Ελλάδα: Ετοιμάζεται το πρώτο θερμοκήπιο που θα «καίει» υδρογόνο (pics)

0
617

Καθώς το κόστος της ενέργειας «καίει» τον πρωτογενή τομέα, όλο και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται σε ανανεώσιμες και πράσινες μορφές ενέργειας – Τους επόμενους μήνες θα λειτουργήσει στην Ελλάδα το πρώτο θερμοκήπιο που θα αξιοποιεί και πράσινο υδρογόνο

Το πρώτο θερμοκήπιο στην Ελλάδα που στο ενεργειακό του μείγμα θα περιέχει και πράσινο υδρογόνο ετοιμάζεται στον Αλμυρό Βόλου.

Πρόκειται για μία μονάδα παραγωγής ντομάτας με τη μέθοδο της υδροπονίας, που θα εκτείνεται σε πέντε στρέμματα, με στόχο να επεκταθεί σε εννέα στρέμματα τα επόμενα χρόνια.

Στόχος του επιχειρηματία Δημήτρη Παλατσίδη ήταν, εξαρχής, να δημιουργήσει μία μονάδα παραγωγής υψηλής ποιότητας τροφίμων με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Η ιδέα ξεκίνησε με στόχο την ίδρυση μίας “πράσινης” μονάδας παραγωγής ντομάτας και παράλληλα μίας “πράσινης” μονάδας παραγωγής ρεύματος» περιγράφει στο newmoney ο Δ. Παλατσίδης. «Αρχικά σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε με καύση φυσικού αερίου. Στην πορεία, κάνοντας σχετική έρευνα για το πώς μπορούμε να κάνουμε πιο “πράσινο” το ενεργειακό μας μείγμα, εντόπισα το Εργατήριο Φυσικής Περιβάλλοντος & Τεχνολογιών Υδρογόνου του Πανεπιστημίου της Πάτρας και στη συνομιλία με το διευθυντή Σ. Μακρίδη, μου προτάθηκε να προσθέσω υδρογόνο.

Θα είμαστε οι πρώτοι που θα εισάγουμε σύστημα καύσης υδρογόνου μέσα σε μία μονάδα αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και μείωση του ενεργειακού μας κόστους, και μείωση των εκπομπών ρύπων.»

Το έργο εκπονείται σε συνεργασία με το Εργατήριο Φυσικής Περιβάλλοντος & Τεχνολογιών Υδρογόνου του Πανεπιστημίου της Πάτρας

Στο θερμοκήπιο θα τοποθετηθεί μηχανή αερίου της ολλανδικής εταιρείας Kohler, η οποία είναι σχεδιασμένη για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από καύση μείγματος 80% φυσικού αερίου και 20% υδρογόνου. Το υδρογόνο που θα χρησιμοποιείται θα είναι «πράσινο» αφού θα προέρχεται από υδρόλυση που θα καταναλώνει ενέργεια που θα παράγουν φωτοβολταϊκά πάνελ τοποθετημένα στην οροφή του θερμοκηπίου και, επίσης, ενέργεια από την καύση βιομάζας που θα προέρχεται από τη λειτουργία του θερμοκηπίου.

Η μηχανή αερίου Jenbacher που θα χρησιμοποιηθεί στο θερμοκήπιο

Η θερμότητα από τη λειτουργία της μηχανής αερίου θα διοχετεύεται στο θερμοκήπιο.

«Επίσης η μονάδα μας θα κάνει παρακράτηση του άνθρακα που προκύπτει από την καύση του φυσικού αερίου και θα τον χρησιμοποιεί ως λίπασμα» σημειώνει ο Δ. Παλατσίδης. «Με όλα αυτά θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι τελικές εκπομπές ρύπων θα είναι πολύ χαμηλές».

Το έργο έχει εξασφαλίσει περίπου το 70% της απαραίτητης χρηματοδότησης, με αξιοποίηση και κοινοτικών κονδυλίων. Όπως επισημαίνει ο Δ. Παλατσίδης το δύσκολο μέρος δεν ήταν η εύρεση των χρημάτων, αλλά η εξασφάλιση της απαραίτητης αδειοδότησης.

Ο επιχειρηματίας Δημήτρη Παλατσίδη

«Να σκεφτείτε ότι χρειάστηκα τρία χρόνια για να εξασφαλίσω από το ΔΕΔΔΗΕ την άδεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος 500 kW από φυσικό αέριο και τους όρους σύνδεσης» μας αναφέρει. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο. «Όταν θα υπάρξει αυτό το πλαίσιο θα εξετάσουμε μεγαλύτερη αξιοποίηση του υδρογόνου» προσθέτει ο Δ. Παλατσίδης.

πηγή: newmoney.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ