Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του βαμβακιού ξεπέρασαν το 1 δολάριο ανά λίβρα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα εμπόδια στις θαλάσσιες μεταφορές απειλούν τις προμήθειες, αυξάνοντας το κόστος των ρούχων σε όλο τον κόσμο.
Οι καλλιέργειες σε αρκετές βασικές χώρες παραγωγής του εμπορεύματος αντιμετωπίζουν προβλήματα, από τα πλημμυρισμένα λόγω των βροχοπτώσεων χωράφια στις ΗΠΑ μέχρι τις κατεστραμμένες από σκουλήκια εκτάσεις στην Ινδία. Ταυτόχρονα, οι αγοραστές βαμβακιού χρειάζονται περισσότερο εμπόρευμα. Μεξικό και Κίνα προχωρούν σε αγορές ρεκόρ.
Επίσης, πρόβλημα στις προμήθειες προκαλούν τα υψηλά ναύλα των πλοίων μεταφοράς και τα γεωπολιτικά ζητήματα, καθώς εκφράζονται διεθνείς αντιδράσεις σχετικά με τις παραβιάσεις των εργασιακών συνθηκών στο Σιντζιάνγκ, τη μεγαλύτερη παραγωγική περιοχή της Κίνας. Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές νωρίτερα φέτος.
Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην αύξηση των τιμών, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος κατασκευής ρούχων θα αυξηθεί.
Αυτό θα συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους για τους κατασκευαστές ενδυμάτων όπως η Levi Strauss & Co και θα οδηγήσει σε πληθωρισμό σε όλα, από τα T-shirts μέχρι τα τζιν παντελόνια, εάν οι λιανοπωλητές προσπαθήσουν να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές.
Στη Νέα Υόρκη, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου αυξήθηκαν έως και 3,6% και διαμορφώθηκαν στα 1,0155 δολάρια ανά λίβρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2011. Η τιμή του βαμβακιού έχει αυξηθεί κατά 28% φέτος. Τα κέρδη αυξάνονται περαιτέρω και από τους traders που σπεύδουν να καλύψουν τις short θέσεις τους.
Ενώ η άνοδος στο 1 δολάρια αποτελεί σημαντικό ψυχολογικό όριο, το ράλι πιθανότατα δεν θα ξεπεράσει το επίπεδο των 2 δολαρίων που σημειώθηκε το 2011, δήλωσε ο Louis Rose, επικεφαλής έρευνας της Rose Commodity Group στο Τενεσί.
«Δέκα χρόνια πριν, η Κίνα είχε ουσιαστικά ξεμείνει από βαμβάκι – αυτή τη φορά δεν είναι έτσι», δήλωσε ο Rose, ο οποίος προηγουμένως εργαζόταν στην Cargill.
Τα θεμελιώδη δεν υποδεικνύουν διπλασιασμό των τιμών του βαμβακιού, δήλωσε ο John Robinson, οικονομολόγος στο Texas A & M’s AgriLife Extension στο College Station. Ενώ οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα βλάπτουν το βαμβάκι, οι φόβοι για την αμερικανική παραγωγή είναι υπερβολικοί, είπε.
«Από την Παρασκευή αυτή η επιτάχυνση της ανόδου προήλθε από τις κινήσεις των κερδοσκόπων και αυτό μπορεί να γυρίσει τόσο γρήγορα όσο ξεκίνησε», κατέληξε.
mononews.gr