Β. Γεωργούλης: Συγνώμη κ. Φάμελε, άλλο Εθελοντής κι άλλο αντικαταστάτης κρατικών υπηρεσιών

1
3079

Βλέποντας στον Σκαι το πρωί λίγο πετυχαίνω τον κο Φαμελο να μιλάει για αναδάσωση και να ζητάει έμμεσα από το σταθμό μιας και κάνει εθελοντικες δράσεις να τις κάνει στις προβλεπομενες περιοχές. Συγνώμη κύριε, περιμένετε από τους εθελοντές να αναδασωσουν; Εθελοντές δασοπυροσβεστες, εθελοντές καθαριστες, εθελοντές κηπουρός εθελοντές….. Για να χαλαρωνουμε λίγο.

Εθελοντής δεν είναι αυτός που αντικαθιστά μια δημόσια υπηρεσία άνευ πληρωμής. Εθελοντής είναι αυτός που επώνυμα η ανώνυμα πέρα από την δουλειά του προσφέρει με κάθε τρόπο άνευ μισθού ή ανταλλαγματος σε συνεργασία με το δημόσιο μερικές φορές ή φορείς στο κοινωνικό σύνολο η σε άτομα με σοβαρά προβλήματα.

Αυτός που βοηθάει και συμπληρώνει τις ατέλειες του συστήματος και όχι αυτός που αντικαθιστά το σύστημα. Με αφορμή τα παραπάνω θα ήθελα να επισημάνω… Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κίνημα σε όλες τις περιοχές του κόσμου που έχει σκοπό να βοηθά το κοινωνικό σύνολο, να συμπληρώνει τις κρατικές δυσλειτουργιες και σε πολλές περιπτώσεις να δίνει λύσεις σε καθημερινά προβλήματα που αφορούν τους πολίτες συνολικά αλλά και ατομικά. Αυτό το κίνημα αποτελείται από ομάδες, συλλόγους αλλά και μεμονωμένα άτομα επώνυμα η ανώνυμα.

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές δημιουργείτε η παρεξήγηση, μιας και η γραμμή είναι λεπτή μεταξύ των εθελοντών και των δωρεάν αντικαταστων κρατικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες επαναπαυονται στην ύπαρξη των εθελοντών και δυστυχώς δεν πραττουν τα αυτονόητα της εργασίας τους. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν πρέπει να γίνετε, μιας και ο εθελοντής είναι ο απλός πολίτης ανώνυμος η επωνυμος, ο οποίος από το υστερημα του ή τον ελεύθερο χρόνο του προσπαθεί για το καλύτερο των γύρω του αλλά και του εαυτού του, μιας και η εκάστοτε τοπική κοινωνία είναι και η δική του κοινωνία.

Με τον εθελοντισμο βελτιωνεις, ανακουφιζεις, σωζεις σε ορισμένες περιπτώσεις. ΔΕΝ αντικαθιστας και ΔΕΝ αμοιβεσαι υλικά. Ο εθελοντισμός ΔΕΝ έχει κόμματα και παραταξεις. ΔΕΝ έχει πολιτική ιδεολογία. Εθελοντής είναι ο Βαγγέλης, ο οδοκαθαριστης που μαζεύει καπάκια για καροτσακια αλλά και Δημήτρης, ο εφοπλιστης που δωριζει ένα σύγχρονο ιατρικό μηχάνημα σε ένα νοσοκομείο. Ανάλογα με τις δυνατότητες του καθένα μας ο εθελοντισμός παίρνει σάρκα και οστά με την προσφορά και την δωρεά πάνω από όλα ψυχής και μετά υλικών.

Σας ευχαριστώ

Βασίλης Γεωργουλης

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ