Δείτε τι απέμεινε από το εργοστάσιο της ΙΖΟΛΑ στην Θήβα. Κατασκεύαζε 800.000 ηλεκτρικές συσκευές ετησίως (drone)

0
4873

Τι απέμεινε από το εργοστάσιο της ΙΖΟΛΑ στην Θήβα. Κατασκεύαζε 800.000 ηλεκτρικές συσκευές ετησίως (drone)

 

Η Ιζόλα είναι μια ελληνική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών.

Advertisement

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής είναι στην Πολωνία και η εταιρεία αποτελεί θυγατρική της Γ.Ε. Δημητρίου α.ε.ε.

Στο παρελθόν οι εγκαταστάσεις βρίσκονταν στην Θήβα όπου κατασκευάζονταν μια μεγάλη γκάμα ηλεκτρικών συσκευών όπως ψυγεία, κουζίνες, τηλεοράσεις και θερμοσίφωνες. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικής επιχειρηματικότητας στον τομέα της βιομηχανίας κατά την μεταπολεμική περίοδο και την περίοδο εξηλεκτρισμού της Ελλάδας.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1930 από Μικρασιάτες πρόσφυγες με δραστηριότητα αρχικά στην εμπορία υδραυλικών ειδών και σωλήνων, ενώ το 1937 περιήλθε στον πλήρη έλεγχο του Παναγιώτη Δράκου.

Υπό την ηγεσία του Γεωργίου Δράκου, γιου του Παναγιώτη, η Ιζόλα αναδείχθηκε σταδιακά σε μια από τις εταιρείες-πρωταγωνιστές του κλάδου: το 1951 κατασκεύασε την πρώτη ελληνική κουζίνα και τον επόμενο χρόνο το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο.

Advertisement

Οραμα της οικογένειας, το οποίο αποτυπωνόταν και στις διαφημίσεις της εποχής, ήταν «να φέρει τον πολιτισμό σε κάθε σπίτι». Ταυτόχρονα ο Γ. Δράκος προχώρησε στη συγκρότηση νέων εταιρειών, σε συνεργασίες και σε συγχωνεύσεις, δημιουργώντας τον όμιλο Ιζόλα.

Κάποιες από αυτές ήταν τα Ηνωμένα Σωληνουργεία ΙΒΣ σε συνεργασία με τις οικογένειες Σβορώνου και Στασινόπουλου, ενώ είχε συνεργασίες με ξένες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών, όπως η Whirlpool, η Philips, η Rheem, η Ignis. Κατά τη δεκαετία του ’60 και στις αρχές του 1970 ο όμιλος Ιζόλα αύξησε επίσης τη συμμετοχή του σε μια σειρά επιχειρήσεων, όπως στις Λαυρεωτική ΑΒΕ, Αζίνκο ΑΒΕ, Μεταλλικαί Κατασκευαί Α.Δ., ΒΕΣ Α.Ε., Ξυλάνη ΑΒΕ, Ιζολογκάζ Α.Ε. κ.ά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Γ. Δράκος διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ επί σειράν ετών, αλλά και πρόεδρος του συνδέσμου την περίοδο Ιανουαρίου 1958 – Απριλίου 1960 και την περίοδο Απριλίου 1962 – Απριλίου 1966.

Η Ιζόλα, που στις αρχές της δεκαετίας του ’70 φιγουράριζε στη λίστα με τις κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις, αρχίζει να δέχεται τον ανταγωνισμό από την Πίτσος, ειδικά μετά την εξαγορά της τελευταίας από τους Γερμανούς.

Η διοίκηση της Ιζόλα επιτίθεται με εκσυγχρονισμό του εργοστασίου που διέθετε στη Θήβα, κίνηση που δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το 1977 η Ιζόλα ενώνει τις δυνάμεις της με την έτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών, την Εσκιμό, και δημιουργούν την εταιρεία Ελίντα, στην οποία συμμετέχει και η Εθνική Τράπεζα.

Advertisement

Στην πραγματικότητα αυτή είναι η αρχή του τέλους και για τις δύο εταιρείες: το 1984 η Ελίντα περνάει στον περίφημο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων για τις λεγόμενες προβληματικές επιχειρήσεις.

Το 2015 ξεκίνησε ξανά η διάθεση ηλεκτρικών κουζινών με το σήμα Ιζόλα από την επιχείρηση «Γ. Ε. Δημητρίου», η κατασκευή όμως των συσκευών γίνεται στην Πολωνία.

Δείτε το βίντεο drone του CHRIS.P-LifeAfterGravity, με τις πρώτες εγκαταστάσεις της Ιζόλα. Από εκεί ο “πολιτισμός έφτασε σε κάθε ελληνικό σπίτι”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ