Πέθανε ο Κυριάκος Φιλίππου του ομίλου ΦΑΓΕ

0
168

Η είδηση του θανάτου του Κυριάκου Φιλίππου σκόρπισε θλίψη στην οικογένειά του, στους εργαζομένους, τους συνεργάτες του – Η ανακοίνωση της εταιρείας

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Κυριάκος Φιλίππου του ομίλου ΦΑΓΕ.

Η είδηση του θανάτου του Κυριάκου Φιλίππου σκόρπισε θλίψη στην οικογένειά του, στους εργαζομένους, τους συνεργάτες του και σε όσους τον γνώριζαν.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Εχθές έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου. Ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ στα πέρατα του κόσμου. Επιστήμονας, δίκαιος εργοδότης, γενναιόδωρος, αιώνιος εξερευνητής του καλλίτερου, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά επιχειρηματικού ήθους».

Πρωτοπόρος

Ο Κυριάκος Φιλίππου σπούδασε χημικός μηχανικός και ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που βρήκε τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού, ώστε να μπορεί να τυποποιηθεί και να διαρκεί περισσότερο. Έτσι παρουσίασε ελληνική αγορά τη δεκαετία του 1980 το στραγγιστό γιαούρτι με ανθόγαλα με την εμπορική ονομασία Τotal. Μία εξέλιξη που έδωσε σημαντική ώθηση όχι μόνο μέσα στην ελληνική αγορά αλλά και τα σχέδια που είχαν τα δύο αδέρφια για σημαντική εξωστρέφεια και διείσδυση στις μεγάλες αγορές. Κάτι που θα καταφέρουν τόσο τη δεκαετία του ’80 όσο και του ’90 όταν και έθεσαν τις βάσεις για την παρουσία της ΦΑΓΕ σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ξεκινώντας απ’ τη βρετανική, αλλά και αργότερα την αμερικάνικη όπου θα λανσάρει το «greek yoghurt», το οποίο τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν θα γίνει ένα ισχυρό διατροφικό trend.

Σήμερα, η ελληνική εταιρεία τροφίμων διαθέτει παρουσία σε 44 ξένες αγορές

Η διαδρομή της σημερινής ΦΑΓΕ (σσ «Φιλίππου Αδελφοί Γαλακτοκομικές Επιχειρήσεις») ξεκινά το 1926 από ένα γαλαταδικο στην Πατησίων, το οποίο ίδρυσε ο πατέρας τους, Αθανάσιος.

Χρονιά ορόσημο αποτελεί το 1964 όταν θα δημιουργηθεί η πρώτη εγκατάσταση παραγωγής γιαουρτιού και ζαχαροπλαστικής στο Γαλάτσι από τους Γιάννη και Κυριάκο. Το 1975, το εργοστάσιο γιαουρτιού μετεγκαταστάθηκε από το Γαλάτσι στη Μεταμόρφωση, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Από την ίδρυσή της ΦΑΓΕ έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η εταιρεία ασχολήθηκε κυρίως με τη μικρής κλίμακας παραγωγή και διανομή παραδοσιακού ελληνικού γιαουρτιού. Το 1975, η ΦΑΓΕ έγινε η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε επώνυμα προϊόντα γιαουρτιού στην ελληνική αγορά.

Το 1981 άρχισαν οι εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή αγορά, και το 1990 στις ΗΠΑ. Το 1991 η ΦΑΓΕ εισήλθε στην τυροκομική αγορά, κατασκευάζοντας κυρίως παραδοσιακό ελληνικό τυρί, ενώ το 1993 εισήλθε στην αγορά φρέσκου γάλακτος.

Το 2000 η τρίτη γενιά της οικογένειας Φιλίππου ανέλαβε τη διοίκηση της ΦΑΓΕ. Ο Κυριάκος Φιλίππου ωστόσο θα παραμείνει Πρόεδρος.

Το 2012, η εταιρεία μετέφερε την έδρα της στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να θωρακιστεί απ’ την ελληνική κρίση και να διασφαλίσει φθηνή χρηματοδότηση. Το πλάνο μάλιστα για ένα εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο θα ναυαγήσει πριν από λίγους μήνες, έπειτα από περιπέτειες αρκετών ετών

Πηγή: newmoney

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ