Αρχική Ειδήσεις Χρήμα - Ασφάλειες Προετοιμαστείτε για σοβαρά κραχ παγκοσμίως: Φούσκες, οικονομίες – zombie και «ιαπωνοποίηση» –...

Προετοιμαστείτε για σοβαρά κραχ παγκοσμίως: Φούσκες, οικονομίες – zombie και «ιαπωνοποίηση» – Ποιο είναι το πρόβλημα;

0
4396
Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα;…
Τι συμβαίνει με τις ΗΠΑ και την ΕΕ;
“Το βασικό πρόβλημα – ότι οι Κινέζοι πλήρωσαν υπερβολικές τιμές για ακίνητα επειδή πίστευαν ότι οι τιμές θα αυξάνονταν πάντα – παραμένει.
Και αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή κάποιος θα πρέπει να απορροφήσει τις απώλειες.”
Στην Κίνα, η κυβέρνηση αρνείται να υποστηρίξει την κατανάλωση.
Αντ’ αυτού, έχει επανειλημμένα στραφεί στον κτηματαγορά και τις εξαγωγές για την ανάπτυξη, σωρεύοντας απώλειες στις κρατικές επιχειρήσεις.
Στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην κτηματαγορά, υπερτιμημένα σπίτια και υπερτιμημένες ισοτιμίες.
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι υπερβολικά εκτεθειμένα, παρά τις τρεις συνεχόμενες φούσκες στην αγορά μετοχών.Αλλά είναι αυτό το βασικό πρόβλημα;Μάλλον όχι. Το βασικό πρόβλημα παντού είναι ένα ανεπαρκές σύστημα νομίσματος που προωθεί τις φούσκες ως μέσο ανάπτυξης.
Το βασικό πρόβλημα εξαπλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε διάφορες χώρες.
Η Κίνα έχει τεράστιες φούσκες στην αγορά ακινήτων.
Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα και πολλαπλές φούσκες, ενώ εξακολουθούν να προσπαθούν να είναι η ηγέτιδα δύναμη του κόσμου.
Αυτά επιδεινώνουν μοιραία τη θέση του δολαρίου.
Στην ΕΕ, η Γερμανία και η Βόρεια Ευρώπη καθορίζουν, κατά κύριο λόγο, τι συμβαίνει σε ζητήματα πυρήνα εις βάρος της περιφέρειας.
Η ΕΕ έχει ένα επιπλέον πρόβλημα: τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ΟΝΕ και τους κανονισμούς της ΕΕ, που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την επιδιόρθωση οτιδήποτε χωρίς την ομόφωνη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων χωρών.
Οι κεντρικές τράπεζες παντού ευθύνονται για την προώθηση φούσκων και κατάρρευσης με αυξανόμενη ένταση.

Το βασικό πρόβλημα

Το βασικό πρόβλημα είναι το εξής: δυστυχώς, η παγκόσμια οικονομία καταδυναστεύεται από έναν συνδυασμό ανεπαρκούς νομισματικών πολιτικών εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών και ανεπαρκών οικονομικών πολιτικών, που εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο σε διάφορες χώρες.
Αλλά κάθε χώρα έχει κάτι κοινό: “κάποια στιγμή κάποιος θα πρέπει να απορροφήσει τις απώλειες”.
Το ότι βρισκόμαστε σε τέτοια δυσκολία για την αναπόφευκτη αυτή αλήθεια δεν είναι το πρόβλημα.
Είναι ένα σύμπτωμα του βασικού υποκείμενου προβλήματος, των ανεπαρκών νομισμάτων παντού.

Στο προσκήνιο ιαπωνοποίηση και νομισματική κρίση

Ένα θεμελιώδες πλεονέκτημα του καπιταλισμού είναι ότι προσφέρει τη δυνατότητα επιτυχίας και αποτυχίας.
Δεν έχουμε καπιταλισμό όταν οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις επεμβαίνουν για να αποτρέψουν απώλειες.
Παρ’ όλα αυτά, οι απώλειες και οι στρεβλώσεις συνεχίζουν να αυξάνονται ή να καλύπτονται με έξοδα των φορολογούμενων.
Η ιαπωνοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας είναι κυρίως αποτέλεσμα, περισσότερο στην Ιαπωνία και την ΕΕ, παρά στις ΗΠΑ.
Η ιαπωνοποίηση της Κίνας συμβαίνει τώρα.
(Η «ιαπωνοποίηση» είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι για να περιγράψουν την σχεδόν 30ετή μάχη της χώρας κατά του αποπληθωρισμού και της αναιμικής ανάπτυξης, που χαρακτηρίστηκε από έκτακτα, αλλά αναποτελεσματικά μέτρα νομισματικής τόνωσης τα οποία έστειλαν τις αποδόσεις των ομολόγων ακόμα χαμηλότερα, την ώρα που το χρέος εκτινάσσονταν.
Οι αναλυτές εδώ και πολύ καιρό ανησυχούν πως η Ευρώπη υποκύπτει σε μια παρόμοια ασθένεια, ευελπιστούν όμως πως οι ΗΠΑ –με τα καλύτερα δημογραφικά στοιχεία της, την πιο δυναμική οικονομία και την ισχυρότερη ανάκαμψη μετά την κρίση –θα αποφύγει την μοίρα αυτή).

Επίσης, ένα είδος νομισματικής κρίσης είναι προ των πυλών, καθώς κάθε χώρα, αλλά με διαφορετικούς τρόπους, είναι αποφασισμένη να αποτρέψει κάποιον από το να απορροφήσει τις απώλειες.
Βέβαια, η τρέχουσα κρίση, όπως κάθε κρίση, θα ξεκινήσει από τις ΗΠΑ.
Πιθανές τοποθεσίες περιλαμβάνουν την Ιαπωνία, την Κίνα ή την ΕΕ, αλλά θα μπορούσε να ξεκινήσει οπουδήποτε.

Η Οπλοποίηση του δολαρίου επιταχύνει το κραχ

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ότι η οπλοποίηση του δολαρίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα προς το κραχ.
Απλά μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα.
Βρισκόμαστε σε ένα «ανεπαρκές» μονοπάτι εδώ και δεκαετίες.
Σε κάθε περίπτωση, μην υποτιμάτε την προθυμία ή την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να καταπολεμούν τα προβλήματα.
Κανείς δεν ξέρει πότε ή τι θα είναι ενεργοποιηθούν.
Πριν από όλα, αναμείνατε ακόμα περισσότερη παγκόσμια ιαπωνοποίηση.

www.bankingnews.gr

Παγκόσμια Τράπεζα: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για το 2024

Η επιθετική νομισματική πολιτική αλλά και οι πιο αυστηροί κανόνες στη χορήγηση δανείων θα αφήσουν το αρνητικό αποτύπωμα στις οικονομίες του πλανήτη

Παγκόσμια Τράπεζα: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για το 2024

Aναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά είναι πιο γκρίζες, καθώς τα υψηλά επιτόκια αλλά και οι πιο αυστηροί κανόνες στη χορήγηση δανείων θα αφήσουν το αρνητικό αποτύπωμα στις οικονομίες του πλανήτη.

Το πραγματικό παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1% φέτος, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, ποσοστό υψηλότερο από την πρόβλεψη 1,7% που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο, αλλά πολύ κάτω από τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022, που είχε διαμορφωθεί στο 3,1%. Στις οικονομίες των αναπτυγμένων χωρών αλλά και οι αναδυομένω αγορών εκτός της Κίνας, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,9% φέτος από 4,1% πέρυσι.

Παγκόσμια Τράπεζα: 6 χώρες του Ειρηνικού κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν

Τον Ιανουάριο, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προειδοποιήσει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ επιβραδύνεται στα όρια της ύφεσης, αλλά έκτοτε, η δύναμη στην αγορά εργασίας και η κατανάλωση στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις προσδοκίες, όπως και η ανάκαμψη της Κίνας από τα lockdown.

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2023 προβλέπεται τώρα στο 1,1%, υπερδιπλάσια από το 0,5% που προβλεπόταν τον Ιανουάριο, ενώ η ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 5,6%, έναντι πρόβλεψης 4,3% τον Ιανουάριο, μετά την ανάπτυξη 3% που μειώθηκε από το COVID το 2022.

Ωστόσο, η τράπεζα μείωσε στο μισό την προηγούμενη πρόβλεψή της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2024 στο 0,8% και μείωσε την πρόβλεψη για την Κίνα κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,6%.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα διαμορφωθεί σε 0,4% το 2023 από αμετάβλητη  τον Ιανουάριο, αλλά η πρόβλεψη για το επόμενο έτος μειώθηκε επίσης ελαφρώς.

Tα υψηλά επιτόκια και οι αυστηρότερη πίστωση

Η Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψεις της  για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 σε 2,4% από 2,7% τον Ιανουάριο.

«Ο ασφαλέστερος τρόπος για τη μείωση της φτώχειας και την εξάπλωση της ευημερίας είναι η απασχόληση – και η βραδύτερη ανάπτυξη καθιστά τη δημιουργία θέσεων εργασίας πολύ πιο δύσκολη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga. «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη δεν είναι πεπρωμένο. Έχουμε την ευκαιρία να αντιστρέψουμε την κατάσταση, αλλά θα χρειαστεί να συνεργαστούμε όλοι μαζί».

Οι δυσμενέστερες προβλέψεις  οφείλονται στο ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων αποτυπώνονται σε μεταγενέτερο χρόνο.  Πρόσφατα οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της G7 συνεδρίασαν στην Ιαπωνία και επεσήμαναν ότι δεν έχει φανεί ο αντίκτυπος των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων.

«Οι συμμετέχοντες φάνηκε να μοιράζονται την άποψη ότι η επίδραση των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει ακόμη φανεί πλήρως στις οικονομίες και στον πληθωρισμό τους και θα μπορούσε να αρχίσει να αποτυπώνεται περισσότερο στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την συνάντηση.«Πολλοί είπαν ότι ήθελαν να καθοδηγήσουν τη νομισματική πολιτική, έχοντας αυτή την εκτίμηση κατά νου», πρόσθεσε.

Τα υψηλά επιτόκια αλλά και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά  στον τραπεζικό δανεισμό λόγω του περιορισμού των πιστωτικών συνθηκών είναι οι παράγοντες που θα επιβραδύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το 2024. Γαι το 2025 η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 3%.

Δυσοίωνες  χαρακτήρισε τις νέες προβλέψεις ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Indermit Gill, χαρακτήρισε δυσοίωνες τις νέες προβλέψεις, επισημαίνοντας ότι το 2023 θα είναι ένα από τα πιο αργά έτη ανάπτυξης για τις προηγμένες οικονομίες των τεελυταίων 50 χρόνων.

Τα δύο τρίτα των αναπτυσσόμενων οικονομιών θα σημειώσουν χαμηλότερη ανάπτυξη από ό,τι το 2022, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ανάκαμψη από την πανδημία και τη μείωση της φτώχειας και θα αυξήσει τη δυσπραγία του δημόσιου χρέους, πρόσθεσε.

«Ακόμη και μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, το ένα τρίτο του αναπτυσσόμενου κόσμου δεν θα ξεπεράσει τα επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος που είχαν στο τέλος του 2019», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό σημαίνει πέντε χαμένα χρόνια για σχεδόν το ένα τρίτο των χωρών του κόσμου».

H αναταραχή του τραπεζικού κλάδου

Οι πρόσφατες αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα συμβάλλουν επίσης στην αυστηροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών η οποία θα συνεχιστεί και το 2024, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην πρόφατη έκθεση της παρουσιάζει ένα πιθανό αρνητικό σενάριο όπου η τραπεζική πίεση οδηγεί σε σοβαρή πιστωτική κρίση και ευρύτερες πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές στις προηγμένες οικονομίες. Αυτό θα μείωνε πιθανότατα την ανάπτυξη του 2024 σχεδόν στο μισό, σε μόλις 1,3% – τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 30 ετών, εκτός από τις υφέσεις του 2009 και του 2020.«Σε ένα άλλο σενάριο όπου η χρηματοπιστωτική πίεση διαδίδεται σε παγκόσμιο επίπεδο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, η παγκόσμια οικονομία θα έπεφτε σε ύφεση το 2024».

Η τράπεζα ανέφερε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και η ζήτηση εργασίας σε πολλές οικονομίες μαλακώνει και οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων παραμένουν σταθερές. Πρόσθεσε όμως ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνει πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών σε πολλές χώρες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ