Γερμανία: Καταρρέουν μισθοί και κατανάλωση – Η Ευρώπη οδηγείται στην φτώχεια | Τα πρώτα πιθανά σημάδια του ΚΡΑΧ

0
3914

Τι μεταδίδεται…
Η εγχώρια κατανάλωση συνεχίζει να μην δίνει ώθηση ανάπτυξης στην Γερμανία. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,2% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι Γερμανοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν πρόσφατα να δεχτούν σημαντικές απώλειες πραγματικών μισθών. Η χώρα διολισθαίνει καθημερινά στην αβεβαιότητα!

Το γερμανικό λιανικό εμπόριο στέλνει σαφώς αρνητικά οικονομικά μηνύματα. Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, δεν υπήρχε ακόμη κανένα κίνητρο τόνωσης που να προέρχεται από το λιανικό εμπόριο. Οι πραγματικές πωλήσεις, ειδικά των τροφίμων, μειώθηκαν κατά 1,2% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και μάλιστα μειώθηκαν κατά 2,3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Τα πράγματα δείχνουν επίσης άσχημα για τις λιανικές πωλήσεις πέραν των τροφίμων. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, οι πωλήσεις εκτός τροφίμων μειώθηκαν κατά 2,2 τοις εκατό σε πραγματικούς όρους. Οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου και ταχυδρομικών παραγγελιών υπέστησαν επίσης σημαντικές απώλειες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, στο μείον δύο τοις εκατό.

Αυτό δείχνει ότι η Γερμανία δεν θα ξεπεράσει την οικονομική της κρίση τόσο γρήγορα. Η πτώση των μισθών στην Bundesrepublik ευθύνεται πρωτίστως για την πτώση της κατανάλωσης. Οι Γερμανοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν πρόσφατα να αποδεχτούν σημαντικές απώλειες πραγματικών μισθών. Μόνο το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι εργαζόμενοι κατάφεραν να επιτύχουν μια μικρή αύξηση 0,1 τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα προηγούμενα τρίμηνα, ο πληθωρισμός κατέστρεψε τις αυξήσεις των μισθών.

Με την κατάρρευση του γερμανικού επιχειρηματικού μοντέλου λόγω των κυρώσεων στην Ρωσία και του σχετικού υψηλού ενεργειακού κόστους, οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο δυσοίωνες!!!

photo freepik/el.gr

«Κάτι θα συμβεί», λένε οικονομολόγοι: Τα πρώτα πιθανά σημάδια του ΚΡΑΧ

Πότε θα καταλάβει κάποιος πως κοντοζυγώνει κατάρρευση και δεν είναι απλά ένα παροδικό φαινόμενο…
Με τα επίπεδα χρέους να φτάνουν σε υψηλά όλων των εποχών στις περισσότερες μεγάλες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, κυρίως της Δύσης, και με τους δείκτες χρέους ως προς το ΑΕΠ να βρίσκονται επίσης σε μεγέθη ρεκόρ, υπάρχουν οικονομολόγοι που βλέπουν την καταιγίδα να έρχεται!

Όπως σχολιάζεται, «η κρίση χρέους μπορεί να μην είναι επικείμενη, αλλά είναι αναπόφευκτη. Όταν συμβεί, μπορεί να παρουσιάσει την μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή όλων των εποχών».

Σήμερα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, όλοι έχουν τεράστια χρέη, αλλά όλοι έχουν κεντρικές τράπεζες που μπορούν απλά να αγοράσουν το χρέος τυπώνοντας χρήματα για να αποφύγουν την χρεοκοπία.

Τι θα γίνει όμως όταν οι πληρωμές σταματήσουν ακόμα και με τεχνητό τρόπο;;;

Οι ίδιες οι λέξεις τράπεζα και πτώχευση είναι στενά συνδεδεμένες. Η λέξη πτώχευση προέρχεται από την ιταλική «banca rotta», που κυριολεκτικά σημαίνει «σπασμένη τράπεζα». Η ιστορία λέει ότι στην Ιταλία της Αναγέννησης υπήρχε μια παράδοση να σπάνε τον πάγκο ενός τραπεζίτη εάν αθετούσε την πληρωμή. Για να δει το κοινό ότι ο τραπεζίτης, ο ιδιοκτήτης του πάγκου, δεν ήταν πλέον σε θέση να συνεχίσει την επιχείρησή του.

Παρά τα ισχυρά αποθέματα ασφαλείας, παρά την εποπτεία, οι τράπεζες μπορούν να χρεοκοπήσουν, ειδικά αν αυτό αποφασιστεί άνωθεν, προκειμένου να επιβληθούν πολιτικοοικονομικές αλλαγές στον δυτικό κόσμο, τις οποίες ο κόσμος δεν θα δεχόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες!

Οι οικονομολόγοι περιμένουν πως κάτι θα συμβεί! Για να καταλάβει κανείς εάν πρόκειται για ένα συστημικό κρακ ή ένα παροδικό κύμα τριγμών, οι επενδυτές θα πρέπει να αναρωτηθούν για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής και παρουσιαστής της εκπομπής «Mad Money» του CNBC, Τζιμ Κρέιμερ:

«Υπάρχει γερό πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα; Η Fed κάνει κάποιες κινήσεις ή αυξάνει τα επιτόκια όταν μεγάλες εταιρείες καταρρέουν και βρίσκονται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία; Υπάρχουν bank runs (ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΠΑΝΙΚΟΙ) σε ολόκληρη την χώρα; Εάν οι απαντήσεις αυτές τείνουν προς το ναι, η πτώση είναι άρρηκτα και συστημικά συνδεδεμένη με την πραγματική οικονομία, κάτι το οποίο σημαίνει πως η όποια χώρα (ή ένα τραστ κρατών) μπορεί να καταρρεύσει»,

photo freepik/el.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ