Ανατροπή στα κοινωνικά επιδόματα με πολλούς δικαιούχους να βγαίνουν εκτός λίστας λόγω… «εξελίξεων» με τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων.
Είναι ένα κρίσιμο θέμα που έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο αναμένει τις προτάσεις της ειδικής ομάδας εργασίας για να λύσει αυτό το δύσκολο “γρίφο”.
Ειδικότερα, με βάση το σχεδιασμό που προωθείται, η επερχόμενη αύξηση-αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας θα συμπαρασύρει τις κλίμακες των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων με ορατό τον κίνδυνο απώλειας χρημάτων για χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά.
Και αυτό θα συμβεί διότι ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για τη χορήγηση πολλών επιδομάτων, όπως για παράδειγμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, του επιδόματος στέγασης και θέρμανσης αλλά και του μειωμένου οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ.
Όταν η κλίμακα περάσει το «όριο» για το κάθε επίδομα, οι δικαιούχοι βγαίνουν αυτομάτως εκτός, χάνοντας τις όποιες ενισχύσεις!
Το «μήνυμα» των αρνητικών εξελίξεων έχει περάσει στο ΥΠΟΙΚ που κοιτάει πώς θα ισορροπήσει αυτή την κατάσταση, χωρίς να αφήσει στην άκρη το θέμα των αντικειμενικών αξιών.
Ήδη έχει γίνει μια κίνηση για την αύξηση έως 38% του ορίου της περιουσίας για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, διευρύνοντας έτσι τον αριθμό των νοικοκυριών που θα ενισχυθούν φέτος για να αντιμετωπίσουν το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια.
Όμως κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και με τα άλλα επιδόματα.
Όσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες, το πληροφοριακό σύστημα που «στήνει» το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να παρακολουθεί και να καταγράφει τις τάσεις στην αγορά των ακινήτων και να παρεμβαίνει αυτόματα αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.
Mιλώντας μάλιστα στο συνέδριο της Prodexpo, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος επισήμανε ότι σχεδιάζεται ήδη αυτό το «σύστημα αυτόματου υπολογισμού», ενώ έχει ζητηθεί και τεχνική βοήθεια προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα το έργο.
aftodioikisi.gr/