρωνουμε.

  9. Μην ανχωνεστε η Κως εβγαλε εναν καινουργιο Ιπποκρατη ο οποιος διδασκει
    Σε γνωστη σχολη στην αθηνα και μαθαινει
    Τα παιδια πως να βοηθουν του Κωους.
    Ονομα αυτου θελετε κουιζ?
    Χασατε …………..η απαντηση

  10. Κάνουν κάποιοι κάτι καλό, για το τόπο τους κατά γενική ομολογία 5-10 θα πουν τις λαλακίες για να ξεχωρίσουν από τους λαλάκες αντί να δράξουν την ευκαιρια και να το κάνουν μόνιμο και ωφέλιμο για την ιδιαίτερη πατρίδα τους . Τα δε λαμόγια αφού έχουν την κομπιναδόρικη πονηριά άρπαζουν την ευκαιρία να οικονομήσουν απο κονδύλια και χρηματοδοτήσεις της ΕΕ. Το καλύτερο οικόπεδο του κόσμου γεμάτο με τον καθε ηλίθιο κράχτη- κομπιναδόρο αρκεί να ξεχωρίσει και να φάει αλλά και ένα λαο που κοιμάτε .

  11. Το 1970 κάνω ένα δεκάλεπτο ντοκυμαντέρ, με αφορμή το ξενοδοχείο Δήμητρα. ΥΕΝΕΔ. Το 1972 καλεσμένος του δήμου δημιουργώ ωριαίο ντοκυμαντέρ. Ήθη και έθιμα στην Αντιμάχεια ΥΕΝΕΔ το 1973.Το ’74 ημίωρο δικής μου παραγωγής. 1985 παραγγελία του Καλουα ημίωρο για τον Ιπποκρατη και την Κω. Το ’96 Ασκληπιός και Ιπποκράτης στη Κω, σε δύο γλώσσες. Και 2015 ντοκυμαντέρ που υπερηφανεύομαι, για τους μετανάστες. Αυτά ως απάντηση για κάποιον φίλο, που είπε «τώρα το θυμήθηκες»? Και γιατί δεν κάνω ένα ντοκιμαντέρ για τον Ιπποκρατη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ