Το μοντέρνο και εντυπωσιακό design, η αξιοπιστία, η αυτονομία αλλά και η μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που προσφέρουν τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, έχουν καταστήσει τις σόμπες (ή θερμάστρες) υγραερίου πρώτη επιλογή για τη θέρμανση της κατοικίας. Ανάλογα με τη χρήση που επιλέγει ο κάθε καταναλωτής, η σόμπα υγραερίου μπορεί να μειώσει τα έξοδα θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο, ακόμη και κατά 30%!
Πώς λειτουργούν
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις σόμπες υγραερίου είναι η εύκολη χρήση τους. Το μόνο που χρειάζεται για τη λειτουργία τους είναι η τοποθέτηση μιας φιάλης υγραερίου στο πίσω μέρος της σόμπας και το πάτημα ενός κουμπιού για την ενεργοποίησή της. Παρά το γεγονός ότι για πολλούς, η σύνδεση της φιάλης με τη σόμπα αποτελεί «πονοκέφαλο», πρόκειται πλέον για μια διαδικασία ιδιαίτερα απλή, η οποία μπορεί να γίνει χωρίς την παρουσία ειδικού, ενώ υπάρχουν και φιάλες που συνδέονται πραγματικά με ένα κλικ. Διαθέτουν χειρισμό για την κάθε βαθμίδα απόδοσης, ώστε ο χρήστης να μπορεί να ελέγχει τη θερμότητα που χρειάζεται κάθε φορά, ενώ τα τέσσερα ροδάκια προσφέρουν απόλυτη άνεση και ασφάλεια κατά τη μεταφορά από χώρο σε χώρο.
Το μείζον ζήτημα της ασφάλειας
Οι κατασκευαστές σήμερα υποχρεούνται να τηρούν συγκεκριμένες οδηγίες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σήμανση CE), οι οποίες εξασφαλίζουν σε μεγάλο ποσοστό τη σωστή λειτουργία των σομπών και προφυλάσσουν τους καταναλωτές από οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Επιπλέον, η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προσφέρει καινοτομίες που ελαχιστοποιούν οποιοδήποτε κίνδυνο.
Το πιο συχνό πρόβλημα με τις σόμπες αυτού του είδους είναι αυτό με τις οσμές. Η χαρακτηριστική μυρωδιά του υγραερίου προβληματίζει πολλούς καταναλωτές, είναι όμως ο μοναδικός τρόπος για να γίνει αντιληπτή μια ενδεχόμενη διαρροή υγραερίου. Πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη πως η μυρωδιά δεν γίνεται αισθητή καθόλου τη διάρκεια της λειτουργίας της σόμπας, αλλά κυρίως όταν την ανάβουμε. Επομένως, ένας καλά αεριζόμενος χώρος μπορεί να μειώσει το πρόβλημα σε σημαντικό βαθμό, προσέχοντας όμως πάντα να μην υπάρχουν ρεύματα αέρα που μπορούν να επηρεάσουν τη φλόγα στη σόμπα.
Και μπορεί η οσμή να προστίθεται τεχνητά για προειδοποίηση της διαρροής, ωστόσο στις νέες συσκευές υγραερίου συγκεκριμένοι κατασκευαστές έχουν εφαρμόσει καινοτομίες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, εξοπλίζοντας τις σόμπες με φιάλες με επιπλέον συστήματα ασφαλείας.
Τεχνολογίες καινοτομίας
Αποτελεί πλέον κοινό τόπο το γεγονός ότι εφόσον το υγραέριο χρησιμοποιείται σωστά, σαν καύσιμο, δεν είναι επικίνδυνο, γιατί σε περίπτωση διαρροής δεν αναφλέγεται παρά μόνο σε συγκεκριμένη αναλογία με τον αέρα. Εκτός λοιπόν από την κατάρριψη των γενικότερων προκαταλήψεων όσον αφορά το υγραέριο αυτό κάθε αυτό, οι σόμπες υγραερίου έχουν καταστεί στις μέρες μας πολύ ασφαλέστερες σε σχέση με το παρελθόν.
Όλες οι σύγχρονες φιάλες υγραερίου που τοποθετούνται στις σόμπες οφείλουν να πληρούν τις γενικές προϋποθέσεις ασφαλείας που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και συγκεκριμένους κανονισμούς που ορίζει το κάθε κράτος. Σύμμαχο στην ασφάλεια των καταναλωτών αποτελεί και η τεχνολογία, αφού οι καινοτομίες στον τομέα της ασφάλειας, καθιστούν πλέον τις σόμπες υγραερίου ασφαλέστατες για χρήση στην οικιακό και στον επαγγελματικό τομέα. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να γίνεται προσεκτικά από τον καταναλωτή η επιλογή, μεταφορά, τοποθέτηση και αποθήκευση της φιάλης υγραερίου.
Προδιαγραφές για τις σόμπες
Σύστημα αυτόματης ανάφλεξης
Στις συσκευές που υπάρχει το σύστημα αυτόματης ανάφλεξης, ο σπινθήρας για το ξεκίνημα της λειτουργίας της σόμπας ανάβει με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο διακόπτης παρέχει ακριβώς όση φλόγα χρειάζεται το υγραέριο για να ανάψει, χωρίς την ύπαρξη φλόγας ή σπινθήρα, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται κάθε κίνδυνος.
Σύστημα ODS (Oxygen Depletion Sensor)
Το σύστημα ODS (αισθητήρας εξάντλησης οξυγόνου) παρέχει απόλυτη ασφάλεια μιας και διακόπτει αυτόματα την ροή υγραερίου προς την συσκευή, σε περίπτωση που η φλόγα σβήσει για οποιοδήποτε λόγο, ή το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα υπερβεί το 1,5% (και μειωθεί, αντίστοιχα, το οξυγόνο).
Μηχανισμός αυτόματης διακοπής παροχής
Ο μηχανισμός αυτός σταματάει αυτόματα την παροχή υγραερίου, όταν «αντιληφθεί» οποιαδήποτε αλλαγή στην θέση της σόμπας (η φιάλη υγραερίου, άρα και η σόμπα, πρέπει να βρίσκονται πάντα σε κατακόρυφη θέση) ή όταν σβήσουν οι εστίες για οποιοδήποτε λόγο.
Ρυθμιστής πίεσης
Ο ρυθμιστής πίεσης είναι η καρδιά ενός συστήματος καύσης υγραερίου. Οι ρυθμιστές λειτουργούν συνεχώς όταν το σύστημα τροφοδοτεί κάποιες συσκευές και μειώνουν σε δύο στάδια την υψηλή και κυμαινόμενη πίεση της δεξαμενής στη χαμηλή και σταθερή πίεση που απαιτούν οι καταναλώσεις.
Blocked Safety
∆ιάταξη επιτήρησης καυσαερίων είναι ένα εξάρτημα το οποίο ανήκει στη συσκευή υγραερίου και το οποίο διακόπτει αυτόματα την προσαγωγή του υγραερίου, όταν εκρεύσει κασαέριο από την ασφάλεια ροής στα Ευρωπαϊκά πρότυπα σημαίνεται με τους χαρακτήρες “BS”.
Καινοτομία και ασφάλεια στις φιάλες
Βαλβίδα FLV
Η βαλβίδα FLV είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη Γαλλία, όπου μάλιστα εφαρμόζεται υποχρεωτικά βάσει νόμου. Στην Ελλάδα, ωστόσο, ήρθε μέσω της Coral Gas στις 10κιλες φιάλες, ενώ πλέον διατίθεται και από τις 5κιλες φιάλες GoGas. Η βαλβίδα με περιοριστή ροής (Flow Limiter Valve – FLV) διαθέτει ειδικό προστατευτικό μηχανισμό, ο οποίος περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την εναπομένουσα ροή του υγραερίου από τη φιάλη σε περίπτωση μεγάλης διαρροής στο δίκτυο καθώς και σε περίπτωση εμπλοκής της στρόφιγγας σε ανοικτή θέση.
Βαλβίδα PRV
Η βαλβίδα ανακούφισης της πίεσης PRV, που διατείθεται μόνο μέσω της GoGas, είναι μια αυτόματη ασφαλιστική διάταξη ενσωματωμένη στον ρυθμιστή πίεσης, η οποία προστατεύει τις συνδεδεμένες συσκευές από την υπερβολική πίεση. Αμέσως μόλις σημειωθεί μια υπερβολική πίεση στην έξοδο π.χ. λόγω ηλιακής ακτινοβολίας, η PRV ανοίγει και εκτονώνει την υπερπίεση έξω από τον ρυθμιστή.
Φιάλη GFRM
Μεταλλική φιάλη υγραερίου που υπάρχει μέσα στο εξωτερικό περίβλημα των φιαλών, μελετημένη και κατασκευασμένη σύμφωνα με τις υψηλότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές από χάλυβα υψηλής αντοχής, ενισχυμένο με εξωτερικό πλέγμα από υαλονήματα. Στην ελληνική αγορά παρέχεται αποκλειστικά με τη φιάλη Go Gas.
Τι συμβαίνει με το κόστος
Οι τιμές των καυσίμων αλλάζουν καθημερινά και μάλιστα όχι με τον ίδιο τρόπο για κάθε καύσιμο, καθώς εξαρτώνται άμεσα και από τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Γενικά όμως, το υγραέριο είναι ένα οικονομικό καύσιμο και ανάλογα με την περίοδο προσφέρει αυτονομία και οικονομία. Η εξοικονόμηση συνάγεται από το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θερμάστρα σε όποιο χώρο θέλει θερμαίνοντας έως και 60 τ.μ. αλλά και για όσο χρόνο θέλει, έχοντας πάντα τον έλεγχο του κόστους και της αυτονομίας. Εξαιτίας των πολλών πλεονεκτημάτων του, όπως η υψηλή ενεργειακή απόδοση του, ο υψηλός βαθμός απόδοσης της καύσης του, αλλά και το μειωμένο κόστος συντήρησης του θερμαντικού μέσου, κάθε νοικοκυριό επιτυγχάνει σημαντική εξοικονόμηση στα λειτουργικά του έξοδα.
Ως καθαρά ενδεικτικές τιμές και βάσει της αγοράς στην Αθήνα, το κόστος της κάθε φιάλης κυμαίνεται κοντά στα 18 με 22 ευρώ, ενώ οι τιμές για σόμπες υγραερίου οικιακής χρήσης κυμαίνονται μεταξύ 60-150 ευρώ και 25-70 ευρώ για τις φορητές θερμάστρες. Στον υπολογισμό του κόστους όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η θερμογόνος δύναμη του υγραερίου είναι πολύ μεγάλη (σχεδόν διπλάσια μάλιστα από αυτή του πετρελαίου), με αποτέλεσμα να συμφέρει πολύ περισσότερο η χρήση μιας σόμπας υγραερίου για τη θέρμανση ενός συγκεκριμένου χώρου.
Tips ασφάλειας και οικονομίας
Η ασφάλεια στην καθημερινότητά μας αποτελεί το Α και το Ω. Γι αυτό, υπάρχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές που θα σας λύσουν τα χέρια στη χρήση της σόμπας υγραερίου:
– Μην τοποθετείτε τη σόμπα σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από ξύλινα έπιπλα, κουρτίνες και εύφλεκτα αντικείμενα και ποτέ πάνω σε χαλιά.
– Να τοποθετείτε τη σόμπα σε λεία επιφάνεια, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος ανατροπής
– Μην επιχειρήσετε να ανάψετε τη σόμπα αμέσως μετά τη χρήση υγρών καθαρισμού
– Μην τοποθετείτε τη σόμπα σε παιδικό δωμάτιο και μην αφήνετε τα παιδιά να την πλησιάζουν
– Πριν φύγετε από το σπίτι σας, ελέγξτε αν υπάρχουν αναμμένες θερμάστρες.
– Κατά το άναμμα και το σβήσιμο να βάζετε τη στρόφιγγα της φιάλης και το μπουτόν στην ανάλογη θέση.
– Προσέχετε ώστε ο ελαστικός σωλήνας τροφοδοσίας του υγραερίου να μην είναι τσακισμένος.
– Μην αφήνετε τη σόμπα αναμμένη μέσα στο δωμάτιο όταν κοιμόσαστε ή φεύγετε από το σπίτι. Μην τη μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.
– Να τοποθετείτε τη σόμπα σε χώρο με καλό αερισμό, αλλά σε σημείο που δεν έντονα ρεύματα αέρα.
– Μην σκεπάζετε τη σόμπα κατά τη λειτουργία της με καλύμματα και μην απλώνετε πάνω σ αυτή ρούχα για στέγνωμα.
– Κάνοντας αλλαγή της φιάλης, φροντίστε ώστε ο διακόπτης της φιάλης να είναι κλειστός, να μην υπάρχει κοντά φλόγα και κυρίως μην καπνίζετε.
Αν διαπιστώσετε διαρροή υγραερίου:
– Μην ανάψετε σπίρτο, αναπτήρα, ηλεκτρικό φως κλπ. Σβήστε αμέσως κάθε γυμνή φλόγα.
– Βεβαιωθείτε ότι κλείσατε καλά τη φιάλη.
– Αερίστε καλά το χώρο και καλέστε αμέσως συντηρητή. Ακόμα μην ξεχνάτε κατά τους θερινούς μήνες (προκειμένου να την αποθηκεύεστε), να σκεπάσετε καλά τη σόμπα σας και ιδιαίτερα τον καυστήρα, για να τον προστατέψετε από την σκόνη.
Πηγή: aftodioikisi.gr/