Γιάννης Καντώνιας: Ο «βασιλιάς των χαλιών» και το στοίχημα της πράσινης ενέργειας

0
83

Η ιστορική ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και οι προοπτικές της EXALCO – Ο θεσσαλικός όμιλος «ανεβάζει την τάση» στον κλάδο της ενέργειας με νέες επενδύσεις

Από τη δεκαετία του ‘50 και το εργαστήρι οικοτεχνίας νημάτων για την παραγωγή παραδοσιακής της φλοκάτης στο χωριό Σαμαρίνα της Πίνδου η οικογένεια Καντώνια άρχισε να «υφαίνει» το… νήμα μιας μακράς επιχειρηματικής πορείας που συμπληρώνει, ήδη, πάνω από μια 70ετία.

Οι Θεσσαλοί «βασιλιάδες των χαλιών» δεν αρκέσθηκαν στο core αντικείμενο του ομίλου και από τα ‘90s, το 1988 συγκεκριμένα, στράφηκαν σε ένα νέο, τότε, γι’ αυτούς «πεδίο» δραστηριοτήτων με πολλές προοπτικές, με την εξαγορά της ιδιαίτερα εξωστρεφούς βιομηχανίας αλουμινίου Exalco – τομέας ο οποίος αποδείχτηκε πολύτιμο «στήριγμα» στα δύσκολα χρόνια της «μαμάς» Βιοκαρπέτ.

Οι δυο πρώτες γενιές κατάφεραν να «κληροδοτήσουν» τη διορατικότητα και την ευελιξία τους στην τρίτη γενιά, που «είδε» κι αυτή με την σειρά της εγκαίρως τις ευκαιρίες στον αναπτυσσόμενο με ραγδαίους ρυθμούς κλάδο της ενέργειας τα τελευταία χρόνια και δεν δίστασε να τις αδράξει – και εξακολουθεί να τις αξιοποιεί…

Αν και οι Βιοκαρπέτ – Exalco πιστώνονται στο ενεργητικό τους τη δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας το αρκετά μακρινό πλέον 2001, με τα εργοστάσια τους να δουλεύουν με ρεύμα ιδιοπαραγωγής σε μια εποχή που για πολλούς αυτή η πρακτική ήταν κάτι άγνωστο, 20 χρόνια μετά η διαρκής επέκταση στην ενέργεια θεωρείται από τα σημερινά μεγάλα «στοιχήματα» του ομίλου.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Γιάννη Καντώνια, δεν ήταν τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της Βιοκαρπέτ τα τελευταία χρόνια «πήρε πάνω» του εξ αρχής πολλούς από τους χειρισμούς των θεμάτων που αφορούν τις ΑΠΕ και έκτοτε το ένα project ακολουθεί το άλλο.

Τα νέα project στις ΑΠΕ

Την περίοδο αυτή ο θεσσαλικός όμιλος ενισχύει τη θέση του στον κλάδο της ενέργειας με νέες επενδύσεις. Με βάση τον προγραμματισμό του για το 2021, η Βιοκαρπέτ Α.Ε. αναμένεται να πραγματοποιήσει έργο που σχετίζεται με άδεια 10 MW την οποία απέκτησε σε ηλεκτρονική δημοπρασία στις 27/7/2020.

Προηγήθηκε η υλοποίηση Φ/Β σταθμών 1 MW για την Βιοκαρπέτ Α.Ε. και 1 MW για την Exalco που έχει συνδεθεί στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ και συνολικά μέσα στο «τρέχον» έτος η συνολική ισχύς του ενεργειακού portfolio των φωτοβολταϊκών του υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 20 MW.

Το «οπλοστάσιο» του «Mr. Βιοκαρπέτ» στο «μέτωπο» των ΑΠΕ περιλαμβάνει μια νέα μεγάλη άδεια για την Exalco παραγωγής 10 MW Φ/Β, ενώ, όπως αποτυπωνόταν στην πιο πρόσφατη δημοσιευμένη έκθεση (εξαμήνου) υπήρχε η πρόθεση να κατατεθούν και νέες αιτήσεις ύψους 20 MW ως το τέλος του ’20.

Δυναμικά, όμως, φαίνεται να μπαίνει και το 2021 για τον όμιλο, καθώς δρομολογείται η κατάθεση ακόμα τριών αιτήσεων για 2 φωτοβολταϊκά της Exalco και ένα της μητρικής Βιοκαρπέτ.

Από τα έργα που ξεχωρίζουν στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της είναι το φωτοβολταϊκο πάρκο των 73 στρεμμάτων, 4 MW και 15.000 φ/β στοιχείων, από τα μεγαλύτερα του είδους στην εγχώρια αγορά, στις εγκαταστάσεις της πρώην υφαντουργίας POKA, επένδυση 4,6 εκατ. που μπήκε «στην πρίζα» το 2018…

Με τα νέα projects –σύμφωνα με την εκπεφρασμένη άποψη της διοίκησης- ενδυναμώνεται η θέση του ομίλου στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάτι το οποίο κατ’ αυτήν θα βοηθήσει σημαντικά και τα οικονομικά αποτελέσματα του, σε εποχές που η πανδημία προκάλεσε μια μείωση τζίρου και επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία.

Στην εκπνοή του 2020 δρομολογήθηκε, επίσης, μια άλλη επένδυση, που αφορά την κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας ηλεκτροστατικής βαφής αλουμινίου στο Κουλούρι Λάρισας δυναμικότητας 12.000 τόνων βαφής αλουμινίου ετησίως, και ακόμα υπήρξε η έναρξη της λειτουργίας νέου υποκαταστήματος της θυγατρικής Exalco στον Άγιο Δημήτριο στην Αττική…

Το μεγάλο έργο στο Παρίσι

Στο ενεργητικό του ομίλου καταγράφεται και ένα νέο μεγάλο project στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, στην καρδιά του ZAC Clichy-Batignolles, στο Παρίσι, το νέο εμβληματικό κτίριο που στεγάζει την Περιφερειακή Διεύθυνση Δικαστικής Αστυνομίας, κατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου από ελληνικά αλουμίνια Exalco.

Πρόκειται για ένα περίπλοκο έργο, με κατασκευαστικές δυσκολίες και ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις ασφάλειας και λειτουργικότητας. Αυτό το υπερσύγχρονο κτίριο, 34.000 m2 αποτελείται από 8 ορόφους και 4 επίπεδα υπογείου.

Δεν είναι τυχαίο, ότι μεγάλες ξένες εταιρίες εμπιστεύονται την Exalco για τα προϊόντα της και για το εξειδικευμένο know-how.

Η παρακαταθήκη

Σε «βάθος» δεκαετιών, η Βιοκαρπέτ έχει «ντύσει» με τα χαλιά που παράγει και εμπορεύεται (χειροποίητα ή μηχανής) πολλές χιλιάδες σπίτια κάθε χρόνο, αλλά και χώρους όπως εκκλησίες, ξενοδοχεία, casino, συνεδριακά κέντρα, τράπεζες, γραφεία, πλοία, εστιατόρια κ.α. διαθέτοντας ένα δίκτυο 45 καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ανάπτυξη στις αγορές όπου σήμερα δραστηριοποιείται και η διείσδυση σε νέες, με προσανατολισμό της την αύξηση των εξαγωγών, συνδυάζεται με τον «επιχειρηματικό πατριωτισμό» της οικογένειας η οποία –κατά δήλωση του ιδίου του Γιάννη Καντώνια- παραμένει εδώ και συνεχίζει να επενδύει στην Eλλάδα, όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια, πιστή στην παρακαταθήκη που άφησαν στα νεότερα μέλη της Βιοκαρπέτ οι αείμνηστοι Aντώνης και Στέλιος Kαντώνιας.

Οι δύο διαφορετικοί δρόμοι

Τα μέλη της οικογένειας Καντώνια έχουν ακολουθήσει δυο ξεχωριστούς δρόμους, εδώ και μια περίπου 15ετία. Αιτία, το γεγονός μάλλον ότι άνθρωποι με ισχυρές προσωπικότητες συχνά αντιμετωπίζουν με διαφορετική φιλοσοφία τα πράγματα και δεν είναι πάντα εύκολο να «συμπορευτούν».

Το 2006 και το 2010 υπήρξαν δυο πολύ «σημαδιακές» χρονιές στην ιστορία του ομίλου.

Στην πρώτη περίπτωση, ο μοναδικός εν ζωή από την δεύτερη γενιά (από 5 αδέλφια), ο Ξενοφών Καντώνιας, αποχώρησε από τη Βιοκαρπέτ το 2006 (στην «γιγάντωση» της οποίας είχε μερίδιο) και από το 2007 δημιούργησε με τους δυο γιους του, Iωάννη και Θεόδωρο, ένα «παράλληλο success story» στον κλάδο του αλουμινίου, με την Cosmos Aluminium που συνεχίζει να διαγράφει μια εξαιρετική πορεία…

Στην δεύτερη, λόγω του αιφνιδίου θανάτου του Στέλιου Καντώνια, στις 23 Ιουλίου του 2010, η «σκυτάλη» του ομίλου της Βιοκαρπέτ (και της θυγατρικής Exalco) παραδίδεται στα χέρια της δεύτερης γενιάς (επισήμως από τις 7 Σεπτέμβρη του 2010).

Από εκείνη τη μέρα, ο οικονομολόγος Γιάννης Kαντώνιας (Πτυχιούχος MBA του πανεπιστημίου Schiller Int. University in London), γιος του αειμνήστου ηγέτη της AE Λάρισας στα ποδοσφαιρικά «χρυσά χρόνια» του κάμπου, Στέλιου-Aστέριου Kαντώνια και ανιψιός του «Mr. Cosmos Aluminium» Ξενοφώντα Kαντώνια, ενεργοποιείται πλήρως στην ηγεσία της Βιοκαρπέτ και διανύει πια την δεύτερη δεκαετία της επιτυχούς παρουσίας του στην προεδρία.

Στο πλευρό του επικεφαλής της ιστορικής ταπητουργίας βρίσκεται υπό την ιδιότητα αντιπρόεδρου ο ένας από τους πρώτους εξαδέλφους του, ο Γιώργος Kαντώνιας του Aντωνίου, αμφότεροι διατηρώντας και τον ρόλο του CEO. Εξ’ ίσου σημαντικό ρόλο έχουν ο Βασίλης Τσιάρας, από τους πρωτεργάτες του ομίλου, με τον γιο του Θάνο, οι οποίοι επίσης κατέχουν ρόλο διευθύνοντος συμβούλου.

πηγή: newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ