Διεθνής ανησυχία στις αγορές: Μετά την Silicon Valley κατέρρευσε και η αμερικανική Signature Bank | Eurogroup: «Δεν είμαστε άμεσα εκτεθειμένοι…»

1
1822

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές προκειμένου να σταματήσει μια πιθανή τραπεζική κρίση, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley, διαβεβαιώνοντας τους καταθέτες της ότι θα τους επιτρέψουν να ανακτήσουν τις καταθέσεις τους ήδη από σήμερα.

Την ίδια ώρα και δεύτερη τράπεζα, αυτή τη φορά η Signature Bank, περνάει στα χέρια των εποπτικών αρχών, με το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι καταθέτες της θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο.

Οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν», δεσμεύθηκε χθες Κυριακή ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται…», διαβεβαίωσε εξάλλου θέλοντας και μη ο αμερικανός πρόεδρος.

Eurogroup: «Δεν είμαστε άμεσα εκτεθειμένοι στην κρίση με την SVB»

Οι τράπεζες της ευρωζώνης  είναι σε καλή κατάσταση, είπε ο Ντόναχιου – Δεν φαίνονται άμεσες συνέπειες εκτιμά και ο Επίτροπος Οικονομίας, Τζεντιλόνι – Μικρή πτώση στη Wall Street, άντεξαν οι δείκτες

svb-m

Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι σε καλή κατάσταση και δεν είναι άμεσα εκτεθειμένες στη Sillicon Valley, τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η κατάρρευση της τράπεζας Sillicon Valley (SVB) στις ΗΠΑ συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση», δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα προκύπτουν από το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο της SVB, αλλά η εικόνα στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική. Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι γενικά σε καλή κατάσταση, διότι έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται υπό την στενή επίβλεψη των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών και στο πλαίσιο της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία εφαρμόζονται οι κανόνες σε όλες τις τράπεζες της ΕΕ. «Δεν υπάρχει άμεση έκθεση στο SVB, αλλά αυτό είναι μια υπενθύμιση για εμάς ότι μπορεί στο τραπεζικό σύστημα να υπάρξει σοκ ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα του τραπεζικού μας συστήματος», ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται φέτος σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση από το αναμενόμενο (πριν από λίγους μήνες), ωστόσο τόνισε ότι η αβεβαιότητα παραμένει πολύ υψηλή.

Σχετικά με την κατάρρευση της SVB, ο Π. Τζεντιλόνι τόνισε ότι στην ΕΕ η παρουσία αυτής της τράπεζας είναι πολύ περιορισμένη και επομένως δεν φαίνονται άμεσες συνέπειες. «Φυσικά παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και έχουμε σημειώσει την αποφασιστική αντίδραση της αμερικανικής αρχής», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις κατευθύνσεις για τη δημοσιονομική πολιτική το 2024, ο Επίτροπος Οικονομίας σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να προετοιμάσουν μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια τα οποία θα πρέπει να παρουσιάσουν έως τον Απρίλιο. «Με την απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής στα τέλη του 2023, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα και να διευκολύνουν την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», τόνισε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταργήσουν σταδιακά τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, ξεκινώντας από τα λιγότερο στοχευμένα μέτρα και να ακολουθήσουν «συνετή δημοσιονομική πολιτική», ανάλογα με το επίπεδο του δημόσιου χρέους τους. Τόνισε, επίσης, ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τις δημόσιες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο και να διασφαλίζουν την αποτελεσματική χρήση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και άλλων Ταμείων της ΕΕ, ειδικότερα υπό το πρίσμα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, ο Π. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι προχωρούν με πολύ εποικοδομητικό τρόπο. «Είχαμε μια συναινετική συζήτηση σήμερα σχετικά με τις πτυχές της μεταρρύθμισης και αύριο στο Συμβούλιο Ecofin θα συζητήσουμε τα συμπεράσματα για τις ευρύτερες πτυχές της μεταρρύθμισης», ανέφερε. Η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τη νομοθετική πρότασή της εντός του Απριλίου.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο Επίτροπος Οικονομίας ανέφερε ότι οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί. Από τη μία, φαίνεται να έχει περάσει το μέγιστο σημείο του, καθώς μειώνεται για 4 συνεχόμενους μήνες (από 10,6% τον Οκτώβριο σε 8,5% τον Φεβρουάριο), αλλά από την άλλη πλευρά, ο βασικός πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται και ασκείται σημαντική πίεση στις τιμές.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Πιερ Γκραμένια, τόνισε ότι οι οικονομικές προοπτικές για την ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί και η ύφεση είναι πλέον λιγότερο πιθανή. Για τον λόγο αυτόν, τα πρόσθετα δημοσιονομικά κίνητρα πρέπει να μειωθούν.

Wall Street: Μικρή πτώση – Άντεξαν οι δείκτες στην κατάρρευση της SVB

Παρά την έντονη νευρικότητα και τις εναλλαγές προσήμων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν με μικρές μεταβολές εν μέσω της θύελας που έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και οι ανησυχίες για ενδεχόμενο ντόμινο μετάδοσης, στις περιφερειακές τράπεζες που θεωρούνται και ο πιο αδύναμος κρίκος στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 90 μονάδες ή 0,28% για να κλείσει στις 31.819 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,15% κλείνοντας στις 3.855 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, διαφοροποιήθηκε κλείνοντας σε θετικό έδαφος και στις 11.188 μονάδες με άνοδο 0,45%.

Νωρίτερα σε κοινή τους δήλωση τους οι Fed, το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων ανέφεραν ότι «Καμία ζημία που σχετίζεται με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους», προσθέτοντας πως «οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου».

O χρηματοπιστωτικός κλάδο των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), προκαλώντας μάλιστα και διάγγελμα από τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια να πείσει τους Αμερικανούς να διατηρήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, τις οποίες χαρακτήρισε ως ασφαλείς, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα λογοδοτήσουν οι υπεύθηνοι και θα αυστηροποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Αρκετοί είναι οι αναλυτές και οι traders που εκτιμούν θεωρούν ότι πλέον η κεντρική τράπεζα (Fed) θα αναγκαστεί να «φρενάρει» τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 4,5% – 4,75%), προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα του συστήματος καθώς «χρεώνουν» την κατάρρευση της SVB εν μέρει στην πολιτική της Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ειδήσεις σήμερα:

Silicon Valley Bank: H κατάρρευση της τράπεζας «τρομάζει» τις αγορές – Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ