Η οριστική ανάκληση πιστοποίησης για το προϊόν Φέτα στη La Farm από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και η απάντηση της εταιρείας. Μια ιστορία από το παρελθόν και ο εμφύλιος στη La Farm.
Έντεκα χρόνια μετά από εκείνο το συμβάν, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Πλεξίδα απασχολούν και πάλι την επικαιρότητα. Προϊόν της βιομηχανίας La Farm -τον Ιούνιο του 2017 απορρόφησε τη ΒΙΟΓΑΛ-, που πωλούνταν στις αγορές της Σουηδίας και της Γερμανίας ως φέτα διαπιστώθηκε, μετά από μοριακό έλεγχο dna που έκαναν ξένα εργαστήρια, ότι ήταν λευκό τυρί.
Η φέτα, ελληνικό παραδοσιακό προϊόν Προτατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), πρέπει να παράγεται από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με αίγειο, από αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων. Τα δείγματα που ελέγχθησαν, είχαν παραχθεί με αγελαδινό γάλα -η εταιρεία υποστηρίζει ότι ήταν συσκευαστικό λάθος-, η τιμή του οποίου είναι στο 1/3 της τιμής που πωλείται το πρόβειο γάλα.
Η υπόθεση
Κοντά πέντε μήνες μετά από τον σάλο που προκλήθηκε στο εξωτερικό το περασμένο καλοκαίρι και τους ελέγχους που έγιναν και στην Ελλάδα, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, σε μια μοναδική για τα ελληνικά χρονικά κίνηση, αποφάσισε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου την οριστική ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης της επιχείρησης La Farm για το προϊόν Φέτα ΠΟΠ.
Είχε προηγηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου η προσωρινή ανάκληση της άδειας πιστοποίησης της La Farm για το προϊόν ΦΕΤΑ Π.Ο.Π., η προσφυγή της τρικαλινής εταιρείας στη δικαιοσύνη, στην οποία σκοπεύει να προσφύγει εκ νέου η οικογένεια Πλεξίδα, και η απόφαση που εκδόθηκε ένα εικοσιτετράωρο πριν την απόφαση της οριστικής ανάκλησης, η οποία διέτασσε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του ΕΛΓΟ Δήμητρα, για την προσωρινή ανάκληση πιστοποίησης που είχε προηγηθεί.
Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα οδηγήθηκε στην απόφαση της οριστικής ανάκλησης και αφαίρεσης της πιστοποίησης της επιχείρησης La Farm, μετά την ολοκλήρωση της ελεγκτικής διαδικασίας, από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ).
Η εξέταση έγινε σε δείγμα προϊόντος «Τυρί Φέτα-ΠΟΠ» ιδιωτικής ετικέτας, σε τάπερ 400 gr, με την επισήμανση «ΦΕΤΑ, επιλογή μου, μεγαλύτερη των 3 μηνών ωρίμανσης», παραγόμενο από τη La Farm.
Από την ανάλυση του δείγματος προέκυψε ότι ήταν μη κανονικό, διότι περιείχε μόνο αγελαδινό γάλα αντί για πρόβειο και γίδινο γάλα και είχε υγρασία σε ποσοστό 60,24±0,38%, που υπερβαίνει το μέγιστο όριο του 56%, καθώς και λίπος επί ξηρού 41,52±0,72%, που υπολείπεται του ελαχίστου ορίου του 43%, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί το προϊόν ως τυρί ΦΕΤΑ. Επίσης η ονομασία του δείγματος «Τυρί Φέτα-ΠΟΠ», σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, παραπλανά τον καταναλωτή ως προς την ταυτότητα και τη σύνθεση του τροφίμου.
Τι απαντά η La Farm
Η La Farm, οι μέτοχοι της οποίας βρέθηκαν πέρυσι σε δικαστική διαμάχη για τον έλεγχό της, υποστηρίζει ότι τηρεί πλήρως όλες τις προδιαγραφές για τη ΦΕΤΑ ΠΟΠ -για το επίμαχο δείγμα λέει ότι ήταν συσκευαστικό λάθος-, καταλογίζει εμπαθή και παράνομη στάση από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, προαναγγέλλει προσφυγή στη νομική οδό και ζητά την παρέμβαση του υπουργείου.
Ποια είναι η La Farm, ο διαδικτυακός τόπος της οποίας βρίσκεται υπό κατασκευή; Σύμφωνα με όσα η ίδια έκανε γνωστά το περασμένο Σάββατο, συνεργάζεται με 2.500 κτηνοτρόφους και απασχολεί πάνω από 200 εργαζόμενους. Όμως στις οικονομικές καταστάσεις για το 2020, που έχει αναρτήσει στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, εμφανίζεται ότι πέρυσι απασχολούσε 115 άτομα προσωπικό από 105 το 2019.
Ο τζίρος της ξεπερνά τα 61,435 εκατ. ευρώ (αυξήθηκε κατά 13,77% σε σχέση με το 2019), τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 3,367 εκατ. ευρώ (-3,4% σε σχέση με το 2019), τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 28,71% στις 971.504 ευρώ και τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν κατά 31,71% στις 663.479 ευρώ.
Πέρυσι προχώρησε σε επενδύσεις 5,7 εκατ. ευρώ περίπου, χρηματοδοτούμενες κυρίως από ιδίους πόρους, η έκθεσή της στον τραπεζικό δανεισμό είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ τα χρηματικά διαθέσιμά της κατά την 31.12.2020, ανήλθαν σε 6,124 εκατ. ευρώ.
Και ο εμφύλιος
Τις οικονομικές καταστάσεις υπογράφει ο Ευάγγελος Αθ. Πλεξίδας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και η κόρη του Ελένη Πλεξίδα, αντιπρόεδρος της εταιρείας. Σε αυτές δεν αναφέρεται, ούτε από τον Ορκωτό Ελεγκτή, η διαμάχη που ξέσπασε πέρυσι μεταξύ των μετόχων της La Farm για τον έλεγχο της εταιρείας, η οποία οδηγήθηκε στα δικαστήρια.
Τι έγινε πέρυσι: Στις 17 Αυγούστου του 2020, πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικές γενικές συνελεύσεις με βασικό θέμα και στις δύο την αλλαγή σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της La Farm.
Η τακτική γενική συνέλευση της La Farm, στην οποία παρέστησαν οι κ.κ. Ευαγγελία Καραγιάννη, Ελένη Πλεξίδα και Αθανασία Πλεξίδα, που εκπροσωπούσαν το 43,27% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, αποφάσισε την οριστική ανάκληση του μέχρι τότε υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου και την εκλογή νέου, αποτελούμενο από τους κ.κ. Ευάγγελο Πλεξίδα, Ευαγγελία Καραγιάννη, Χρήστο Πλεξίδα, Ελένη Πλεξίδα και Αθανασία Πλεξίδα.
Την ίδια ημέρα, αλλά με ηλεκτρονική ψηφοφορία, διεξήχθη μια άλλη συνεδρίαση γενικής συνέλευσης μετόχων της εταιρείας στην οποία παρέστησαν οι κ.κ. Σωτήριος Πλεξίδας, Αλεξία Κοντογεώργου και Χρήστος Πλεξίδας, που αντιπροσώπευαν το 56,74% του μετοχικού κεφαλαίου της La Farm. Οι μέτοχοι ψήφισαν την ανάκληση του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, τον περιορισμό του αριθμού των μελών του από 5 σε 3 και εξέλεξαν νέο τριμελές διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τους κ.κ. Σωτήριο Πλεξίδα, Χρήστο Πλεξίδα και Δρόσο Αλαφογιάννη.
Οι αποφάσεις αυτές ανεστάλησαν, μετά από προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τρικάλων, που εκδόθηκε στις 28 Αυγούστου του 2020, και τον ορισμό δικασίμου αμφότερων των αιτήσεων. Η δικάσιμος είχε ορισθεί για τις 16 Σεπτεμβρίου του 2020.
Το ποια είναι η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τρικάλων και αν έχει εκδοθεί -σίγουρα δεν έχει αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ- δεν έχει γίνει γνωστή. Στις 8 Οκτωβρίου του 2020 πάντως, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την ημερομηνία που είχε ορισθεί η εκδίκαση της υπόθεσης, καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ η από 1 Οκτωβρίου του 2020 απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της La Farm, σύμφωνα με την οποία εκλέχθηκε νέο διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τους κ.κ. Πλεξίδα Ευάγγελο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Πλεξίδα Ελένη, αντιπρόεδρο και μέλος, Πλεξίδα Αθανασία.