Επιταγή ακρίβειας: Η 20η Δεκεμβρίου πιθανότερη ημερομηνία για την καταβολή του επιδόματος ακρίβειας. Ποια είναι τα κρίτηρια και τι πρέπει να κάνετε για να μην τη χάσετε.
Η καταβολή της επιταγής ακρίβειας πέρασε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ, με τους δικαιούχους συνταξιούχους να υπολογίζονται στους 1,2 εκατομμύρια.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση δικαιούνται όσοι κατά το μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:
- οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
- προσυνταξιοδοτική παροχή,
- αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.),
- συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).
Ποιοι θα πάρουν «διπλή» επιταγή
«Κερδισμένα» είναι τα ζευγάρια που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, καθώς εκεί θα καταβάλλεται διπλή, δηλαδή 500 ευρώ στο νοικοκυριό.
Διπλή «δόση» θα λάβουν και οι 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ μιάμιση δόση θα δουν στον λογαριασμό τους 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.
Διευκρινίζεται πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χορηγείται, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ. Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Εν.Φ.Ι.Α.) και προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού Εν.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, του υπόχρεου, του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.
Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Ο οικονομικός σύμβουλος, Γιάννης Χατζησαλάτας εξήγησε στο Newsbomb.gr τα κριτήρια για να δικαιούται κάποιος πολίτης το επίδομα αλλά και όσους «κόβονται» από τη συγκεκριμένη πληρωμή.
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα;
Σύμφωνα με τον κ. Χατζησαλάτα δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν ετήσιο εισόδημα 9.600 ευρώ τον χρόνο από όλες τις πηγές και οικογενειακό εισόδημα 16.800 ευρώ.
Δεύτερο κριτήριο είναι η αντικειμενική αξία της περιουσίας, η οποία πρέπει να είναι μέχρι 300.000 ευρώ.
Επιπλέον δικαιούχοι είναι και οι μακροχρόνιοι άνεργοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τους 12 μήνες αλλά δεν υπερβαίνουν τους 24 και δεν παίρνουν το ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα.
Επίδομα ακρίβειας μπορούν να διεκδικήσουν και οι πολίτες, οι οποίοι λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα του ΟΠΕΚΑ καθώς και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Συνολικά οι δικαιούχοι ΟΠΕΚΑ υπολογίζονται στους 174.000 ενώ οι ανασφάλιστοι υπερήλικες στους 35.000.
Τέλος σημειώνεται ότι διπλή δόση δικαιούνται όσοι έχουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ μιάμιση δόση θα λάβουν οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού Α 21.
Ποιοι κόβονται από το επίδομα;
Σύμφωνα με τον κ. Χατζησαλάτα από το επίδομα ακριβείας κόβονται όσοι δεν πληρούν όλα τα κριτήρια. Παίρνοντας ως παράδειγμα έναν συνταξιούχο πολίτη, εάν έχει σύνταξη μέχρι 800 ευρώ αλλά λαμβάνει και ενοίκιο από κάποιο ακίνητο τότε δεν δικαιούται το επίδομα καθώς υπερβαίνει τα κριτήρια του συνολικού εισοδήματος των 9.600 ευρώ.
Σε άλλο παράδειγμα, εάν το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 16.800 ευρώ, όμως η αντικειμενική περιουσία είναι πάνω από 300.000 ευρώ τότε πάλι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος ακρίβειας.
Σημειώνεται ωστόσο ότι οι δικαιούχοι ΟΠΕΚΑ και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δεν χρειάζονται κάποια κριτήρια, από την στιγμή που τα επιδόματα που ήδη λαμβάνουν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Ακολουθήστε το Newsbomb