Από το ίδιο κονδύλι, εκτός των λογαριασμών ρεύματος και του πετρελαίου κίνησης, θα χρηματοδοτηθεί, πέραν του Ιουνίου, η επιδότηση της βενζίνης με εισοδηματικά κριτήρια – Όλες οι λεπτομέρειες
Με ένα κονδύλι της τάξης των 900 εκατ. ευρώ θα συνεχιστεί και μέσα στο καλοκαίρι η επιδότηση στην ενέργεια, όπως προκύπτει από το μεσοπρόθεσμο σχέδιο που ετοιμάζεται να αποστείλει η κυβέρνηση στην Ε.Ε. Το ίδιο σχέδιο περιλαμβάνει και αναθεωρημένους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος με προφανή σκοπιμότητα το περαιτέρω άνοιγμα του κουμπαρά των μέτρων.
Σημείο ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος στη νέα «ανακατανομή» των δαπανών του Προϋπολογισμού αποτελεί το μοίρασμα των επιπλέον 2,6 δισ. ευρώ που εξοικονομήθηκαν πρόσφατα. Από το ποσό αυτό τα 1,1 δισ. αφορούν τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ με τα υπόλοιπα 900 εκατ. θα χρηματοδοτηθεί η χρονική επέκτασή τους μέσα στο καλοκαίρι.
Μέτρα στήριξης
Ειδικότερα, από τα 2,6 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και ειδικά των σιτηρών και ηλίανθων κ.λπ. Από τα υπόλοιπα 2 δισ ευρώ, τα 1,1 δισ. καλύπτουν δράσεις που ήδη «τρέχουν» και συγκεκριμένα:
■ 324 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις έκτακτες ενισχύσεις των ευάλωτων νοικοκυριών.
■ 107 εκατ. ευρώ προορίζονται για τους αγρότες (47 εκατ. ευρώ για επιδότηση ζωοτροφών και 60 εκατ. ευρώ για την απαλλαγή του πετρελαίου από ΕΦΚ).
■ 130 εκατ. ευρώ είναι το κόστος της επιδότησης καυσίμων Απριλίου – Ιουνίου.
■ 23 εκατ. ευρώ είναι η οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τον Απρίλιο.
■ 6 εκατ. ευρώ είναι η έκτακτη επιδότηση στα ταξί.
■ 500 εκατ. ευρώ είναι οι πρόσθετες αναγκαίες πιστώσεις σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (σχολεία, δήμοι) για να καλύψουν το επιπλέον κόστος τους για ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης.
Απομένουν περίπου 900 εκατ. ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος τους προορίζεται για την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και για τη συνέχιση της οριζόντιας επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Από τον ίδιο κορβανά θα χρηματοδοτηθεί πέραν του Ιουνίου η επιδότηση της βενζίνης με εισοδηματικά κριτήρια. Στο τραπέζι παραμένει και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, όπως η περίπτωση του ψωμιού, με ένα κόστος γύρω στα 120 εκατ. ευρώ, καθώς η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει επιδείνωση με νέο κύμα ανατιμήσεων εν όψει του Πάσχα σε βασικά είδη διατροφής. Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι το κοντέρ του πληθωρισμού θα φτάσει σε διψήφια νούμερα μετά το 8,9% τον Μάρτιο, που αποτελεί ρεκόρ 27 ετών (το 1994 ήταν 10,7%). Αυτό θα προκαλέσει μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, πρόβλημα που θα χαμηλώσει τον ρυθμό ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, θεωρείται απαραίτητη η εκ νέου χαλάρωση των στόχων για το έλλειμμα προκειμένου να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη συνέχιση των μέτρων.
Ο προϋπολογισμός
Με αυτή τη συνταγή, λοιπόν, αναθεωρείται ο Προϋπολογισμός, με τις πληροφορίες αναφέρουν αύξηση του φετινού πρωτογενούς ελλείμματος ως το 2% (έναντι αρχικής πρόβλεψης 1,4%). Από το 2023 τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να είναι οριακά χαμηλότερα από το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή σε απόλυτα νούμερα, στα 2 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά το μεσοπρόθεσμο αναμένεται να βάλει τον πήχη στην περιοχή του 0,8%, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι του χρόνου θα χρειαστεί δημοσιονομική προσαρμογή 4-5 δισ. ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση.
Το ίδιο σενάριο εκτιμά πως (λόγω πληθωρισμού και μικρότερης ανάπτυξης) το χρέος θα μειωθεί κατά 10 μονάδες ως αναλογία του ονομαστικού ΑΕΠ φέτος και σε εύρος 5ετίας θα πέσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ, διασφαλίζοντας την «εικόνα» βιωσιμότητας στον Προϋπολογισμό. Ψηλά στην ατζέντα την κυβέρνησης παραμένει η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σε ποσοστό άνω του 3% για φέτος, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι, αλλά και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.
Ολα αυτά αναμένεται να αποτυπωθούν στο νέο μεσοπρόθεσμο που θα αποστείλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, το οποίο θα περιλαμβάνει και εναλλακτικά σενάρια «ευαισθησίας». Η Ε.Ε θα ανοίξει τα χαρτιά τον Μάιο και -ανάλογα με την τροπή του πολέμου και των πολιτικών ισορροπιών- θα ληφθούν και αποφάσεις για το κατά πόσο θα συμμετέχει στα μέτρα στήριξης των κρατών-μελών.