Δάνεια: 250.000 ιδιοκτήτες σπιτιών στο κόκκινο – Το σχέδιο για κούρεμα χρεών

2
1197
100.000 σπίτια θα περάσουν βγαίνουν “κόκκινα” από τις τράπεζες
– Το σχέδιο των τραπεζών για λύση σε 250.000 δάνεια
– Πως το δάνειο μπορεί να “σπάσει” για να μειωθεί το κόστος
– Ποιοι θα μπορέσουν να μειώσουν το χρέος τους

Δεν είναι ένα και δύο είναι 250.000 τα δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο και οι τράπεζες φαίνεται ότι αλλάζουν πολιτική, περνώντας σε επιθετική γραμμή για τη λύση στο θέμα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι 150.000 δανειολήπτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους τους τελευταίους 8 με 12 μήνες, ενώ υπάρχουν και 100.000 δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να ρυθμίσουν το δάνειό τους πληρώνοντας ακόμη και μια μικρή δόση.
Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα Ειδήσεις, έρχεται ένα διπλό σχέδιο για την αντιμετώπηση της κατάστασης που διαμορφώνεται.
Το ένα μέρος του σχεδίου που αφορά σε εκείνα τα κόκκινα δάνεια τα οποία είναι προβληματικά μέχρι τον τελευταίο χρόνο προβλέπει “σπάσιμο” του δανείου. Η εμπορική αξία του ακινήτου θα είναι αυτή που θα καθορίζει το ποσό που θα πρέπει από εδώ και πέρα να πληρώσει ο δανειολήπτης και έτσι η δόση θα μειώνεται. Το υπόλοιπο μέρος του δανείου θα παγώνει και εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπείς μετά την αποπληρωμή του νέου ποσού θα διαγράφεται.
Το δεύτερο σχέδιο που αφορά στα δάνεια που είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν προβλέπει παραχώρηση του ακινήτου από τον δανειολήπτη στην τράπεζα.
Ο δανειολήπτης, χωρίς δικαστική παρέμβαση θα πρέπει να δεχθεί να παραχωρήσει το ακίνητο στην τράπεζα. Στη συνέχεια το ακίνητο θα εκτιμηθεί και είτε θα πωληθεί είτε η τράπεζα με βάση την αξία θα διαγράψει το μέρος του δανείου που αντιστοιχεί στο ποσό.
Το υπόλοιπο μέρος του δανείου είτε θα διαγραφεί είτε ο δανειολήπτης θα κληθεί να καταβάλει μια πολύ μικρή δόση κάθε μήνα για την αποπληρωμή του.

ΠΗΓΗnewsit.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και στις 2 περιπτώσεις δεν μπορεί να πληρώσει αλλά στην δεύτερη παραδίδει το ακίνητο και εξακολουθεί και χρωστάει και φυσικά από τότε που πήρε το δάνειο όλο και κάτι θα έχει πληρώσει. Οπότε και κερατάς και δαρμένος.
    Για την πρώτη περίπτωση του λέει η τράπεζα χρωστάς την εμπορική αλλά χρωστάς και το υπόλοιπο. Πληρώνει λοιπόν κανονικά (αν μπορεί φυσικά γιατί αλλιώς πάει στην δεύτερη κατηγορία) τις μειωμένες δόσεις και όταν ξοφλήσει την εμπορική αξία θα του χαρίσει το υπόλοιπο; Και γιατί δεν του το χαρίζει από την αρχή; Μήπως έχει σκοπό να προσαρμόζει την εμπορική με τα χρόνια;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ