Με λήξη τον Ιανουάριο του 2052 – Είναι το πρώτο 30ετές της χώρας από το 2008
Στην έκδοση 30ετούς ομολόγου, με λήξη τον Ιανουάριο του 2052, προχωρά η Ελλάδα.
Ηδη, σύμφωνα με το newmoney.gr, έχει δοθεί εντολή (mandate) στις BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα να αναλάβουν την έκδοση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον και αναλόγως με τις συνθήκες των αγορών.
Στον ΟΔΔΗΧ επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα στις αγορές, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ ότι επιταχύνει τις αγορές ομολόγων.
Μετά από μια 10ετία βαθιάς κρίσεως και εξόδου από τις αγορές, η Ελληνική Δημοκρατία επιστρέφει, με βαθμολογία Ba3 (Moody’s – σταθερές προοπτικές) / BB- (S&P – σταθερές προοπτικές) / BB (Fitch – σταθερές προοπτικές) / BBL (DBRS – σταθερές προοπτικές).
Της λείπει όμως ένα 30ετές ομόλογο αναφοράς, καθώς αυτή τη στιγμή σε διαπραγμάτευση βρίσκονται με μέγιστη διάρκεια 25ετίας, το οποίο διαπραγματεύεται σήμερα κάτω από 1,37%.
Το νέο 30ετές ομόλογο αναφοράς θα εκδοθεί σε άυλη καταχωρημένη μορφή με ημερομηνία λήξης Ιανουαρίου 2052. Η έκδοση (κοινοπρακτική συναλλαγή) θα ξεκινήσει στο κοντινό μέλλον, υπό τον όρο των συνθηκών της αγοράς. Δηλαδή άμεσα, αν δεν συμβεί κάτι που θα ανατρέψει τις συνθήκες στην αγορά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βιβλίο προσφορών μπορεί να ανοίξει ακόμα και αύριο. Σημειώνεται πως ο προγραμματισμός του ΟΔΔΗΧ προβλέπει δανεισμό συνολικού ύψους 10-12 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές ομολόγων έως το τέλος του 2021.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή θα είναι η 5η φορά που βγαίνει η Ελλάδα ξανά στις αγορές μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Πριν από σχεδόν δύο μήνες δανείστηκε και με 10ετές ομόλογο ύψους 3,5 δισ. ευρώ και το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία της χώρας, μόλις 0,85% (το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά, ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης).
Θα επενδύσω και γω, και στα 125 θα μπορώ να βγω και γω πλουσιοπαροχα στη σύνταξη και να ζω σαν το Dan παλζιριαν