Έρχεται παγκόσμια επισιτιστική κρίση με αυξήσεις τιμών κατά 55%

0
164

Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την παραγωγή σιτηρών για να «αποφύγει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση» στην περίπτωση διακοπής των προμηθειών της από τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Ζουλιέν Ντενορμαντί.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εισαγωγών σιταριού, είπε ο Γάλλος υπουργός σημειώνοντας πως ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου πολλές χώρες εξαρτώνται απολύτως από τις εξαγωγές σίτου από τη Ρωσία ή την Ουκρανία.

«Η Ευρώπη έχει μερικές από τις πιο εύφορες εκτάσεις στον κόσμο και συνεπώς πρέπει να έχει την ικανότητα να παράγει περισσότερα για να μπορεί να υποστηρίξει άλλες χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγκρουση, αλλά που βλέπουν ότι επηρεάζεται η δυνατότητα πρόσβασής τους σε τρόφιμα, ιδιαίτερα στην αφρικανική ήπειρο και ειδικότερα στη Βόρεια Αφρική», εξήγησε.

Αν και δεν έχουν σημειωθεί ακόμη παγκόσμιες διακοπές στον εφοδιασμό σιταριού, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 55% εν μέσω ανησυχιών για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια. Εάν ο πόλεμος παραταθεί, οι χώρες που βασίζονται σε προσιτές εξαγωγές σιταριού από την Ουκρανία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις από τον Ιούλιο, δήλωσε στο Associated Press ο διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών Arnaud Petit.

Όπως επισημαίνει το Associated Press, μια παρατεταμένη σύγκρουση θα είχε μεγάλο αντίκτυπο περίπου 1.500 μίλια (2.400 χιλιόμετρα) μακριά στην Αίγυπτο, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα σιταριού στον κόσμο. Εκατομμύρια βασίζονται σε επιδοτούμενο ψωμί που παρασκευάζεται από ουκρανικά σιτηρά για να επιβιώσουν, με περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων να ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Η διαταραχή μπορεί να γίνει αισθητή μέχρι την Ινδονησία, όπου το σιτάρι χρησιμοποιείται για την παρασκευή στιγμιαίων νουντλς, ψωμιού, τηγανητών φαγητών και σνακ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ