Καμιά ουσιαστική πληρωμή δεν έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σιωπητήριο για το νέο φιάσκο

0
4701

Παρά τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, για ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των πληρωμών των άμεσων ενισχύσεων και των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που εκκρεμούν, από την Παρασκευή (30 Ιουνίου), για ακόμη μια φορά είχαμε ένα «φιάσκο», με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη οργή του αγροτικού κόσμου.

Όπως καταγγέλλεται από πλήθος αγροτών, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα καταβληθούν περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε 630.000 περίπου δικαιούχους, τελικά πιστώθηκαν μόλις 17 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

Ουσιαστικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, πλήρωσε κάποιες εκκαθαρίσεις από τη ενιαία ενίσχυση του 2022.

Δεν είχαμε κάποια πληρωμή για μεταβιβάσεις ούτε είχαμε πληρωμή για τα αγροπεριβαλλοντικά (έπρεπε να πληρωθούν μέχρι τέλος του Ιουνίου). Ούτε πληρώθηκε πρασινίσμα, νέοι γεωργοί, καθώς και πληρωμές των συνδεδεμένων καθεστώτων, μικρών νησιών Αιγαίου κ.α.

 

 

Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες πληρωμών και το χειρότερο είναι ότι δεν μιλά η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που πήρε και στον λαιμό της τη νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ, η οποία ανακοίνωσε και αυτή τις πληρωμές του Οργανισμού, στις 29 Ιουνίου 2023.

Είναι σίγουρο ότι ο οργανισμός πληρωμών γνωρίζει καλά να κάνει … φωτογραφικούς διαγωνισμούς και να μοιράζει δημόσιο χρήμα αλλά ούτε έχει πληροφοριακά συστήματα να κάνει σωστούς ελέγχους ούτε φάινεται να … μπορεί να κάνει μια σωστή πληρωμή στους δικαιούχους παραγωγούς.

 

 

Ελπίζουμε ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, που ήταν πρώην δήμαρχος Τρικκαίων και γνωρίζει τα αγροτικά προβλήματα, να ενισχύσει με νέες τεχνολογίες τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να μπορεί να κάνει την δουλειά του, που είναι να πληρώνει τα ευρωπαϊκά χρήματα στους δικαιούχους αγρότες της χώρας μας στην ώρα τους.

Χειρότερα δεν θα μπορούσε να έχει πάει με τις φετινές πληρωμές, χάος ΟΠΕΚΕΠΕ

Κρεμασμένοι στα ATM’s και στα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι αγρότες σε όλη τη χώρα, μιας και οι επίσημες ανακοινώσεις της διοίκησης (υπουργείο- ΟΠΕΚΕΠΕ) αποδείχθηκαν γράμμα κενό και οι πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν αντιστοιχούν ούτε στο 10% αυτών που θα ´πρεπε να γίνουν, δηλαδή των 200 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν επισήμως.

IMG_3690_2
Οι αγρότες δεν ενδιαφέρονται για το ποιος συλλέγει τα στοιχεία, ούτε ποιος κάνει τους λογαριασμούς. Οι αγρότες θέλουν να πληρώνονται σωστά και στην ώρα τους. Για να μπορούν και οι ίδιοι να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Όμως φαίνεται καθαρά, άλλη μια φορά ότι πολιτικοί και εργολάβοι άλλα έχουν στο νου τους.

Επι της ουσίας τώρα, αυτό που φαίνεται ως πληρωμή από το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιουνίου, είναι άτι λίγο, κάτι έναντι και σίγουρα όχι αυτό που περίμενε ο αγροτικός κόσμος.

Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, κανείς δεν ξέρει. Εκτιμάται ότι τις επόμενες ώρες και μέρες η οργή του κόσμου θα κάνει τους ιθύνοντες να συνετιστούν. Ως τότε μαύρα μεσάνυχτα και μαγειρέματα για τη κουτάλα.
Πιο συγκεκριμένα,  η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου βρίσκει εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που ανέμεναν την ολοκλήρωση της πληρωμής των 200 εκατ. ευρώ για την οποία έκαναν λόγο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 29 Ιουνίου, με την διαδικασία της πίστωσης ωστόσο να ξεκινά βράδυ Παρασκευής 30 Ιουνίου, αφήνοντας πολλές εκκρεμότητες.

Προς το παρόν επίσημες ανακοινώσεις για τα ποσά που πληρώθηκαν και για το χρονοδιάγραμμα που θα ανέμενε κανείς ότι θα ακολουθήσει ο Οργανισμός Πληρωμών τις επόμενες ώρες και ημέρες δεν υπάρχουν. Οι πληροφορίες του Agronews κάνουν λόγο για σημαντικά κενά και εκκρεμότητες σε πληρωμές της βασικής ενίσχυσης, ενώ οι διαρροές θέλουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρά σε σταδιακές πιστώσεις. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν μεγάλες ουρές  των οποίων η πληρωμή ίσως μετατεθεί ακόμα και τον προσεχή Οκτώβριο.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία απόφαση πληρωμής για το πρόγραμμα των Σπάνιων Φυλών, με αρκετούς δικαιούχους να μην έχουν λάβει ποσά ούτε στις προηγούμενες δύο μεγάλες πληρωμές.

Πληροφορίες επίσης θέλουν, αρκετούς παραγωγούς να βλέπουν στους λογαριασμούς τους να πιστώνονται μικροποσά, έως ακόμα και του ενός ευρώ, για χάριν της… στατιστικής, ώστε να φαίνεται στις βάσεις δεδομένων φουσκωμένος ο αριθμός των παραγωγών είδαν χρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 29 Ιουνίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωνε την πληρωμή 630.000 παραγωγών με το συνολικό ποσό των κοινοτικών ενισχύσεων να ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Πριν τις 10 το βράδυ οι πρώτες πιστώσεις λογαριασμών, έκθετοι άλλη μια φορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ξεκίνησε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιουνίου η διαδικασία πιστώσεων των αγροτών με υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης και ότι άλλο εκκρεμούσε εδώ και ένα χρόνο. Κι όλη αυτή η καθυστέρηση παρά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι σήμερα Παρασκευή 30 Ιουνίου θα προχωρήσει το σύνολο των εκκαθαρίσεων κοινοτικών ενισχύσεων που εκκρεμούν από το προηγούμενο έτος.
Για 200 εκατ. ευρώ και για 630.000 δικαιούχους έκαναν λόγο οι επίσημες ανακοινώσεις της Πέμπτης.
Οι διοικούντες του ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνουν πάντως ότι η πίστωση θα προχωρήσει μέχρι αργά το βράδυ. Εν τω μεταξύ, οι αγρότες έχουν σπάσει από το μεσημέρι της Παρασκευής και μετά τα τηλέφωνα της Agrenda και του Agronews, ζητώντας μια εξήγηση για τη νέα καθυστέρηση.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να «τρέξει» τις καταστάσεις των πληρωμών, ωστόσο, μέχρι αργά το απόγευμα η ενημέωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έλεγε… περιμένετε.  Όπως περιμένουν άλλη μια φορά και οι εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες. Όπως περιμένουν κάθε φορά και όχι μόνο τέτοια μέρα -σημειωτέον ότι βάσει των κανονισμών της ΕΕ η 30ηΙουνίου είναι η τελευταία μέρα εξόφλησης για τα πάντα- λες και τους κάνει κανένας χάρη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ